بازار فارکس، جذابترین بازار مالی برای معاملهگران باتجربه، حرفهای و خردهفروش است. کارگزاران فارکس، با دریافت کمیسیون اندک، تقریبا یک پلتفرم معاملاتی رایگان در اختیار معاملهگران قرار دادهاند. این بازار مالی، فرصتی جذاب برای درگیرشدن با ریزودرشت معاملات مالی و اقتصادی در سطح جهانی فراهم میکند. آشنا شدن با فکت های بازار فارکس، شهرت و محبوبیت این پلتفرم را بهخوبی برای شما روشن خواهد کرد؛ فکتهایی جالب، تخصصی و بعضا باورنکردنی که شبیه به نوک کوه یخ هستند.
جهت مطالعه مقالات آموزشی فارکس و ثبت نام در بهترین بروکرهای فارکس از جمله بروکر آمارکتس به سایت گوگل فارکس مراجعه کنید.
۲۰ حقیقت باورنکردنی در مورد بازار فارکس
بازارهای مالی و معاملاتی بزرگ، همیشه مشابه معمایی حلنشدنی برای عامه مردم هستند. این ناشناخته بودن، آنها را به غولهایی شکستناپذیر و قدرتمند تبدیل میکند. هر چند حتی غولهای ترسناک و رازآلود نیز فکتها و حقایق جالبی را در خود جای میدهند. در این بخش، برخی از مهمترین حقایق و فکت های بازار فارکس تا سال ۲۰۲۴ را با شما به اشتراک میگذاریم:
1. ۱۸۰ واحد پول در جهان
تا زمان آخرین بررسی در سال ۲۰۲۳، حدود ۱۸۰ ارز در بازار توسط سازمان ملل متحد بهعنوان ارز قانونی شناخته شده است. این ارزها، در ۱۹۵ کشور، ۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل متحد و دو کشور ناظر غیرعضو (فلسطین و شهر واتیکان) استفاده میشوند.
2. تعداد چشمگیر معاملهگران بازار فارکس
حتی با تکیهبر فکت های بازار فارکس، تعیین تعداد دقیق معاملهگران آن در جهان غیرممکن است. تخمینها، حاکی از آن است که ۱۴.۵ میلیون معاملهگر در سراسر جهان وجود دارد. همانطور که انتظار میرود، تعداد کل معاملهگران فارکس هر سال در حال افزایش است. این رشد، نتیجه افزایش جمعیت در سراسر جهان و افزایش توانایی کشورهای توسعهنیافته برای دسترسی به ابزارها و نرمافزارهای فناوری و مالی محسوب میشود.
3. حضور شوکهکننده معاملهگران زن
یکی از فکت های بازار فارکس، حضور کمرنگ زنان بهشمار میرود. طبق نظرسنجی زنان سرمایهگذار که در سال ۲۰۲۰ انجام شد، تنها ۱۱ درصد از معاملهگران فارکس در سراسر جهان زن هستند. بااینحال، تاجران زن در مقایسه با دو یا سه دهه قبل که دارای سهم بازار تقریبا صفر را در عرصه تجارت بودند، پیشرفت چشمگیری داشتهاند.
4. بزرگترین مرکز تجارت ارزهای خارجی در جهان
اگرچه بسیاری بر این باور هستند که ایالات متحده، مرکز اصلی مبادلات ارز خارجی است؛ در واقع لندن پایتخت جهانی بازار فارکس محسوب میشود. بر اساس گزارش CurrencyTransfer، لندن با ۳۸ درصد سهم بازار و پس از آن ایالات متحده با ۱۹ درصد، بزرگترین تجارت ارز جهانی را دارند. دلایل اصلی انجام شدن اکثر معاملات فارکس در لندن، موقعیت مکانی، منطقه زمانی، زیرساخت سیستم و ریشههای تاریخی آن بهعنوان پایتخت مالی در جهان است.
5. بازار ارز غیرمتمرکز
یکی از جالبترین فکت های بازار فارکس، این است که کسی این بازار را کنترل نمیکند! برخلاف سایر بازارهای مالی، این بازار کاملا غیرمتمرکز محسوب میشود. به این معنی که هیچ سازمان یا نهادی مالک یا کنترلکننده آن نیست. بااینحال، گفته میشود که بانکهای تجاری که بهعنوان مهرههای اصلی در بازار فارکس شرکت میکنند، بیشترین کنترل و نفوذ را بر معاملات ارزهای FX دارند.
