اکثر انسان ها برای امرارمعاش، تفریح و… کار کرده و پول حلال در می آورند؛ اما در مقابل این افراد، افرادی بزهکار در جامعه وجود دارند که از راه جرائم مالی سعی بر پیشی گرفتن از دیگران را دارند! از این جرائم مالی می توان به کلاهبرداری، انواع قاچاق (از مواد مخدر تا انسان) و پولشویی اشاره کرد؛ پولشویی یعنی فرد بزهکاری از راه غیر شرعی و غیر قانونی پولی را بدست آورد و با فریب ماموران قانون، سعی بر شرعی و قانونی نشان دادن آن مال بکند. به صورت خلاصه، تظاهر به داشتن مال قانونی را پولشویی می گویند. در مقاله ی «جرم پولشویی و مجازات آن چیست؟» به صورت مختصر و مفید به چگونگی و مجازات پولشویی پرداخته می شود؛ پس در ادامه همراه ما باشید.
مراحل ارتکاب به پولشویی چیست؟
-
پولی که از طریق فعالیت های غیر قانونی به دست آمده است که اصطلاحا به آن پول کثیف می گویند، از طریق میانجی ای با عنوان کاریاب وارد سیستم بانکی می شود.
-
دومین مرحله «لایه بندی» نام دارد و پول تزریق شده به سیستم مالی در حساب افراد مختلف پخش می شود.
-
در این مرحله که «ادغام و یکپارچه سازی» نام دارد، پس از انتقال این پول ها به حساب های متعدد، پیگیری منشأ این پول دشوار می شود؛ کار اصلی مجرمین در اینجا آغاز می شود.
-
مجرمین علاوه بر استفاده شخصی، این پول ها را در موسسات و سازمان های دولتی یا خصوصی ای که از اعتبار برخوردار اند، سرمایه گذاری می کنند و علاوه بر ایجاد فساد در این سازمان ها، به اموال به ظاهر قانونیشان اضافه می شود.
انواع عمل پولشویی در قانون اسلامی
به دلیل اینکه منشا اصلی پولشویی هر جرمی می تواند باشد، قانون گذار با دقت و توجه زیادی مواد این قانون را نوشته است؛ ماده دوم جدیدترین اصلاحیه قانون مبارزه با پولشویی به شرح زیر است:
الف ـ تحصیل، تملک، نگهداری یا استفاده از عواید حاصل از ارتکاب جرائم با علم بهمنشأ مجرمانه آن.
ب ـ تبدیل، مبادله یا انتقال عوایدی به منظور پنهان یا کتمانکردن منشأ مجرمانه آن با علم به اینکه به طور مستقیم یا غیرمستقیم از ارتکاب جرم بهدست آمده یا کمک به مرتکب جرم منشأ بهنحوی که وی مشمول آثار و تبعات قانونی ارتکاب آن جرم نشود.
پ ـ پنهان یا کتمانکردن منشأ، منبع، محل، نقل و انتقال، جابهجایی یا مالکیت عوایدی که بهطور مستقیم یا غیرمستقیم در نتیجه جرم تحصیل شده باشد.
بر اساس این ماده، هرگونه دست داشتن مستقیم یا غیر مستقیم در استفاده، نگهداری، حمل و نقل یا کتمان منشا مجرمانه، مرتبط با عمل پولشویی بوده و منجر به پیگرد قانونی و مجازات کیفری می شود.
این جرم همچنین از نظر محل جغرافیایی ارتکاب به آن، انواع گوناگونی دارد که به شرح زیر است:
پولشویی درونی: همانطور که از اسمش آشکار است، منشأ و محل ارتکاب مجرم به عمل پولشویی در داخل کشور است.
پولشویی بیرونی: در این نوع پولشویی، هم محل ارتکاب به جرم و هم منشا جرم از نظر جغرافیایی، در خارج از مرزهای کشور است.
پولشویی وارد کننده: در پولشویی وارد کننده منشأ جرم از نظر جغرافیایی چندین کشور مختلف است و محل ارتکاب به جرم در یک کشور است؛ بدان معنا که مجرمین در کشور به هم می پیوندد.
پولشویی مهار کننده: محل ارتکاب به جرم در از نظر جغرافیایی در داخل کشور است.
مجازات پولشویی در قانون اسلامی
تا این بخش از مقاله «جرم پولشویی و مجازات آن چیست؟» به چگونگی، حیطه جرائم مربوطه و انواع آن از نظر منشا و محل ارتکاب پرداختیم. در ادامه مطالب به مجازات پولشویی می پردازیم که باید گفت قانون گذار در ماده نهم قانون مبارزه با پولشویی، به این موضوع پرداخته است:
مرتکبین جرم پولشویی علاوه بر استرداد درآمد و عواید حاصل از ارتکاب جرم مشتمل بر اصل و منافع حاصل (و اگر موجود نباشد. مثل یا قیمت آن) به جزای نقدی به میزان یک چهارم عواید حاصل از جرم محکوم میشوند که باید به حساب درآمد عمومی نزد بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران واریز گردد.
