تغذیهی اصولی نهال پسته و افزایش مقاومت در برابر آفات پسته
همانطور که تغذیه و کسب ویتامینهای لازم در بدن ما انسانها میتواند به ما کمک کند در برابر بیماریها مقاومت بیشتری داشته باشیم و حتی در صورت بیمار شدن به ما کمک میکند که هر چه زودتر بهبود پیدا کنیم درختان هم به عنوان یک موجود زنده از این قضیه مستثنی نیستند.
اهمیت تغذیهی اصولی و درست در کنترل آفات و بیماریهای گیاهی مانند بیمار در بدن ما انسانها بوده و باغداران باید با داشتن برنامهی اصولی به بهبود درختان خود کمک کنند و حتی با داشتن یک برنامهی اصولی تغذیه از درگیر شدن درختان خود به آفات و بیماریها جلوگیری کنند.
تغذیهی اصولی به معنای کود دهی های افراطی نیست بلکه به معنای کود دادن به درختان بنا به نیاز آنها است، اکیدا با ارائهی برنامههای عمومی که مراکز فروش کود ارائه میکنند مخالفیم اما پیروی از آنها بر اساس نیاز سنجی میتواند به بهبود رشد و باردهی درختان و همچنین جلوگیری از ابتلا به آفات موثر باشد.
بحثی که این روزها در بین باغداران پسته باب شده است خرید نهال پسته مقاوم به آفات و بیماریهای گیاهی است، این ارقام که در نهالستانهای معتبری مانند پالیز نهال (paliznahal.ir) به فروش میرسند نقش بسزایی در کاهش درگیری درختان پسته به آفات و بیماریهای پسته دارند اما فراموش نکنید که حتی این ارقام هم در صورتی که به صورت اصولی تغذیه نشوند نمیتوانند مقاومت کافی در برابر آفات از خود نشان دهند.
نقطهی مقابل کود دهی اصولی کود دادن بی برنامه و نامنظم است که حتی سبب کاهش مقاوت در ارقام مقاوم میشود و در نهایت سبب افزایش شدت خسارت آفات در این درختان خواهد شد، آفات چوبخوار، پوستخوار، ریشه خوار و بسیاری از سنها، زنجره و زنجرکها و البته آفات مکنده به دنبال درختانی با بافت سست هستند تا بتوانند به راحتی از آن تغذیه کنند.
تنظیم برنامهی درست کود دهی به درختان پسته از زمان کاشت نهال
در بخش پیشین در رابطه با اهمیت تغذیهی اصولی نهال پسته صحبت کردیم اما باغداران باید بدانند که تغذیهی اصولی باید از همان زمان کاشت نهال پسته صورت بگیرد شاید از خود بپرسید که چگونه میتوانید به درختان عناصر غذایی مورد نیاز آنها را برسانید؟ بسیاری از باغداران پس از کاشت نهال منتظر علائم کمبود میمانند و پس از بروز علائم به فکر کود دهی میافتند.
این یک راه حل عمومی است اما بدون تعارف باید عرض کرد مفتضحانهترین راه حل ممکن است، در این روش احتمال خطا در تشخیص علائم بسیار بالا است و ممکن است کمبود را درست تشخیص ندهید و نکتهی بسیار مهمتر آن است که درخت در این شرایط در حساسترین حالت ممکن بوده و بسیاری از آفات و بیماریها را به خود جذب میکند.
در واقع تا باغدار بخواهد نیاز درخت خود را تشخیص دهد و آن را حل کند مشکل جدی بعدی یعنی هجوم آفات فرصت طلب مساله ساز میشود، در این شرایط حتی ممکن است باغداران دیگر از فکر تامین عنصر مورد نظر خارج شده و درگیر سم پاشی و معضل کنترل آفت باشند.
این درحالی است که اصل مشکل از کمبود عنصر غذایی بوده و حتی هجوم آفت نیز به دلیل این کمبود است تا کمبود برطرف نشود مشکل آفت نیز برطرف نمیشود.
برای تشخیص درست کمبود غذایی در زمان درست باید پیش از کاشت نهال پسته اقدام به انجام آزمایش تجزیهی خاک کنید و برنامهی کودی را بر اساس نتیجهی آزمایش تنظیم کنید، پس از کاشت نهال نیز هر ساله با انجام آزمایش تجزیهی خاک و برگ اقدام به تنظیم برنامهی کودی کنید.
