امتداد-محمد جعفری: میزان تخاصم در روند تحولات خاورمیانه در روزهای اخیر، شکل فزایندهای به خود گرفته و در کنار بحران غزه، هر روز خبر جدیدی از وقوع یک درگیری جدید در گوشه و کنار منطقه به گوش میرسد.
عبدالرضا فرجیراد، مدیرکل پیشین شورای راهبردی روابط خارجی و سفیر پیشین کشورمان در نروژ و مجارستان در گفتگویی با امتداد، ضمن اشاره به ابعاد این تحولات و پیامدهای احتمالی تحرکات اخیر در منطقه، اظهار داشت: افزایش تحرکات اسرائیل در منطقه-چه در سوریه و چه در لبنان-که در حال هدف قرار دادن سران حماس، جهاد اسلامی، حزبالله و حتی ایران است به نوعی، انتقامگیری از جنگ غزه نیز تلقی میشود. نتانیاهو در طول سه ماه گذشته نیز بارها ادعا کرده بود که از حمله هفتم اکتبر و اتفاقات رخ داده در جنگ انتقام خواهد گرفت.
به نظر میرسد که اسرائیل بنا دارد تا به جنوب لبنان یک حمله همهجانبه داشته باشد. با داشتن چنین هدفی، طبعا از بین بردن سران ارشد نظامی میتواند تا اندازهای به او کمک کند. لذا از روزهای گذشته، اسرائیل در تدارک و آمادهسازی خود برای حمله به جنوب از طریق هوا و زمین لبنان است تا منطقهای امن رای شهرکنشینان اسرائیلی در شمال آن کشور به وجود بیاورد.
اسرائیل مدعی است که بر اساس قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل که در سال ۲۰۰۶ به تصویب رسید، قرار بوده که حزبالله لبنان، نیروهای خود را تا رودخانه لیتانی به طول ۱۰ کیلومتر به عقب بکشاند. تا مرزهای اسرائیل امن شده و نیروهای ارتش لبنان جای حزبالله را بگیرد. به زعم تلآویو، حزبالله لبنان به این قطعنامه تا کنون توجهی نکرده است.
البته دولت لبنان نیز معتقد است که بر اساس این قطعنامه، قرار بر این بوده که هواپیماهای اسرائیلی به حریم هوایی این کشور تجاوز نکنند و این نفوذ بارها از سوی تلآویو صورت گرفته و قطعنامه مذکور به این صورت نقض شده است.
اسرائیل در حال حاضر به خوبی میداند با توجه به گروگانهایی که در اختیار طرف مقابل دارد، باید آتشبس موقتی را پذیرفته و بخشی از نیروهای خود را از غزه خارج کند. از سوی دیگر، هماکنون مذاکرات پشتپردهای میان حماس، اسرائیل، مصر، قطر و آمریکا در جریان است.
حملات اسرائیل به سوریه تشدید خواهد شد
در حال حاضر این خطر وجود دارد که به لبنان حمله کرده و بخشهایی از جنوب این کشور را به تصرف در بیاورد تا با فشار نظامی و سیاسی(از سوی غرب)، موافقت حزبالله را برای استقرار ارتش لبنان در جنوب جلب کند.
اگر این درگیری رخ بدهد-که احتمال آن نیز بالاست-طبعا ایران هم تحمل نخواهد کرد که حزبالله که از محورهای جبهه مقاومت بوده، مورد حمله قرار بگیرد. ضمن اینکه در این صورت، حملات اسرائیل به سوریه نیز تشدید خواهد شد، چرا که از طریق سوریه، تدارکاتی برای حزبالله ارسال میشود. بنابراین، این احتمال وجود دارد که تنشها، حتی بیشتر از سه ماه گذشته شود.
با تصمیم اسرائیل برای حمله به لبنان، نمیتوان هیچ چشمانداز امیدبخشی برای آرامش در منطقه در آینده نزدیک متصور بود
البته، این به این معنی نیست که ایران بخواهد به صورت مستقیم وارد منازعه و جنگ نظامی شود. چرا که مقامات ارشد جمهوری اسلامی بارها اعلام کردهاند که تهران وارد جنگ نخواهد شد.
ضمن اینکه، وقتی حزبالله مورد حمله قرار بگیرد، طبعا حوثیها نیز به حملات خود در بابالمندب ادامه خواهند داد و همین مسئله، سبب افزایش بیش از پیش بحران در منطقه میشود. لذا با این تصمیم اسرائیل برای حمله به لبنان نمیتوان، هیچ چشمانداز امیدبخشی برای آرامش در منطقه در آینده نزدیک متصور بود.
خویشتنداری تهران ادامه خواهد داشت
در این بین، من تصور نمیکنم که طیف تندرو در ایران بتواند نظر مقامات را برای تغییر سیاستهای تهران در منطقه و اقدام نظامی مستقیم تغییر بدهد. به عبارت دیگر، سیاستهای ایران برای خویشتنداری و عدم مداخله مستقیم نظامی در منطقه، همانی است که تا پیش از این از زبان مقامات ارشد کشور شاهد بودیم. مگر اینکه به ایران حمله شده و تهران مجبور به دفاع از خود بشود.
ثبت دیدگاه