کوویشیلد را این شرکت بریتانیاییـسوئدی با همکاری دانشگاه آکسفورد بریتانیا ساخت و موسسه سرم هند تولید کرد. این واکسن در سطح گستردهای در بیش از ۱۵۰ کشور، از جمله بریتانیا و هند، تزریق شد.
یافتههای برخی پژوهشهای انجامشده در دوره همهگیری نشان میداد که این واکسن در محافظت مقابل ویروس کرونای جدید بین ۶۰ تا ۸۰ درصد موثر است.
با وجود این، یافتههای پژوهشهای بعدی نشان داده که کوویشیلد ممکن است در برخی افراد باعث ایجاد لخته خون شود، که شاید مرگبار باشد.
یک شکایت جمعی در بریتانیا ثبت شده و این ادعا را مطرح کرده است که این واکسن به مرگ و آسیبدیدگیهای شدید منجر شده و در پی دریافت غرامت تا ۱۰۰ میلیون پوند برای حدود ۵۰ قربانی است.
احتمال لختگی خون در بیماران کرونا بسیار بالاتر از دریافت کنندگان واکسن است.
در حالی که آسترازنکا این ادعاها را رد میکند، برای اولین بار در یکی از مدارک دادگاه تایید کرده است که این واکسن «در موارد بسیار نادر، باعث تیتیاس (TTS)» یا سندرم ترومبوز همراه با ترومبوسیتوپنی میشود، که مشخصهاش ایجاد لخته خون و تعداد پایین پلاکت خون در انسان است.
به گزارش نشریه تلگراف، این شرکت در فوریه سال جاری در مدارک دادگاه گفته است: «تایید میشود که واکسن آز [آسترازنکا] میتواند، در موارد بسیار نادر، سبب تیتیاس شود. مکانیسم عامل این مسئله هنوز مشخص نیست.»
ثبت دیدگاه