احتمالاً اصطلاح “مال اکلوژن” را زیاد نشنیده اید، مگر اینکه به طور مرتب با متخصصان ارتودنسی معاشرت داشته اید! مال اکلوژن یا “بایت مشکل دار” یکی از شایع ترین مشکلات دندانی است. وقتی مال اکلوژن دارید، وقتی دهان خود را می بندید، دندان های فک های بالا و پایین در یک راستا قرار نمی گیرند. این در واقع اصطلاح فنی است که ما از آن برای ناهماهنگی دندان ها و بایت استفاده می کنیم. مال اکلوژن معمولاً با ارتودنسی یا بریس ها درمان می شود. برخی از مال اکلوژن های جدی تر ممکن است به جراحی نیاز داشته باشند.
مال اکلوژن چیست؟
مال اکلوژن یا “بایت مشکل دار” یکی از شایع ترین مشکلات دندانی است. وقتی مال اکلوژن دارید، وقتی دهان خود را می بندید، دندان های دو فک بالا و پایین شما همراستا نمی شوند. مال اکلوژن معمولاً زمانی رخ می دهد که دندان های شما فشرده هستند- به این معنا که دندان های شما برای دهان شما خیلی بزرگ هستند- یا کج هستند. اما اگر دو فک بالا و پایین شما در یک راستا نباشند، نیز ممکن است این اتفاق رخ دهد. مال اکلوژن معمولاً با درمان ارتودنسی یا بریس ها قابل درمان است. برخی از مال اکلوژن های جدی تر ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند.
آیا مال اکلوژن می تواند روی سلامت عمومی فرد تأثیر بگذارد؟
مال اکلوژن در صورت عدم درمان، می تواند چندین مشکل اساسی برای سلامت عمومی فرد ایجاد کند. مال اکلوژن علاوه بر ایجاد مشکلات دندانی مانند پوسیدگی دندان ها، از دست رفتن دندان ها یا ابتلا به بیماری لثه، می تواند روی نحوه جویدن غذا یا نحوه صحبت کردن شما تأثیر بگذارد. همچنین می تواند به مینای دندان های شما آسیب وارد کند یا مشکلاتی برای فک شما ایجاد کند.
مال اکلوژن درمان نشده به همان اندازه که مهم است، می تواند روی سلامت روان شما نیز تأثیر بگذارد. محققان به ارتباط بین مال اکلوژن و عزت نفس پی برده اند. برخی از مطالعات نشان می دهند افرادی که مال اکلوژن دارند از موقعیت ها و روابط اجتماعی اجتناب می کنند، زیرا نسبت به ظاهر خود حساس شده اند و ذهنیت مثبتی از خود ندارند.
چه چیزی باعث بروز مال اکلوژن می شود؟
بیشتر مال اکلوژن ها به دلیل ژنتیک یا شرایط ارثی بوجود می آیند. با این حال، آنها همچنین می توانند در نتیجه شرایط یا عادات خاصی رخ دهند. در مواردی مانند این، اصلاح وضعیت یا عادت مهم است، زیرا در صورت عدم درمان، در طول زمان می توانند منجر به ایجاد تغییر در شکل و ساختار فک شوند. برخی از علل شایع مال اکلوژن عبارتند از:
- دندان های شما برای فک شما خیلی بزرگ هستند و این باعث می شود که دندان هایتان فشرده شوند و روی یکدیگر همپوشانی داشته باشند و این مسئله روی همراستایی فک بالا و پایین شما تأثیر بگذارد.
- وقتی نوزاد یا کودک نوپا بوده اید اغلب انگشت شست خود را می مکیده اید. استفاده طولانی مدت از پستانک یا شیشه شیر نیز می تواند باعث بروز مشکلات بایت شود.
- شما یک یا چند دندان را از دست دادید و دندان های باقیمانده شما جابجا شده اند تا آن شکاف را پر کنند. از دست دادن دندان دائمی بیشترین مشکلات را ایجاد می کند.
- شما یک بیماری ارثی دارید که فک شما را تحت تاثیر قرار داده است و باعث شده است دندان های شما ناهمراستا باشند.
- شکاف کام و لب، صدمات و تروما، تومور در دهان یا فک، وجود دندان های نهفته، عدم مراقبت از دهان، و مسدود بودن راه هوایی توسط آدنوئیدهای بزرگ یا آلرژی نیز می توانند از جمله علل بروز مال اکلوژن باشند.
آیا دندان قروچه (براکسیسم) باعث بروز مال اکلوژن می شود؟
برخی از محققان بر این باورند که دندان قروچه (براکسیسم) یک عامل خطر برای مال اکلوژن است. برخی از افراد زمانی که احساس استرس، اضطراب یا عصبانیت می کنند، دندان قروچه می کنند.
