آزمایش خاک
آزمایش خاک قبل از شروع ساخت و ساز توسط افراد متخصص انجام می شود. تست خاک یکی آزمایش های ضروری در مرحله قبل از ساخت سازه های بلند بازیر بنای زیاد است.
تست خاک با استفاده از تجهیزات و دستگاه های خاص در آزمایشگاه خاک انجام می شود. کارشناسان ویژگی های خاک را از نظر شیمیایی و فیزیکی بررسی می کنند.
پس از انجام آزمایش گزارشی از خصوصیات خاک مانند تیپ خاک، ساختار مکانیکی و لایه های ژئوتکنیکی را مشخص می شود.
برای ساخت هر ساختمان با هر متراژ و ابعادی باید آزمایش خاک و مطالعات ژئوتکنیک انجام شود، براساس تیپ خاک می توان مقاوم سازی ساختمان را انجام داد.
وزن ساختمان و تاثیر نیروهای طبیعی مثل باد روی سازه و انتقال مجموع این نیروها روی بافت خاکی که ساختمان در آن قرار دارد، موثر است، بنابراین تست خاک و شناسایی تیپ آن ضروری است.
نمونه برداری به دو روش دستی و ماشینی است، هرچند سازمان نظام مهندسی نمونه برداری به صورت دستی را تایید نمی کند.
تست خاک
انواع تست خاک در آزمایشگاه خاک انجام می شود که دقیق ترین تحلیل ها را در اختیار متقاضیان قرار خواهد داد.
انواع آزمایش خاک شامل آزمایش اس پی یا آزمایش نفوذ استاندارد، یکی از مهم ترین آزمایش هایی است که در محل ساخت سازه انجام می شود.
اجرای این آزمایش به این شکل است که یک وزنه 5/63 کیلوگرمی از فاصله 76 سانتی متری سقوط می کند و میزان نفوذ آن در داخل خاک محاسبه می شود.
تست خاک با این روش و استفاده از مقدار نفوذ وزنه در خاک به دست آمده و تیپ خاک مشخص می شود.
آزمایش هم ارز (معادل) ماسه، برای به دست آوردن نسبت ماسه به خاک و آزمایش هیدرومتری، دانه بندی خاک های رد شده از الک شماره 200 و کامل کردن منحنی های دانه بندی مراحل دیگری هستند.
آزمایش حد روانی که برای به دست آوردن درصد رطوبت در آن از حالت خمیری خارج شده، به صورت روان در می آید.
آزمایش دانه بندی خاک به روش سرند کردن، دسته بندی ذرات تشکیل دهنده از نظر اندازه و مقایسه آن ها با استانداردهای موجود مراحل دیگری هستند.
آزمایش برش مستقیم برای به دست آوردن پارامترهای مقاومت برشی خاک و آزمایش سه محوری برای به دست آوردن مقاومت برشی خاک در خاک های چسبنده، غیر چسبنده و دانه ای محسوب می شوند.
آزمایش ضریب نفوذ پذیری از طریق آزمایش بار آبی افتان برای مشخص کردن ضریب نفوذ پذیری در مراحل تست خاک قرار دارند.
تعیین ضریب نفوذ پذیری از طریق آزمایش بار آبی ثابت برای محاسبه ضریب نفوذ پذیری خاک در آزمایشگاه خاک انجام می شود.
آزمایش تک محوری خاک چسبنده، به دست آوردن پارامترهای مقاومت برشی در خاک های چسبنده نیز سایر آزمایش ها هستند.
آزمایش تحکیم، بررسی واکنش خاک در برابر بارهای فشارشی و آزمایش تراکم، بررسی واکنش خاک در برابر نیروهای تراکمی مراحل دیگری به شمار می روند.
مراحل آزمایش خاک
مراحل انجام آزمایش خاک شامل قرارداد با شرکت آزمایشگاهی، عملیات حفاری، استعلام برگ سبز تعهد مطالعات ژئوتکنیک و برگ سبز آزمایش می شود.
تهیه گزارش توسط آزمایشگاه خاک و ارسال آن به سازمان نظام مهندسی، بررسی در سازمان و تایید نهایی گزارش خاک و ارسال به شهرداری روند آزمایش است.
تفاوت های خاک تیپ ۲ و خاک تیپ ۳ موجب شده است که میزان مصالح مصرفی ساختمان در نوع سه افزایش بیشتری یابد.
ساخت بنا روی خاک نوع ۲ هزینه کمتری خواهد داشت.
در تهران برای ساختمان هايی شامل بیش از 6 سقف (با احتساب پارکینگ و انباری) یا دارای متراژ زیربنای بیش از 2000 متر مربع باشند، انجام آزمایش خاک الزامی است.
تست بتن
تست بتن برای استحکام سازه بسیار ضروری است و باید قبل از شروع عملیات اجرایی، طرح اختلاط بتن به طور دقیق در آزمایشگاه تعیین شود.
هنگام بتن ریزی و پس از آن نیز با روش نمونه گیری و تست نمونه ها، کیفیت بتن مورد بررسی قرار می گیرد.
روش های مختلفی برای ارزیابی و تست بتن به کار رفته در سازه ها وجود دارد که بر اساس مکانیزم آن ها، به دو دسته روش های مخرب تست بتن و روش های غیرمخرب تست بتن تقسیم می شوند.
تست غیرمخرب بتن
با انجام تست غیرمخرب بتن می توان مقاومت عضو سازه ای و تغییرات در خواص مصالح نسبت به زمان را بدون به جا گذاشتن اثرات خرابی در المان های بتنی به دست آورد. تست های غیرمخرب بتن براساس اندازه گیری پارامترهای دیگری است.
