تغییر سبک زندگی و افزایش استرس باعث تحریک فرایند ریزش مو در جوامع مختلف شده است. ریزش بیش از حد مو نقش مهمی در کاهش اعتماد به نفس افراد برای شرکت در اجتماع دارد. روشهای مختلفی وجود دارد که میتوان برای درمان یا پیشگیری از ریزش موها بهکار گرفت. مدیریت استرس، مصرف داروهای تقویتی، اصلاح رژیم غذایی و تنظیم خواب شبانه در تقویت ریشه موها و کاهش ریزش آنها موثر هستند. در بسیاری از موارد درمان ریزش مو کمکی به رویش مجدد فولیکولها و درمان طاسی نمیکند. در این موارد کاشت مو تنها راه برای درمان قطعی طاسی سر خواهد بود. موفقیت کاشت مو به مجموعهای از عوامل وابسته است؛ انتخاب جراح مجرب، تکنیک کاشت، رعایت دستورالعملهای قبل و بعد از عمل مهمترین موارد در تثبیت و تقویت موهای کاشته شده هستند. استفاده از داروهای اصلی و تقویتی بعد از پیوند مو یکی از بخشهای کلیدی در مراقبتهای بعد از عمل محسوب میشود.
دلایل اصلی مصرف دارو بعد کاشت
کاشت موی طبیعی نوعی جراحی زیبایی بدون عارضه است. اما بروز برخی عوارض مانند درد، خونریزیهای خفیف و تورم بعد از پیوند مو کاملا طبیعی خواهد بود. هدف اصلی مصرف دارو بعد از پیوند مو کاهش شدت عوارض بعد از عمل است. افزایش احتمال موفقیت عمل و پیشگیری از بروز یا تشدید عوارض جانبی به مصرف دارو بعد از عمل وابسته خواهد بود. تمام متقاضیان پیوند مو بعد از عمل با عارضه شوک و ریزش موهای پیوندی مواجه میشوند. این حالت طبیعی بوده و در اثر پاسخ سیستم ایمنی بدن ایجاد میشود. مصرف داروهای تقویتی در این دوره به بهبود فرایند رشد و افزایش تراکم فولیکولهای پیوندی کمک میکند. نظر پزشک و نیاز متقاضی دو عامل مؤثر در انتخاب دارو و زمان مصرف آن هستند.
دستهبندی داروها بعد از پیوند مو
مصرف بهموقع داروهای تجویزی بخش مهمی از دستورالعمل مراقبتی بعد از کاشت مو محسوب میشود. اغلب متخصصین معتقد هستند مصرف داروهای ضدالتهاب و مسکن برای کاهش دردهای بعد از عمل یا پیشگیری از بروز عفونت ضروری است. استفاده از برخی ویتامینها یا داروهای تقویتی نیز برای کمک به رشد طبیعی و تقویت ریشه موهای پیوندی اهمیت دارد. بر همین اساس داروهای ضروری بعد از کاشت مو به دو گروه داروهای اصلی و تقویتی تقسیم میشوند.
داروهای اصلی
هدف اصلی مصرف این داروها کاهش درد، پیشگیری از بروز عفونت و تسریع روند بهبودی زخمها است. داروهای اصلی عبارتند از:
داروهای مسکن
احساس درد در بانک مو و ناحیه پیوند بعد از عمل طبیعی است. مصرف داروهای ضد درد نقش مهمی در مدیریت درد دارند. محدودیتی برای مصرف داروهای مسکن بدون نسخه پزشک در این دوره وجود ندارد. استامینوفن کدئین بهترین داروی برای کاهش دردهای بعد از عمل خواهد بود. فراموش نکنید مصرف داروی آسپرین، ژلوفن و ایبوپروفن تا دو هفته بعد از عمل ممنوع است. مصرف این داروها احتمال خونریزی بعد از عمل را افزایش میدهد.
داروهای ضد التهاب
تورم یکی دیگر از عوارض طبیعی بعد از پیوند مو محسوب میشود. مصرف داروهای ضد التهاب دارای ساختار کورتیکواستروئید بهترین انتخاب برای رفع تورم است. افراد مبتلا به دیابت بعد از پیوند مو برای کاهش تورم نمیتوانند از داروی هیدروکورتیزون استفاده کنند. هیچ یک از متقاضیان اجازه مصرف بدون نسخه داروهای ضدالتهاب را ندارند.
داروهای خوابآور
درد و گزگز بعد از کاشت مو باعث اختلال در روند خواب میشود. از آنجا که خواب کافی برای بهبود زخمها، کاهش دوره نقاهت و تقویت ریشه فولیکولهای پیوندی اهمیت دارد، متخصصین زیبایی مصرف داروهای آرامبخش یا خوابآور را در هفته اول بعد از عمل مجاز میدانند. برای مصرف این داروها به نسخه پزشک نیاز خواهید داشت.