آیا مال اکلوژن می تواند باعث اختلالات مفصل فکی- گیجگاهی TMJ شود؟
مال اکلوژن می تواند باعث بروز TMJ شود، که اختلالاتی هستند که مفاصل فک و ماهیچه ها و رباط های اطراف را تحت تاثیر قرار می دهند
علائم معمول مال اکلوژن کدامند؟
ظاهر شما شایع ترین علامت مال اکلوژن است. ممکن است اوربایت یا آندربایت قابل توجهی داشته باشید. اوربایت یا اورجت (رتروگناتیسم) زمانی اتفاق می افتد که دندان های فک پایین شما خیلی از دندان های فک بالا فاصله دارند. آندربایت زمانی اتفاق می افتد که دندان های جلوی فک بالای شما خیلی از دندان های جلوی فک پایین شما فاصله داشته باشد.
زمانی که ناهماهنگی دندان ها و فک ها باعث می شود که بیمار بایت مشکل داری داشته باشد، می تواند منجر به بروز مشکلات مختلف دیگر شود، از جمله:
- مشکل یا ناراحتی هنگام گاز زدن یا جویدن.
- تاثیر بر الگوهای گفتاری و بروز مشکلات گفتاری (نادر)، از جمله نوک زبانی حرف زدن.
- تنفس دهانی (تنفس از راه دهان بدون بستن لب ها).
- ناتوانی در گاز زدن صحیح غذا (اپن بایت).
- دندان های کج.
- دندان های فشرده.
- دندان های جلو آمده.
- مشکلات لثه.
- اختلال عملکرد مفصل گیجگاهی (TMD).
- مشکل در تنفس از راه بینی.
- گاز گرفتن مکرر زبان یا گونه ها.
- تغییر در ساختار کلی صورت.
- سردرد.
- اختلالات خواب.
- نگرانی های زیبایی.
مال اکلوژن چگونه تشخیص داده می شود؟
اکثر دندانپزشکان در طول معاینات، بویژه در هنگام برخورد با بیماران جوان تر، مال اکلوژن را بررسی می کنند. به این معنا که با مراقبت های مناسب از دندان ها، حتی مال اکلوژن های بدون علامت را نیز می توان تشخیص داد! اگر دندانپزشک متوجه نامرتبی دندان ها یا انحراف فک شود، ممکن است شما یا فرزندتان را به یک متخصص ارتودنسی ارجاع دهد. آنها برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد وضعیت شما ممکن است عکس رادیوگرافی با اشعه ایکس بگیرند یا از دندان های شما یک قالب بگیرند. بعلاوه، سوابق دندانپزشکی و پزشکی شما را برای شناسایی مشکلات دهانی که نیاز به درمان دارد، بررسی می کند.
مال اکلوژن چگونه اصلاح می شود؟
همه مال اکلوژن ها به درمان نیاز ندارد، بخصوص اگر آنقدر جزئی باشند که هیچ علامتی نداشته باشند. با این حال، مال اکلوژن های متوسط تا شدید در هر کلاسی، اغلب به درمان اصلاحی با ارتودنسی نیاز دارند تا این اطمینان حاصل شود که یک لبخند سالم تر و صاف تر، همانطور که باید، عمل می کند.
درمان مال اکلوژن ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- بریس هایی که روی دندان های شما قرار داده می شوند، به آرامی دندان ها را به سمت همراستایی می کشند. کشیدن مداوم براکت ها روی دندان های شما، شکل استخوان زیرین حفره دندان شما را تغییر می دهد تا دندان های شما به طور دائم جابجا شوند.
- تراز کننده ها یا الاینرهای دندان ها. آنها ابزارهای پلاستیکی شفافی هستند که به تدریج دندان های شما را در یک راستا قرار می دهند.
- کشیدن دندان ها برای کاهش تراکم بیش از حد.
- در حالی که جراحی نسبتاً نادر است، اما انجام عمل جراحی روی فک برای اصلاح مشکلاتی که به ارث برده اید یا اصلاح شکستگی های فک که به درستی بهبود نیافته اند کمک کننده است.
- نگهدارنده (ریتینر) یا اسپلینت های دهانی نیز ممکن است لازم باشند.
سایر گزینه های درمانی بسیار متداول هستند و می توانند به تنهایی یا به طور همزمان انجام شوند. ارتودنتیست های با تجربه قبل از تصمیم گیری در مورد یک طرح درمان شخصی برای بیمار، مشخصات هر مورد و نتیجه مطلوب را بررسی می کنند.
آیا می توان از بروز مال اکلوژن جلوگیری کرد؟
بیشتر مال اکلوژن ها ارثی هستند و قابل پیشگیری نیستند. شما با منصرف کردن کودکان خود از مکیدن انگشت شست، از بروز مال اکلوژن در آنها جلوگیری می کنید. در صورت از دست دادن دندان ها می توانید دچار مال اکلوژن شوید. اگر دندان های خود را از دست داده اید، به فکر جایگزینی دندان های از دست رفته خود با ایمپلنت ها یا بریج های دندانی باشید.
برگرفته از: drfahimiortho.com
ثبت دیدگاه