اگر اهل سفر و گشت و گذار هستید، حتما برای یک بار هم که شده گذرتان به شهر زیبا و ساحلی انزلی خورده است. در مورد تاریخ و فرهنگ بندرانزلی روایات زیادی وجود دارد که این شهر را به یکی از مهمترین مناطق گردشگری کشور تبدیل کرده. به نظر میرسد این شهر بندری برای هر سلیقه و سبکی چیزی برای عرضه دارد.
از داستان تغییر نام انزلی به بندر پهلوی و سالیان بعد بازگشت به نام سابق آن، تا روایت مهاجرت آوارگان جنگ علی الخصوص لهستانیها در سالهای 1320 تا 1321، وجود سالن سینما و تئاتر در انزلی و اداره گمرک و شیلات که پیشتاز در بین شهرهای دیگر ایران بودهاند. و همین طور تیم فوتبال ملوان بندر انزلی که با بیش از نیم قرن سابقه به شهر و تاریخ آن گره خورده است.
غازیان و انزلی
حتما بارها نام غازیان و انزلی به گوشتان خورده است. و اگر جزو افراد بومی این شهر نباشید این سوال برایتان پیش آمده که آیا این دو منطقه بخشهای جدا از هم و دو شهر مختلفند؟ یا علت نامگذاری و تفکیک انها بدین شکل برای چیست؟
این شهر بندری به سبب قرار گرفتن در بین آبهای دریای خزر، تالاب بینالمللی انزلی و رودخانههای آن، شبه جزیرهای سرسبز و زیباست. این شبه جزیره دارای جزیرههای کوچک و متعددی است که با پلهایی به هم وصل شدهاند.
منطقه غازیان خود شبهجزیرهای در قلب بندر انزلی است که در ناحیه شرقی این شهر (یعنی ورودی جاده رشت به انزلی) واقع شده. پس میتوان اینطور بیان کرد که شهر انزلی متشکل از دو بخش اساسی به نامهای غازیان و انزلی است. پلهای غازیان و انزلی خط ارتباط این دو بخش به هم هستند.
غازیان با بیش از 400 سال قدمت
در بین مردم بومی انزلی، قدمتی 400 ساله برای منطقه غازیان متصورند که قبل از آنکه تبدیل به منطقه شهری و محل زندگی شود، تفرجگاهی برای شکار و صید ماهی بوده است. احتمالا یکی از اولین ساکنین غازیانِ انزلی مهاجرین بودند که از راه دریا به ساحل در منطقه غازیان وارد میشدند.
بخشی از مهمترین مراکز اداری و تجاری بندرانزلی یعنی اداره بندر و گمرک انزلی و اداره شیلات که در دوران پهلوی بسیار رونق پیدا کردند در منطقه غازیان ساخته شدهاند.
غازیان امروز از محله طالب آباد که در ورودی شهر و از مسیر جاده رشت انزلی قرار دارد شروع شده و با رسیدن به شهرک توریستی دهکده ساحلی، میدان مبادی شهر، شهرک ساحلی قو، پلهای غازیان و انزلی منتهی میشود.
شهرک دهکده ساحلی و ساحل قو از مهمترین و بورسترین مناطق غازیان و حتی انزلی از گذشته تاکنوناند. دهکده ساحلی در دهه 40 خورشیدی و در حاشیه دریا ساخته شده است. این شهرک چیزی در حدود 80 هکتار مساحت دارد و با وجود گذشت چیزی در حدود 60 سال از عمر آن هنوز هم یکی از اصولیترین، زیباترین و به روز ترین معماریهای شهرکسازی در ایران را داراست.
ساحل قو نیز در امتداد خط ساحلی دریا کشیده شده و بیشترین مراکز مهمانپذیر و هتلها در کناره ان ساخته شدهاند. این منطقه به لحاظ موقعیت خود و چشمانداز بینظیر دریا به یکی از بهترین مناطق خرید و فروش ویلا و آپارتمان تبدلی شده است.
پل غازیان از دیگر موارد دیدنی این بخش از شهر انزلی به شمار میرود که در سال 1316 به بهرهبرداری رسید. این پل برای عبور کشتیها به صورت متحرک طراحی شده بود که در نوع خود کم نظیر است.
انزلی بر کرانه فرهنگ و تاریخ
انزلی اولین بندر مهم شمالی کشور است و در کناراین که قطب اقتصادی مهمی از این حیث به شمار میرود، دارای یکی از زیباترین بنادر و بارانداز تخلیه بار کشتیهاست. بخش انزلی دارای ساختمانها و عمارتهای تاریخی و قدیمی بسیاری است که داستان تاریخ گذشته بر این شهر را روایت میکنند.
بلوار ساحلی بندر انزلی، محل نواختن موزیک (موزیک جیگا)، مناره یا فانوس دریایی، عمارت شمس العماره، کاخ خوشتاریا، قبرستان لهستانیها، موج شکن قدیم و موج شکن جدید و … از مهمترین مناطق این بخش هستند که نباید دیدنشان را از دست داد.
احتمالا قدیمیترین خیابانهای شهر بندرانزلی نیز در بخش انزلی واقعاند. خیابان و بازار سپه، خیابان سی متری، خیابان ناصر خسرو و گلستان و … .
سپه یکی از قطبهای تجاری شهر انزلی است که از گذشته مرکز خرید و بازار برای توریستها و افراد محلی شهر بوده است. بازار سپه یک خیابان بلند و سنگفرش است که دو طرف آن فروشگاهها و مراکز خرید قرار گرفتهاند.
یکی از نخستین سینماهای پر رونق کشور در خیابان گلستان (یا مطهری امروز) انزلی ساخته شد. که در سالهای فعالیت بسیار مورد اقبال مردم شهر بود. بنای این سینما به رغم تعطیلی آن هنوز در خیابان گلستان به چشم میخورد. برخی حمامهای قدیمی انزلی مانند حمام عمید نیز در این خیابان قرار دارد.
مطلب خیلی خوبی بود. واقعا جای تامل داره…
مطلب بسیار خوبی بود. درباره دهکده باید بگویم:
دهکده ساحلی بندر انزلی بزرگترین باغ شهر ایران است و از جمله جاهای دیدنی بندر انزلی محسوب میشود. این شهرک در منطقه غازیان انزلی بین محله شالیور و بیبی حوریه غازیان واقعشده و از هنگام ساخت آن در سال ۴۸ توسط مرحوم فرهنگی تاکنون باوجود ایجاد شهرکهای توریستی فراوان در استان گیلان و مازندران هنوز از زیباترین شهرکهای گردشگری ایران است. در دهکده ساحلی فضای سبز اهمیت ویژهای دارد، به گونهای که ویلاهای این شهرک در حدود ۲۰ درصد مساحت زمین را به خود اختصاص داده است. شهرک ساحلی بندر انزلی (دهکده ساحلی بندر انزلی) دارای امکانات رفاهی همچون رستوران، فروشگاه، پارک، مسجد، منطقه شنای برادران و خواهران، زمینهای ورزشی، ویلاهای ساحلی، آلاچیق و… است.
عالی بود.
مطلب بسیار خوبی بود. من یکبار به دهکده ساحلی رفتم و واقعا عجب جایی برای زندگی هست.
جالب بود متن.
از طریق معرفی شما تونستم اطلاعات خوبی درباره شهرک توریستی دهکده ساحلی انزلی بدست بیارم.