تبصره 1 – چنانچه عواید حاصل به اموال دیگری تبدیل یا تغییر یافته باشد. همان اموال ضبط خواهد شد.
تبصره 2 – صدور و اجراء حکم ضبط دارایی و منافع حاصل از آن در صورتی است که متهم به لحاظ جرم منشا، مشمول این حکم قرار نگرفته باشد.
تبصره 3 – مرتکبین جرم منشا، در صورت ارتکاب جرم پولشویی، علاوه بر مجازات های مقرر مربوط به جرم ارتکابی، به مجازات های پیش بینی شده در این قانون نیز محکوم خواهند شد. بر اساس این ماده: ابتدا منشا پولشویی یعنی اصل مالی که از فعالیت های غیر قانونی به دست آمده است، توسط دولت مصادره می شود؛ در صورت فقدان منشا پولشویی باید هم ارزش با آن، پول یا هرگونه مالی تسلیم دولت شود. یا تمام عواید حاصل از سرمایه گذاری منشا پولشویی در سازمان ها و موسسات یا حتی به صورت مسکن و… هم توسط دولت مصادره می شود.
حالت سوم نیز این است که با رسیدن ارزش مال غیر قانونی به سقف ده میلیارد ریال، مجرم محکوم به حبس تعزیری درجه پنج (حبس بین دو تا پنج سال) می شود. حالت چهارم با رسیدن ارزش مال غیر قانونی به بیشتر از ده میلیارد ریال، مجرم محکوم به حبس تعزیری درجه چهار (حبس بین پنج تا ده سال) می شود. و آخرین حالت علاوه بر مجازات زندان، مجرم باید پولی به ارزش یک چهارم عواید منشا پولشویی، به حساب درآمد عمومی نزد بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران واریز کند.
از وکیل کمک بگیرید!
اگر درگیر پرونده پولشویی شده اید، باید بدانید این دست از پرونده ها با پیچیدگی های بسیاری همراه هستند و کوچکترین اشتباه و خطایی می تواند روند پیگیری پرونده را طولانی و سخت کند؛ از همین رو توصیه می شود در صورت مواجه با چنین پرونده ای، کار را به یک فرد حاذق و آگاه بسپارید.
اگر ساکن شهر کرج یا حومه آن هستید، می توانید رسیدگی به پرونده را با خیال راحت به بهترین وکیل کیفری در کرج بسپارید. وکیل کیفری به واسطه دانش و اطلاعاتی که دارد، می تواند از بهترین تکنیک ها و روش ها برای حل پرونده شما استفاده کند. البته برای انتخاب بهترین وکیل کرج که در این زمینه فعالیت داشته باشد، کار ساده ای ندارید و باید بررسی های مختلفی انجام دهید تا در نهایت بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید.
ما در سایت وکیل از ما بهترین وکلا در هر شهر و منطقه را با سوابق و زمینه هایی کاری که دارند به شما معرفی می کنیم و شما می توانید با در نظر گرفتن ویژگی های یک وکیل خوب بررسی های لازم را انجام دهید و در نهایت انتخاب خود را انجام دهید.
ارکان پولشویی چیست؟
بر اساس حقوق کیفری عمومی ایران، هر عملی برای اینکه جرم شناخته شود باید دارای سه رکن قانونی، مادی و معنوی باشد. این ارکان به شرح زیر هستند:
رکن قانونی: به صورت خلاصه، هر عملی متضاد با قوانین که جرم بودن آن تعیین شده باشد و برای آن مجازات تعیین، متهم تعقیب و حکم کیفری صادر شود، جرم است.
رکن مادی: اگر فردی تنها قصد ارتکاب به جرم را داشته باشد و به هر شکلی آن را بیان کرده باشد اما عوارض بیرونی نداشته باشد، طرف مقابل حق تعقیب را ندارد، چراکه جرمی صورت نگرفته است.
رکن معنوی: وجود یک عمل غیر قانونی شرط لازم برای جرم است اما شرط کافی نیست؛ اثبات انگیزه و حالت روانی فرد برای ارتکاب به جرم نیز واجب است.
کلام آخر
عمل پولشویی یعنی پول حاصل از فعالیت غیر قانونی، وارد چرخه اقتصادی و سازمان های دولتی و خصوصی معتبر شود؛ به طوری که پیگیری منشا اصلی پولشویی مشکل و اموال به ظاهر قانونی بنظر بیایند. استفاده، سرمایه گذاری، حمل و نقل و… اموال غیر قانونی، در حیطه جرائم مالی در پولشویی قرار می گیرد که در قانون مبارزه با پولشویی با دقت به این موضوع پرداخته شده است. همچنین از نظر منشا و محل ارتکاب پولشویی، انواع مختلفی وجود دارد که ما در این مقاله به تمام این موارد اشاره کردیم و امیدواریم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.
منبع: مستروکیل
ثبت دیدگاه