آنتی بیوتیکها
عفونت یکی از عوارض بعد از عمل است که بر نتیجه نهایی پیوند مو تأثیر منفی میگذارد. مصرف قرص یا آنتی بیوتیکهای موضعی برای پیشگیری از بروز عفونت ضروری است. دوز و زمان مصرف این داروها باید با نظر پزشک و بر اساس نیاز زیباجو تعیین شود.
سرم شستشو
حدود ۵ روز بعد از پیوند مو باید از استحمام خودداری کنید. در این دوره برای جلوگیری از خشکی پوست سر و اطمینان از سلامت موهای پیوندی استفاده از سرم شستشو اهمیت دارد. سرم، رطوبت مورد نیاز برای ریشه موها را تامین کرده و در مرحله بعد نقش مهمی در ریزش دلمهها و بهبود زخمها بازی میکند.
داروهای تقویتی
در مرحله بعد داروهایی قرار دارند که به تقویت ریشه موها کمک میکنند و مانع ریزش آنها میشوند. برای مصرف این داروها باید صبور باشید و مصرف زودهنگام داروهای تقویتی بر نتیجه نهایی عمل تاثیر منفی میگذارد.
ماینوکسیدیل
پایان هفته دوم بعد از عمل زمان مناسب برای استفاده از این محلول موضعی است. زمان و نحوه مصرف باید بر اساس نظر پزشک مشخص شود. در حالت کلی باید روزانه دو مرتبه از این محلول استفاده کنید. یک سی سی محلول ماینوکسیدیل در هر وعده برای تثبیت فولیکولها و پیشگیری از ریزش آنها مناسب است.
فیناستراید
مصرف این دارو به دلیل جلوگیری از تبدیل هورمون تستوسترون به دی هیدروتسترون مانع ریزش مو میشود. این دارو به دو صورت قرص خوراکی و محلول موضعی در دسترس است. مصرف یک بار فیناستراید در طول روز به مدت ۴ ماه حدود ۸۰ درصد از ریزش مو را برطرف میکند. ایجاد اختلال هورمونی در اثر مصرف فیناستراید باعث محدودیتهایی برای خانمها شده است. خانمها تنها در صورت اجازه پزشک قادر به مصرف فیناستراید هستند.
ویتامینهای ضروری
کمبود ویتامین یکی از عوامل تشدیدکننده ریزش مو است. اصلاح برنامه غذایی بهترین روش برای تقویت ریشه فولیکولها به حساب میآید. در بسیاری از موارد متخصصین زیبایی به متقاضیان اجازه میدهند مصرف برخی ویتامینها از جمله ویتامین A برای پیشگیری از شوره سر، ویتامین C برای بهبود زخمها و تحریک تولید کلاژن، بیوتین برای افزایش سرعت رشد موها، ویتامین E برای بهبود اکسیژنرسانی به بافتها، اسید فولیک برای تامین اکسیژن موردنیاز برای بافتهای بدن و عنصر روی برای تقویت موها را بعد از کاشت مو مصرف کنند.
راهکارهای تقویت موها بعد از کاشت
بدون رعایت دستورالعملهای مراقبتی بعد از کاشت مو با مشکلات متعددی روبهرو خواهید شد. مراقبتهای بعد عمل بسیار ساده هستند اما تأثیر شگفتآوری در تقویت موهای پیوندی و افزایش ماندگاری آنها دارند. مراحل مختلف تقویت موها عبارتند از:
اصلاح رژیم غذایی
دریافت مواد مغذی، انواع ویتامینها و مواد معدنی موثرترین راه برای تقویت فولیکولها بعد از کاشت است. بازسازی موها، افزایش رشد آنها و بهبود زخمها با اصلاح سبک تغذیه بهتر انجام میشود. ویتامینهای گروه B برای رشد موها مهم هستند. در مصرف مکملها بعد از عمل باید با احتیاط عمل کرد. بهتر است که برای تامین ویتامینهای موردنیاز بدن خود به سراغ مواد طبیعی بروید. با مصرف گوشت قرمز، آووکادو، تخم مرغ، آجیل، مو و میوههای تازه ویتامین B مورد نیاز برای رشد موها تامین میشود.
برای سلامت موها به مجموعهای از عناصر و ویتامینها نیاز دارید. مهمترین موادی که باید در برنامه غذایی بعد از کاشت مو قرار بگیرند عبارتند از: نخود، غلات سبوسدار، میگو، اسفناج، تخم مرغ، گوشت، مرغ، ماهی، لوبیا، روغن بادام، روغن زیتون، روغن آفتابگردان، انواع مرکبات، کلم بروکلی، فلفل دلمهای، کیوی، هویج، کلم، کدو تنبل و سیب زمینی.
