اکثر افرادی که به این عفونت مبتلا میشوند، هیچ علامت و نشانهای ندارند و ممکن است از وجود این ویروس در بدن خود آگاه نباشند. با این حال، برخی از افراد ممکن است علائم زیر را تجربه کنند:
- قرمزی، سوزش یا خارش در منطقه تحت تاثیر
- ظاهر شدن زگیلهای پوستی کوچک
- ظاهر شدن زگیل بر روی آلت تناسلی
- ظاهر شدن زگیلهای کوچک یا قرمز بر روی بخش داخلی دهان (تبخال)
بهترین راه برای جلوگیری از انتقال ویروس زگیل تناسلی، انجام روشهای مراقبتی مانند استفاده از کاندوم در هنگام رابطه جنسی، پرهیز از تماس دهانی و رابطه اورال و همچنین عدم تماس با مناطقی که ظاهری مشکوک دارند، میباشد. یکی از مهمترین و تاثیر گذارترین اقدامات لازم در پیشگیری از ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی، انجام واکسیناسیون میباشد.
معروفترین واکسن ضد ویروس پاپیلومای انسانی، واکسن گارداسیل میباشد که در برخی از کشورها نیز برای پیشگیری از عفونت زگیل تناسلی به صورت عمومی تزریق میشود.
واکسن گارداسیل
گارداسیل نوعی واکسن است که برای پیشگیری از عفونتهای ناشی از ویروس پاپیلومای انسانی (یا همان HPV) مورد استفاده قرار میگیرد. همانطور که گفتیم ویروس HPV از طریق رابطه جنسی و تماس مستقیم با پوست مخاطی انتقال مییابد و میتواند باعث ایجاد عفونتهای تناسلی و سرطانهای مختلف از جمله سرطان دهانه رحم نیز شود. واکسن گارداسیل از پروتئینهای موجود در ویروس HPV برای تقویت سیستم ایمنی بدن استفاده میکند، تا سیستم ایمنی بتواند راحتتر با این ویروس مبارزه کند.
واکسن گارداسیل معمولا در سه دوز تزریق میشود، دوز اول در زمان برنامه ریزی شده انجام میشود، دوز دوم 2 ماه بعد از اولین دوز و دوز سوم 6 ماه بعد از دوز اول انجام میشوند. معمولا پزشکان توصیه میکنند که پسران و دختران این واکسن را در سنین 9 تا 14 سالگی دریافت کنند، اما میتوان برای جلوگیری از عفونت HPV آن را در سنین مختلف تزریق کرد.
مهمترین مزیت واکسن گارداسیل این است که میتواند عفونتهای ناشی از HPV را درمان کند و همچنین از ایجاد سرطانهای مرتبط با این ویروس نیز جلوگیری کند. اثربخشی آن در پیشگیری از عفونتهای HPV و سرطانهای مرتبط با آن توسط مطالعات بالینی تایید شده است.
عوارض این واکسن بسیار ناچیز میباشد اما با این حال ممکن است برخی عوارض جانبی ناشی از واکسن مانند درد و تورم در محل تزریق، تب و سردرد رخ دهد، اما این عوارض معمولا خفیف و موقتی هستند.
بسیار مهم است که پیش از انجام واکسیناسیون در ارتباط با واکسن و اینکه نیاز انجام آن دارید یا نه، با پزشک خود مشورت کنید. زیرا او بهتر میتواند بر اساس سن، جنسیت و وضعیت سلامتی شما توصیههای مناسبی را ارائه دهد.
راههای منتقل شدن زگیل تناسلی
همانطور که گفتیم این ویروس به طور عمده از طریق تماسهای جنسی یا تماسهای پوستی با اندامهای جنسی قابل انتقال است. میتوان اینطور گفت که بیش از 95 درصد انتقالها از این طریق اتفاق میافتند و کمتر از 5 درصد آنها از دیگر روشها انجام میشوند.
مهمترین آزمایشهای تشخیص زگیل تناسلی در بین خانمها
برای تشخیص زیگیل تناسلی، کافیست پس از مشاهده علائمی همچون قرمزی، سوزش یا خارش در ناحیه تناسلی، ظاهر شدن زگیلهای کوچک بر روی پوست یا بر روی آلت تناسلی، ظاهر شدن جوشهای نا متعارف یا تبخال در داخل دهان و غیره، به یک متخصص زنان مراجعه کنیم تا ضمن انجام معاینه، آزمایشهای لازم را برای ما تجویز کند.
دو مورد از این آزمایشها که برای تشخیص دقیقتر یا تعیین نوع زگیل انجام میشوند، تست پاپ اسمیر و همچنین آزمایش اپ پی وی (برای تشخیص ویروس پاپیلومای انسانی) میباشند.
بیماری ویروسی اچ پی وی، انواع مختلفی دارد که شایعترین آنها اچ پی وی نوع 6، 11، 16 و 18 میباشند. که نوع 18 و 16 خطرناکترین آنها هستند. این دو نوع از اچ پی وی میتوانند در آینده باعث افزایش شانس ابتلا فرد به سرطان دهانه رحم شوند.
درمان بیماریهای مرتبط با ویروس اچ پی وی
تشخیص سریع و به موقع بیماری زگیل تناسلی بسیار مهم و تعیین کننده است. افرادی که علائم مذکور را تجربه میکنند یا با شخصی که احتمال میرود حامل این ویروس باشد، رابطه جنسی برقرار کردهاند، در معرض این بیماری قرار دارند. این افراد باید فورا به نزد یک پزشک متخصص مراجعه کنند تا ضمن معاینه شدن و انجام آزمایشهای لازم، درمان را آغاز کنند. متداولترین روشهای درمانی این عارضه موارد ذیل میباشند:
* کریوتراپی (Cryotherapy): کریوتراپی یا تجمد بازیابی یک روش درمانی است که در آن از یخ مایع استفاده میشود تا بافت آسیب دیده را از بین ببرد. این روش به عنوان یک روش موثر و شایع در درمان زگیلهای تناسلی استفاده میشود.
* لیزر تراپی (Laser Therapy): استفاده از لیزر برای تخریب زگیلهای تناسلی و ضایعات پوستی، روشی بسیار موثر است.
* جراحی: برای بزرگترین و مقاومترین زگیلهای تناسلی و ضایعات پوستی، اعمال جراحی گزینه بهتری میباشند.
* داروها و کرمها: گاهی پزشک از داروها و کرمهای موضعی برای کمک به درمانی زگیلهای تناسلی استفاده میکند. داروهای موضعی همچون پودر پودوفیلین، کرم ایمیکویمود و سولفات پودوفیلین.
* واکسیناسیون: واکسیناسیون یک راهکار دیگر برای کاهش احتمال سرطان دهانه رحم میباشد.
آیا تزریق این واکسن برای افرادی که قبلا به زگیل تناسلی مبتلا شدهاند هم مفید است؟
این واکسن هم برای جلوگیری کردن از گسترش عفونت ناشی از ویروس اچ پی وی و هم برای جلوگیری از بروز سرطانهایی که این ویروس میتواند ایجاد کند، موثر میباشد. واکسن گارداسیل خطر عود کردن مجدد زگیلهای تناسلی را به حداقل میرسانند و میتوانند برای افرادی که قبلا به زگیل تناسلی مبتلا شدهاند هم مفید باشند.
ثبت دیدگاه