ارتباط این پارامترها با مقاومت فشاری توسط منحنی های کالیبراسیون انجام می شود.
تست مخرب بتن
در تست مخرب بتن با تخریب جزئی المان سازه به طوری که در روند سرویس دهی آن خللی وارد نشود می توان مقاومت بتن را مورد ارزیابی قرار داد. آزمایش مخرب بتن با تخریب جزئی المان های بتنی همراه هستند.
بنابراین برای انجام این تست های بتن باید بیشتر دقت کرد تا بتوان با ترمیم قسمت های آسیب دیده مانع از تحت تاثیر قرار گرفتن کل سازه شد.
انجام تست مخرب بتن مستقیم ما را به پارامترهایی می رساند که با مقاومت بتن در ارتباط هستند و دارای درجه اهمیت و اعتبار بیشتری نسبت به تست های غیرمخرب بتن است.
تست جوش
تست جوش آزمایشی است که با استحکام بنا و ساختمان رابطه مستقیم دارد و انجام آن در سازه های فلزی نشان می دهد مقاومت سازه در عمل، همان میزان است که در تئوری محاسبه شده است.
برای داشتن جوش ایده آل با خواص مکانیکی و مهندسی مورد نظر، لازم است بازرسی، کنترل و تست جوش باید تمام مراحل منطبق با آیین نامه انجمن جوش امریکا، سازمان نظام مهندسی ایران و … باشد.
هدف از انجام تست غیرمخرب جوش DT شرح وجود نقص های موجود در جوش، فلز پایه و منطقه متاثر از حرارت است.
از روش های فراوانی برای تست جوش غیرمخرب و سنجش کیفیت جوش ازجمله تست غیرمخرب VT ، PT، MT،UT، RT، ET، PA و TOFD استفاده می شود.
عیب و نقص ها در جوشکاری به دلیل وجود شار حرارتی بسیار بالا و رعایت نکردن اصول صحیح در هنگام جوشکاری ایجاد می شوند.
تست جوش عیب جوشکاری را به هر شکل که باشد نشان می دهد؛ هر نوع ناپیوستگی در ساختار فلز توسط تست مخرب و غیر مخرب قابل تشخیص است.
انواع تست جوش
انواع تست جوش شامل تست جوش مخرب و تست جوش غیرمخرب است که استانداردها، کاربری ها و روش های مختلفی دارد.
بازرسی چشمی جوش VT، تست مایعات نافذ PT، تست ذرات مغناطیسی MT و تست آلتراسونیک UT در دسته بندی تست جوش غیرمخرب تعریف می شوند.
بازرسی چشمی جوش
بازرسی چشمی جوش که یکی از انواع تست جوش است برای ارزیابی کیفیت ضروری و مفید است حتی اگر روشهای ارزیابی دیگری مورد استفاده قرار گیرد.
در مراحل جوشکاری، نقص های سطح مانند ترک ها، تخلخل و حفره های پر نشده فقط توسط بازرسی چشمی شناسایی می شوند، که منجر به تعمیرات یا توقف کار می شود.
تست مایعات نافذ
تست مایعات نافذ محل انواع مختلفی از ترک های مرتبط با شکاف جوشکاری، سنگ زنی، تخلخل یا عدم اتصال بین فلزات را مشخص می کند.
تست ذرات مغناطیسی
تست ذرات مغناطیسی یک روش غیرمخرب برای ظاهر کردن ترک ها، درزها، شکاف ها، تخلخل، نبود هم جوشی و نقص های مشابه در مواد فرومغناطیسی مانند فولاد و برخی از آلیاژهای فولاد ضد زنگ است.
تست آلتراسونیک
تست آلتراسونیک موجی از انرژی با فرکانس بالای 20000 هرتز است که توسط یک مبدل پیزوالکتریک در تماس با نمونه آزمایشی به ماده وارد می شود.
تست مخرب جوش
تست مخرب جوش DT نیز یکی دیگر از انواع تست جوش و به 4 دسته تست خمش، تست کشش، تست ضربه و تست شکست تقسیم بندی می شود.
در تست مخرب قطعه مورد نظر آسیب می بیند یا می شکند، بنابراین قطعه قابلیت استفاده مجدد را نخواهد داشت.
تست غیر مخرب جوش
تست غیر مخرب جوش مجموعه گسترده ای از تکنیک های تجزیه و تحلیل است که برای بررسی خواص مواد، جز یا سیستم بدون ایجاد آسیب استفاده می شود.
انجام تست غیر مخرب جوش ضروری است تا اطمینان حاصل شود که نقص جوش در خط مونتاژ قبل از استفاده از آن تشخیص داده می شود.
شرکت یکتا خاک با بیش از ده سال سابقه در زمینه آزمایش خاک ، تست بتن و مقاوم سازی و تست جوش با تکیه بر توان علمی، تحقیق، بررسی و سابقه اجرائی اعضا و پرسنل میباشد. اعضا هیئت مدیره شرکت متشکل از مهندسین متخصص و با سابقه در زمینه عمران، آزمایشگاهی و مهندسی ژئوتکنیک هستند.
برای مشاوره در زمینه های تست خاک، تست بتن، تست جوش، تست میلگرد و سایر آزمایش ها در زمینه عمران، آزمایشگاهی و مهندسی ژئوتکنیک و کسب اطلاعات بیشتر به آدرس سایت www.yektakhak.com مراجعه کرده یا از طریق شماره های تلفن: 02166279332 – 02166250940 و تلفن همراه : 09122448983 با مهندسین شرکت یکتاخاک در ارتباط باشید.
ثبت دیدگاه