مصرف انواع فست فودها، غذاهای سرخشده و پرچرب، نوشیدنیهای الکلی، استعمال دخانیات، قند، شکر و آبمیوههای مصنوعی تا اتمام دوره نقاهت ممنوع خواهد بود. برای افزایش سرعت بهبود زخمها بعد از عمل باید روزانه حدود دو لیتر آب یا مایعات سالم بنوشید. هیدراته ماندن پوست سر فضای مناسبی برای رشد موهای پیوندی ایجاد میکند.
استفاده از تکنیکهای درمانی
تغذیه مناسب زمانی به سلامت موها و تقویت ریشه آنها کمک میکند که در کنار روشهای درمانی مختلف استفاده شود. دارو درمانی که پیشتر به آن اشاره کردیم یکی از مهمترین مواردی است که تأثیر تغذیه سالم در رشد موها و کاهش دوره نقاهت را افزایش میدهد. انتخاب نوع دارو، زمان و دوز مصرف باید طبق دستور پزشک باشد. سایر روشهای درمانی که به تقویت فولیکولهای پیوندی کمک میکند عبارت است از:
مزوتراپی
در این روش با استفاده از سوزنهای بسیار ظریف انواع ویتامینها، مواد معدنی و املاح مورد نیاز برای رشد موها به ناحیه مزودرم تزریق میشوند. ریشه گرافتهای پیوندی در این ناحیه قرار میگیرند. تزریق مستقیم مواد ضروری در این ناحیه به بهبود رشد موها کمک میکند. تحریک رشد موها، بهبود عملکرد سیستم گردش خون، تامین مواد مغذی مورد نیاز فولیکولها، ایجاد تعادل هورمونی، رشد و رویش مجدد موهای پیوندی مزایای اصلی مزوتراپی هستند. تعداد جلسات درمانی به نیاز متقاضی وابسته است. اما افرادی که در ۳ تا ۶ جلسه شرکت کردهاند، به نتایج بهترین دست یافتهاند. فاصله بین هر جلسه درمان بین یک تا سه ماه متغیر است و زمان لازم برای هر جلسه نیز بین۳۰ تا ۴۵ دقیقه خواهد بود.
PRP یا پلاسما تراپی
در این تکنیک ۲۰ میلیلیتر از خون فرد در دستگاه سانتریفیوژ قرار میگیرد. هدف از این کار، استخراج فاکتورهای رشد است. فاکتورهای رشد در حقیقت پروتئینهایی هستند که به سلولها متصل شده و فرایند رشد و تکثیر آنها را سادهتر میکنند. تزریق پلاسمای غنی از پلاکت با استفاده از سوزن بسیار ظریف انجام میشود. بعد از تزریق احتمال بروز عوارض جانبی و خونریزی بعد از عمل کاهش مییابد. این تکنیک فاقد عارضه و حساسیت است. تعداد جلسات درمان به نیاز زیباجو وابسته بوده و زمان لازم برای هر جلسه حدود دو ساعت است.
دستگاه لیزر LLLT
استفاده از لیزرهای کم توان یکی از درمانهای رایج برای تقویت مو بعد از پیوند است. در این تکنیک برای تحریک فولیکولها از دیودهای ساطعکننده نور استفاده میشود. نور لیزر مستقیما به موها میرسد و دستگاه لیزر برای اطمینان از سلامت موها آنها راشانه میکند. تاکنون هیچ عارضه جدی برای این دستگاه ثبت نشده است.
انتخاب دارو، تعیین دوز مصرفی، زمان مناسب برای مصرف داروهای اصلی یا تقویتی و دریافت دستورالعمل جامع برای مصرف بهموقع آنها مهمترین عوامل در محافظت از موهای پیوندی هستند. علاوه بر این، زیباجو باید با راهکارهای کلیدی تقویت ریشه گرافتهای پیوندی آشنا باشد تا در انتخاب قدرت عمل بیشتری داشته باشد.
بهترین روش برای تقویت موها بعد از پیوند چیست؟
برای تقویت موها باید به سه بخش مختلف توجه کنید. اصلاح سبک تغذیه، مصرف بهموقع داروهای تجویزی و ویتامین درمانی سه مرحله اساسی در افزایش رشد و تقویت موها هستند.
چرا مصرف دارو بعد کاشت مو اهمیت دارد؟
بروز برخی عوارض جانبی مانند شوک ریزش، عفونت، درد و تورم بعد از عمل طبیعی است. مصرف داروها برای کاهش درد، رفع تورم و تقویت ریشه موها اهمیت دارد.
چه داروهایی بعد از کاشت مو مصرف کنیم؟
داروهای مسکن، خوابآور، آنتی بیوتیک، داروهای ضد التهاب، فیناستراید، ماینوکسیدیل و ویتامینهای ضروری بعد از کاشت مو مجاز است. البته برای مصرف این داروها باید با پزشک خود صحبت کنید.
ثبت دیدگاه