با این روش شما پیش از اینکه درختان شما ضعیف شوند کمبودهای آنها را برطرف کردهاید و دیگر آفات به درختان شما هجوم نمیآورند.
برنامهی عمومی کود دهی و کنترل آفات پسته در فصول مختلف
برنامههای عمومی بسیاری برای تغذیهی درختان پسته وجود دارد که باغداران میتوانند از این برنامهها برای رفع نیازها و کمبودهای غذایی درختان خود استفاده کنند تا درختان بتوانند به خوبی در برابر ابتلا به آفات از خود مقاومت نشان دهند.
در مراکز فروش نهال پسته نیز کارشناسانی هستند که میتوانند این برنامهها را به شما ارائه کنند اما اصولیترین برنامه همان برنامهای است که بر اساس نتیجهی آزمایش تجزیهی خاک و برگ تنظیم شود، به طور کلی شما میتوانید از برنامهی کود دهی زیر استفاده کرده و آن را با نتیجهی آزمایش تجزیهی خاک و برگ مخصوص باغ خود تغییر دهید.
- کود دهی در بهار:
محلول پاشی عناصر ریز مغذی، در صورت نیاز محلول پاشی فروت ست، کنترل آفات چوبخوار کپنودیس و آفت سرخرطومی پسته، محلول پاشی کلسیم و کلسیم- بر، کنترل شپشک واوی، پروانه چوبخوار و سنک
- کود دهی در تابستان:
محلول پاشی با کودهای پتاس بالا، کودهای آلی مرغی و ماهی در صورت امکان فرآوردههای مایع این کودها، انجام آزمایش تجزیهی برگ نیز باید در این فصل و البته در تیرماه انجام شود، کنترل آفاتی مانند پسیل، کنه و سن
- کود دهی در پاییز:
محلول پاشی عناصر ماکرو و فروت ست در صورت نیاز، کنترل مینوز، گموز و زنبور مغزخوار، پس از برگ ریزی و به خواب رفتن درختان کنترل کپنودیس و استفاده از کودهای دامی پوسیده، استفاده از سوپر فسفات در صورت نیاز و کنترل سرشاخه خوار پسته
- کود دهی در زمستان
چالکود کودهای حیوانی، سوپرفسفات و فسفات، کنترل کرم سفید ریشه و پسیل زمستان گذران، هرس و محلول پاشی قارچ کش پس از هرس، وولک پاشی برای تامین نیاز سرمایی و کنترل آفات زمستان گذران و کنترل شپشک و نماتد
نکتهی کلیدی در مورد کود دهی از طریق ریشه و خاک به درختان پسته
نکتهی بسیار مهمی که باید در مورد جذب عناصر غذایی از طریق ریشهی درختان پسته به آن توجه داشته باشید این است که تغییر اسیدیته و شوری خاک میتواند در جذب عناصر از طریق ریشه تاثیر بگذارد، بنابراین در نتیجهی آزمایش تجزیهی خاک به اسیدیته ی خاک نیز دقت کنید، در خاکهای قلیایی جذب آهن انجام نمیشود.
به دلیل عدم جذب آهن در خاکهای آهکی بسیاری از پسته کاریهای کشور که مخصوصا در مناطق با خاک شور و قلیا احداث میشوند با مشکل کمبود آهن در درختان خود مواجه هستند و بنابراین یا باید اسیدیتیه خاک تا جای ممکن اصلاح شود.
کلام آخر
با توجه به مطالب عنوان شده دانستید که تغذیهی درختان پسته با عناصر ضروری و مورد نیاز نقش بسزایی در کاهش خسارت آفات خواهد داشت، کنترل آفات پسته کاری تخصصی بوده و کنترل تلفیقی آنها میتواند بسیار بهتر از سم پاشی به تنهایی جوابگو باشد، تلفیق تغذیهی اصولی، کنترل زراعی و باغی به همراه کنترل شیمیایی میتواند از خسارت آفات کم کند، شما میتوانید با مراجعه به وبسایتهای معتبر نهالستانها علاوه بر استعلام قیمت نهال پسته مقالات تخصصی مرتبط با کنترل تلفیقی آفات پسته را نیز مطالعه کرده و یا با مشاوران آنها تماس برقرار کنید.
تماس با پالیز نهال:
09144501007
09144501008
ثبت دیدگاه