با نگاه به تاریخ تصمیمگیریهای مداوم بر سر تعرفههای بنگاه مسکن، سیر نزولی این درصد در سالهای اخیر چشمگیر به نظر میرسد. معاملهای که به جای دو سر طرفین، سه طرف را تحتالشعاع قرار میدهد. فروشنده، خریدار و کارشناس املاک یا دلال معامله ملک.
احتمالا وقتی در دولت گذشته تعرفه نیم درصدی هر طرف معامله به ۲۵ صدم درصد کاهش پیدا کرد، خریداران و فروشندگان ملک خبر خوشحال کنندهای به گوششان رسیده بود. اما آیا این موضوع باعث افزایش معاملات و خروج از رکود بازار مشسکن در سالهای گذشته شد؟
احتمالا پاسخ منفی است. نگاه به صنعت ملک و بازار مسکن در کشورهای دیگر دنیا و مقایسه ان با کشور خودمان، شکاف عظیم قوانین در این راستا را نشان میدهد. تعرفه معاملات مسکن در کشورهای همسایه همچون ترکیه و امارات چیزی در حدود ۶ درصد بهای معامله است که ۱۲ برابر رقم کنونی این تعرفه در ایران به شمار میرود!
حال با روی کار آمدن دولت جدید و طرح کاهش بیشتر حقالزحمه کارشناسان مسکن سیل بیشتری از انتقادات و نگرانی برای آنچه بر سر شغل دلالی ملک و به تبع آن بازار مسکن خواهد آمد به وجود آمده است.
دلالان ملک؛ مولدان اقتصاد جامعه
با مراجعه به قانون مدنی دلالان که در سال ۱۳۱۷ تصویب شده است، از شغل دالالی مسکن به عنوان مولد اقتصاد جامعه یاد شده است. زیرا هر زمان که بازار خرید و فروش و معاملات مسکن در کشور رونق داشته، اقتصاد کشور جریان متناسبی را تجربه کرده است.
خصوصا در سالهای اخیر که این شغل به صورت تخصصی و با استانداردهای روز دنیا در کشور ما نیز دنبال شده است. ورود بازار خرید و فروش مسکن به رسانههای دیجیتال و تبدیل شدن سایتهای مشاورین ملک به دایرکتوری املاک این شغل را وارد عرصه جدیدی کرده است.
به نقل از وبسایت خانه انزلی در بررسی کمیسیون فروش یا اجاره ملک، مواردی مانند بهای معامله، میزان اجاره بها، پیش پرداخت یا رهن ملک استیجاری در شیوه محاسبات این مبلغ تاثیرگذار است. همچنین مالیات بر ارزش افزوده به این مبالغ مالیات اضافه خواهد شد.
در کشورهایی مانند امارات و ترکیه با بالا بردن تعرفههای مشاورین املاک و وضع قوانین تکمیلی، صنعت ساختمان و بازار خرید و فروش ملک بسیار پررونق و سودآور شده است. به همین دلیل افراد بیشتر و متخصصتری به فروش ملک روی آوردهاند که همین امر موجب بهتر شدن بازار مسکن و سرمایهگذاریهای بیشتر در این بازار شده است.
افزایش قیمت مسکن، بالا رفتن پورسانت مشاوران املاک
محاسبات دقیق تعرفه معاملات ملک در برخی موارد بسیار پیچیده است. تعرفه مسکن اجراه و قراردادهای رهن نیز به شیوهای کاملا جدا محاسبه میشوند. تغییر این تعرفهها و تصویب قانونهای متناقض نیز بر شدت پیچیدگی بحث داغ حقالزحمه مشاورین املاک افزوده است.
برخی معتقدند که کاهش تعرفهها چه در معاملات رهن و اجاره و چه در معامله خرید و فروش، راه دور زدن را برای این بازار باز گذاشته است. افزایش قیمت اجاره بها و قیمت اعلامی ملکی که تا دیروز به نصف این مبالغ به فروش میرسید، جبران مافاتی بر کاهش دستمزد بازاریابان حوزه املاک است!
خریداران و فروشندگان معمولا از تجارب ناخوشایند خود در معامله مسکن شکایت دارند. اعلام قیمتهای بدون حساب و کتاب، پرداخت تعرفه بالا معامله به سبب افزایش بهای معاملات و همچنین بی اطلاعی بسیاری از افراد از قوانین صنفی مشاورین املاک بر این تجارب ناخوشایند دامن زده است.
در حالیکه عموم جامعه این افزایش صعودی را ناشی از دلالان ملک میدانند، از آن طرف اتحادیه مشاورین املاک اعلام میکند که فعالان این حوزه به عنوان مولدین اقتصادی جامعه مورد بیمهری واقع شده و دستمزد آنها به شدت کاهش پیدا کرده است.
در صورتی که چون این دسته از بازاریابان ملک زیر نظر نهاد قانونی و در دفاتر مشاورین املاک خود فعالیت میکنند، کمتر تن به تخلف و بیقانونی خواهند داد. و حال آنکه در صورت نبود این دفاتر معاملات مسکن همه چیز در خفا و به دور از قانون صورت خواهد گرفت.
این بخش از جامعه که متصدیان بازار خرید و فروش املاکند، افزایش قیمتها در بازار مسکن را به طور مستقیم متوجه سیاستگذاریهای دولت میدانند. بالا رفتن قیمت مصالح ساختمانی، کم بودن عرضه نسبت به تقاضا در بازار ملک و قیمتگذاریهای نامتعادل بر گرانی و رکود ملک تاثیرگذار بوده است.
کاهش تعرفه معاملات مسکن، رکود بیشتر بازار ملک
به نظر میرسد سیاستهای دولت در بخش کاهش کمیسیون مشاورین املاک منجر به رونق خرید و فروش در این بازار نشده است.
تمهیدات و قوانینی که در جهت تنظیم این بخش از بازار تعیین میشوند، نیازمند دیدگاه اقتصادی و کلانتر در این حوزه است. نرخ این تعرفهها باید به گونهای تعریف شود که راه برای بیقانونی و بالا بردن اجاره بها یا خرید و فروش ملک در جهت جبران تعرفه دریافتی، باز گذاشته نشود.
در حالی که کارشناسان این حوزه اعلام میکنند افزایش قیمت ملک ارتباط چندانی با کمیسیون مشاورین املاک ندارد، برخی معتقدند این افزایش مفری برای جبران خسارات کم شدن معاملات و کاهش تعرفههاست.
آنچه ضروری است نیاز بازار مسکن به قوانین اجرایی و دقیق است که کنترلکننده قیمتها، سامان دادن مشاورین املاک و کمیسیون معاملات و نظارت بیشتر بر عملکرد بازار معاملات ملکی است.
https://baamardom.ir/?p=191776
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
مطلب خیلی خوبی بود. اطلاعات بسیار مفیدی داشت.
قیمتها به شکل عجیبی افزایش پیدا کرده به همین منوال کمیسیون املاک هم افزایش پیدا کرده و خیلی عجیب شده.
قیمتها به شکل عجیبی افزایش پیدا کرده به همین منوال کمیسیون املاک هم افزایش پیدا کرده و خیلی عجیب شده.