بزرگ شدن پروسهای است که برای بچهها استرس زیادی به همراه دارد. هنگامیکه بلوغ دختران فرا میرسد، میتواند اضطراب و سردرگمی بیشتری را در قالب تغییرات فیزیکی و احساسی غیرمنتظره برای آنها ایجاد کند.
همه کودکان در دوران بلوغ، دچار تغییرات عاطفی میشوند. برخی از آنها بیشتر از دیگران تحت تأثیر قرار میگیرند. زیرا سطح استروژن و پروژسترون در بدن آنها، افزایش بیشتری پیدا میکند.
بنابراین با توجه به حساسیت زیادی که دوران بلوغ دارد، توصیه میشود که نشانهها و علائم آن را به خوبی بشناسید تا آمادگی بیشتری برای مواجهه با تغییرات پیشآمده داشته باشید.
بلوغ به چه معنا است؟
بلوغ مرحلهای از زندگی است که بهعنوان یک پل، از کودکی به بزرگسالی عمل کرده و بدن شما بهدلیل نوسانات هورمونی شروع به رشد و تغییر میکند.
به عنوان بخشی از این دوران، بدن شما تغییرات فیزیکی لازم برای رسیدن به بلوغ جنسی و توانایی تولید مثل را پشت سر خواهد گذاشت.
فشارهای اجتماعی و مدرسه، زمانی که با تغییرات هورمونی و بدن ترکیب میشوند، باعث تغییر رفتار فرد خواهد شد.
بدخلقی، طغیانهای عاطفی و درگیری با والدین یا خواهر و برادر، از سری تغییرات رفتاری بوده که در این دوران شایع است.
بلوغ دختران چه زمانی شروع می شود؟
بلوغ در دختران معمولاً بین 8 تا 13 سالگی شروع میشود و تا چندین سال طول میکشد. آغاز این دوران، زمانی است که بدن فرد رشد میکند و بالغ میشود.
هنگامیکه بلوغ شروع میشود، متوجه تغییرات فیزیکی و احساسی زیادی در فرزند خود خواهید شد که بسیار طبیعی است.
اما این نکته را در نظر داشته باشید که اگر دختر شما اضافهوزن دارد، ممکن است قبل از 8 سالگی بلوغ را شروع کند و اگر خیلی ورزشکار یا کموزن است، امکان دارد دچار بلوغ دیررس شود.
بههمین دلیل به خاطر داشته باشید که شروع دوران بلوغ از فردی به فرد دیگر متفاوت بوده و تنها مسئله مهم این است که این موضوع در سن مناسبی رخ دهد.
ازاینرو دقت کنید که اگر رشد سینهها در دختر شما و در سن 12 سالگی، هنوز شروع نشده و اولین قاعدگی او هنوز رخ نداده است، پیشنهاد میشود که با یک پزشک متخصص مشورت کنید.
مراحل بلوغ دختران
درست است که زمان بلوغ در هر کودک، تفاوت دارد. اما بهطور معمول، تغییرات فیزیکی همیشه به یک ترتیب اتفاق خواهند افتاد.
بهطوری که پزشکان از ابزاری بهنام Tanner Staging برای ردیابی پیشرفت فرد در این دوران استفاده خواهند کرد. به نقل از drdr.ir بلوغ دختران بر اساس ابزار تانر، شامل 5 مرحله بوده و به شرح زیر است:
مرحله اول
این زمان که مربوط به پیش از بلوغ است، هیچ تغییر خاصی در بدن فرد ظاهر نمیشود.
مرحله دوم
بین سنین 8 تا 13، دختران معمولا موارد زیر را تجربه میکنند:
- سینههای آنها شروع به جوانهزدن میکند.
- در ناحیه تناسلی مقداری مو رشد میکند.
- در این زمان شاهد رشد قدی دختران نیز خواهیم بود.
مرحله سوم
همانطور که دختران از این مرحله در سنین 9 تا 14 سالگی عبور میکنند، تغییرات زیر مشاهده میشود:
- سینههای آنها همچنان به رشد خود ادامه میدهد.
- موهای ناحیه تناسلی درشت تر و رنگ آنها تیرهتر میشود و موهای زیر بغل نیز شروع به رشد میکند.
- امکان دارد همراه با چرب شدن پوست، آکنه و جوش نیز روی صورت ظاهر شود.
مرحله چهارم
در این مرحله میتوانید نشانههای بیشتری از بلوغ را در دختر خود مشاهده کنید که عبارتاند از:
- رشد سینهها همچنان ادامه دارد و ناحیه رنگدانهدار اطراف نوک پستان نیز بزرگتر میشود.
- میزان موهای بدن آنها به حد بزرگسالان میرسد.
- قاعدگی آغاز میگشود، البته باید در نظر داشته باشید که برای دخترانی که لاغر هستند یا دچار اختلال در تغذیه میشوند، ممکن است پریود آنها دیرتر شروع شود.
مرحله آخر
در این زمان معمولا رشد به پایان میرسد، زیرا این مرحله نشاندهنده رسیدن به بزرگسالی فیزیکی است. بیشتر دختران در سن 16 سالگی به اوج قد خود میرسند.
