یکشنبه, 25 آذر 1403 Sunday, 15 December , 2024 ساعت تعداد کل نوشته ها : 44669 تعداد نوشته های امروز : 7 تعداد دیدگاهها : 2502×
گیلان، مقصد دوم مهاجرت پایتخت نشینان
25 شهریور 1397 ساعت: 23:45
شناسه : 138018
5

استان البرز بالاترین جذب مهاجر از تهران را داشته و استان های گیلان و مازندران به ترتیب در رتبه های دوم و سوم جذب مهاجر از استان تهران قرار دارند.

پ
پ

مسافرت مهاجرت - گیلان، مقصد دوم مهاجرت پایتخت نشینان - اقتصاد

تهران دیگر نه فقط برای اتباع خارجی، که برای مردم ایران هم جذابیت های خود را از دست داده است. با این که قیمت واقعی مسکن در مقایسه با نرخ تورم و جهش ارز به پایین ترین نرخ خود طی ۱۶ سال اخیر رسیده، هزینه های سرسام آور خرید و اجاره مسکن در پایتخت، روند مهاجرت معکوس را کلید زده است. گزارشات میدانی، مدتی است که خبر از مهاجرت مستاجران تهرانی به شهرهای اطراف می دهد؛ پردیس، پرند، هشتگرد و البته محمدشهر به عنوان مکان های جاذب اجاره نشین ها معرفی می شود. در این بین محمدشهر کرج با توجه به وجود سرانه های خدماتی مناسب از اقبال زیادتری برخوردار شده اما شهرهای جدید اطراف تهران هم به تدریج با آماده شدن خدمات و زیرساخت ها در حال تبدیل به کلان شهر هستند. در پرند به عنوان پایتخت مسکن مهر ۹۶ هزار واحد جانمایی شده که تا کنون بیش از ۶۸ هزار واحد آن تحویل شده است. در پردیس از ۸۵ هزار واحد مدنظر ۳۰ هزار واحد افتتاح شده و در ۴۹ هزار واحد مسکن مهر تعریف شده که از این تعداد ۲۵ هزار و ۶۰۰ واحد افتتاح شده است. ۹۰۰۰ واحد دیگر هم تا شهریور ماه سال آینده آماده می شود و بدین ترتیب پرونده مسکن مهر در هشتگرد بسته خواهد شد. طبق وعده ها مترو هشتگرد و پرند نیز در صورت تامین اعتبار تا پایان سال تکمیل می شود. شرایط جدید حاکی از آن است که مستاجران تهرانی، انتخاب های دوم را پیش روی خود می بینند و برای کاهش هزینه های مسکن راهی شهرهای اقماری می شوند.

مهاجرت ۳۵۱ هزار نفر از تهران

بنا به اطلاعات سرشماری سال ۱۳۹۵ در فاصله زمانی سال های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۵ تعداد ۳۵۰ هزار و ۶۳۲ نفر از استان تهران به استان های دیگر مهاجرت کرده اند. استان البرز بالاترین جذب مهاجر از تهران را داشته و استان های گیلان و مازندران به ترتیب در رتبه های دوم و سوم جذب مهاجر از استان تهران قرار دارند. آمار به تفکیک این طور توضیح می دهد که استان البرز با ۸۹ هزار و ۱۹۷ نفر زیادترین مهاجر را از استان تهران داشته است. استان های گیلان، مازندران و خراسان رضوی به ترتیب با ۲۸۵۳۱، ۲۳۶۴۳ و ۲۱۲۴۱ نفر از این نظر در رتبه های بعدی قرار دارند. اگرچه خالص مهاجرت استان تهران نشان می دهد طی فاصله زمانی سال های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۵، تعداد افرادی که وارد استان تهران شده اند زیادتر از افرادی است که از استان تهران خارج شده اند، اما آمار می گوید که مهاجرت معکوس درحال رخ دادن است؛ هرچند ناچیز.