بلوغ دختران با کدام چالشهای جسمی همراه است؟
در نظر داشته باشید که تغییرات ظاهری و جسمی، از سری چالشهایی هستند که دختران در دوران بلوغ با آن مواجه میشوند که ممکن است گاهی برای آنها ناخوشایند باشد.
قاعدگی
در روزهای قبل از قاعدگی، ممکن است احساس نفخ یا اشتهای بیشتری وجود داشته باشد. همچنین امکان دارد که دختران، درد عضلات و مفاصل، درد معده و خستگی را نیز تجربه کنند.
همچنین باید اضافه کرد که دختران ازنظر ذهنی، ممکن است احساس اضطراب کنند یا بی
حوصله و کلافه شوند. این علائم بهعنوان سندرم پیش از قاعدگی شناخته میشود.
تغییرات پوستی در دوران بلوغ دختران
در دوران بلوغ، بدن انسان سطوح مختلفی از هورمونها را تولید میکند که بر غدد کنترلکننده چربی روی پوست تأثیر میگذارند.
آکنهها بهدلیل فعالیت بیشازحد غدد در پوست ایجاد میشوند و ممکن است با گذراندن دوران بلوغ، متوجه شوید که جوشهای بیشتری روی صورت شما ظاهر میشود.
سعی کنید از دست زدن به جوشها خودداری کنید. زیرا این کار میتواند آنها را بدتر کند یا منجر به ایجاد زخم شود. به همین دلیل اگر نگران ظاهر پوست خود هستید، برای انجام درمانهای موجود، به پزشک مراجعه کنید.
تصویر بدن
دختران معمولاً با افزایش سن، ممکن است توجه بیشتری بهظاهر خود داشته باشند. حتی امکان دارد در این دوران، خود را با اطرافیان مقایسه کنند.
بااینحال، بهتر است دختران در دوران بلوغ خود بدانند که چیزی بهعنوان بدن کامل وجود ندارد. حتی اگر این موضوعی باشد که رسانههای اجتماعی و تبلیغات، سعی دارند به آنها منتقل کنند.
بلوغ زودرس در دختران
برخی از دختران بلوغ زودرس را تجربه میکنند. علائم این امر عبارتاند از:
- شروع علائم بلوغ قبل از تولد 8 سالگی
- تغییرات بدنی که خیلی سریع پیشرفت میکنند.
- نشانههای مربوط به بلوغ در دختران بهصورت نامنظم اتفاق میافتد، مثلاً شروع قاعدگی قبل از رشد سینهها رخ میدهد.
اگر این اتفاق افتاد، با یک پزشک متخصص در این رابطه مشورت کنید، زیرا علل مختلفی میتواند در ایجاد بلوغ زودرس دخالت داشته باشد که این علتها به شرح زیر هستند:
- امکان دارد غده هیپوفیز که در تغییرات هورمونی دوران بلوغ نقش دارد، ترشح هورمونها را زودتر آغاز کند.
- ممکن است بر اثر استفاده از دارویی خاصی، کودک زودتر از موعد در معرض استروژن قرارگرفته باشد.
- وجود توده در غده فوق کلیه یا بخش دیگری از بدن نیز میتواند باعث بلوغ زودرس شود.
به عنوان والدین، چگونه میتوانیم با فرزند خود در دوران بلوغ ارتباط برقرار کنیم؟
اگر والدین دختر نوجوانی هستید، ممکن است متوجه شوید که او در دوران بلوغ مستقل شدن است.
این مسئله بسیار طبیعی است و شما میتوانید او را تشویق کنید تا گامهای امن و حمایتشده را برای دستیابی به استقلال بردارد.
ممکن است در دوران بلوغ فرزندتان، متوجه شوید که صحبت کردن با او آسان نیست، بااینحال، باید قبل از اولین قاعدگی، دانش خود را در مورد اتفاقاتی که قرار است برای بدنش رخ دهد، با او درمیان بگذارید.
زمانی را برای گفتگو در مورد اینکه پریود چیست و سیکل قاعدگی چگونه طی میشود، پیدا کنید و به او توضیح دهید که چه تغییرات فیزیکی و عاطفی را در طول چرخه خود احساس میکند.
لازم به ذکر است که اگر از انجام این مکالمه با دخترتان احساس راحتی نمیکنید، ممکن است بزرگسال مورد اعتماد دیگری وجود داشته باشد که قادر به صحبت با دختر شما است.
بلوغ دختران دوران حساسی است که با تغییرات فیزیکی و احساسی بسیاری همراه خواهد بود، بهطور کلی زمان شروع این دوران برای هر فردی متفاوت است.
امکان دارد برخی زودتر از موعد به بلوغ برسند و عدهای نیز دچار بلوغ تأخیری یا دیررس شوند. اما از زمان شروع تا پایان این دوران، شاهد 5 مرحله خواهید بود که با تغییرات فیزیکی مختلفی همراه هستند.
رشد پستانها، رویش مو در ناحیه تناسلی و زیر بغل، قاعدگی و افزایش قد ازجمله تغییراتی است که در مراحل مختلف بلوغ، آنها را در فرزند خود مشاهده میکنید.
ثبت دیدگاه