ظرفیت پایین اقتصاد مسکن

بساز و بفروشی هم دیگر در تهران مانند گذشته سود ندارد. بین سال های ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۲ همزمان با طرح مسکن مهر، انبوه سازان هم در کلان شهرها دست به کار شدند و سودهای خوبی به جیب زدند تا جایی که در برخی موارد سود سازندگان واحدهای نوساز به ۱۰۰ درصد می رسید؛ روندی که با رکود بخش مسکن از سال ۱۳۹۲ متوقف شده و با توجه به افزایش قیمت مصالح ساختمانی و جهش قیمت دلار در سال ۱۳۹۷ حالا دیگر کمتر سازنده ای ریسک سرمایه گذاری در بخش مسکن را می پذیرد. این روزها تمایل صاحبان املاک کلنگی و بساز و بفروش ها برای انعقاد قراردادهای مشارکتی به شدت پایین آمده است. مهم ترین عامل این موضوع به ظرفیت پایین مسکن نسبت به بازارهای موازی مربوط می شود. محاسبه رشد قیمت دلار، سکه و مسکن از ابتدای سال ۱۳۹۶ تا روز ۲۴ شهریورماه ۱۳۹۷ حاکی از آن است که دلار ۲۴۲ درصدد و سکه امامی ۲۶۵ درصد رشد داشته است؛ در حالی که نرخ رشد قیمت مسکن در همین بازه زمانی ۶۹ درصد بوده است. با این وجود، بازار مسکن به دلیل عدم تقاضای معنادار ناشی از عدم قدرت خرید طرف تقاضا دچار رکود شده و معاملات در مردادماه نسبت به ماه مشابه سال قبل ۳۳ درصد افت کرده است.

۴.۵ میلیون نفر در بافت های ناکارآمد تهران زندگی می کنند

وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه حدود ۴.۵ میلیون نفر در بافت های ناکارآمد تهران زندگی می کنند گفته است: فروش تراکم در تهران در منطقه هایی مانند ۱، ۲، ۴ و ۵ نه تنها به ارتقای کیفیت زندگی کمکی نکرده است بلکه باعث توسعه گسترده سوداگری و افزایش قیمت مسکن نیز در این کلانشهر شده و زندگی را برای افرادی با بضاعت کمتر در اطراف تهران سخت تر کرده است.

غافلگیری دولت پس از نوسانات ارزی

دولت روحانی تسهیلات خرید مسکن را نسبت به قبل حدود هشت برابر افزایش داد و به سقف ۱۶۰ میلیون تومان برای زوجین تهرانی رساند. با این حال نوسانات ارزی و جهش ۶۲ درصدی قیمت مسکن نسبت به مردادماه سال قبل باعث شده تا خانوارها دیگر از عهده ی خرید مسکن برنیایند. طبق محاسبات هم اکنون تسهیلات ۱۶۰ میلیون تومانی حدود ۲۶ درصد قیمت یک واحد نوساز ۶۰ متری را در شهر تهران پوشش می دهد. به همین دلیل وزیر راه و شهرسازی پیشنهاد افزایش تسهیلات مسکن به ۲۰۰ میلیون تومان را ارایه کرده که هنوز مورد تصویب بانک مرکزی قرار نگرفته است.

راه دوم، انتقال خانه اولی ها به شهرهای اطراف است. اخیرا شرکت عمران شهرهای جدید طرح ساخت ۵۰ هزار واحد مسکونی را آغاز کرده که روز پنج شنبه با حضور عباس آخوندی ـ وزیر راه و شهرسازی ـ کلنگ ۳۴۰۰ واحد آن در پرند به زمین زده شد. در هشتگرد هم قرار است ۱۰ هزار واحد مسکونی در قالب این پروژه طراحی شود. مخاطب این طرح اقشار متوسط هستند و مطابق تصمیم شورای مسکن، زمین های دولتی در شهرهای جدید برای ساخت پروژه هایی اختصاص می یابد که زوج های ثبت نام کننده در صندوق یکم، امکان پیش خرید آن را دارند.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.