6. جدیدترین و قدیمیترین واحد پولی
تا آخرین بررسیها و فکت های بازار فارکس در سال ۲۰۲۳، ازآنجاییکه سودان جنوبی جدیدترین کشور جهان محسوب میشود، واحد پول آن، پوند سودان جنوبی، نیز جدیدترین واحد پول در جهان است. جوانترین واحد پولی جهان، تنها ۱۳ سال سن دارد. این واحد، پس از تاسیس سودان در سال ۲۰۱۱، معرفی شد. از سوی دیگر، قدیمیترین واحد پولی جهان پوند بریتانیا است که از سال ۷۷۵ پس از میلاد وجود دارد.
7. بازار فارکس و تعلق به جوانان
طبق فکت های بازار فارکس، اکثر معاملهگران این بازار در سراسر جهان جوانتر از انتظار شما هستند. طبق گزارش مدرسه آنلاین فارکس، گروه سنی ۱۸ تا ۳۴ سال، ۲۷ درصد از کل معاملهگران آن را تشکیل میدهند. ۲۸ درصد از معاملهگران فارکس نیز در سراسر جهان در گروه سنی ۳۵ تا ۴۴ سال قرار دارند. درحالیکه گروه سنی ۴۵ تا ۵۴ میزان ۲۱ درصد، ۵۵ تا ۶۵ میزان ۲۴ درصد و ۶۵+ میزان ۹ درصد باقیمانده سهم بازار را تشکیل میدهند.
8. بازاری بهدور از بحران
این مورد از فکت های بازار فارکس، میتواند نشاتگرفته از حیله و تزویر باشد. این بازار، برای نوسان طراحی نشده است. بنابراین، تحت تاثیر هیچ بحران یا آشفتگی بزرگ اقتصادی قرار نمیگیرد. در تئوری، تنها سناریویی که بازار فارکس میتواند در آن از بین برود، عدم نقدینگی است. بهعبارتدیگر، اگر معاملات وجود نداشته باشند، ممکن است این اتفاق بیفتد. برای وقوع آن، مردم باید اعتماد خود را به سیستم مالی و بازار ارز از دست بدهند و به ارز قانونی دیگری مانند بیتکوین و ارزهای دیجیتال روی آورند.
9. ضرر بیش از ۹۰ درصد معاملهگران در فارکس
متاسفانه، اکثر افرادی که به معامله در بازار FX میپردازند، در درازمدت ضرر میکنند. بر اساس چندین مطالعه، ۹۰٪ – ۹۵٪ فعالان این بازار دچار ضرر و درنهایت، از آن خارج میشوند. دلایل این ضرر، میتواند بیپایان باشد؛ از جمله استفاده از نسبت اهرمی بالا، فقدان انضباط و یک برنامه معاملاتی تعریفشده و استفاده از یک سیستم مدیریت ریسک ضعیف.
10. تاریخچه عجیب واحد پولی آلمان
آلمانیها، بهطورکلی به عملگرایی و کارایی خود شناخته میشوند. هر چند با استناد به فکت های بازار فارکس، قدرت و ثبات آلمان در مورد پول محلی آنها صدق نمیکند. از سال ۱۸۷۳، آلمان ۹ ارز در حال استفاده داشته است. این ارزها، عبارتاند از: مارک طلای آلمان، پاپییرمارک آلمان، رنتنمارک آلمان، رایشمارک، مارک سار، فرانک سار، مارک آلمان شرقی، دوچه مارک و یورو. البته امروزه آلمان، قدرتمندترین کشور در منطقه است و بیشترین تاثیر را بر ارزش یورو دارد.
11. فعالیت ۲۴ ساعته
شبزندهداری، از منحصربهفردترین فکت های بازار فارکس است. این بازار، ۲۴ ساعت شبانهروز و پنج روز هفته باز است که آن را به بهترین بازار مالی برای سیستمهای معاملاتی خودکار تبدیل میکند. بیشترین فعالیت بین زمانی که بازار نیوزلند در روز دوشنبه باز میشود تا زمان بستهشدن بازار ایالات متحده در عصر جمعه صورت میگیرد. در منطقه زمانی GMT+8 مانند سنگاپور، مالزی و شانگهای، بازار فارکس از ساعت ۵ صبح دوشنبه تا ۵ صبح روز شنبه هر هفته بدون نقص باز است.
12. چاپ پول توسط بانکها
آیا میدانستید که قبل از تاسیس فدرال ایالات متحده در سال ۱۹۰۸، هر بانکی میتوانست پول خود را چاپ کند؟ هنگامی که فدرال ایالات متحده تاسیس شد، این فعالیت را متوقف کرد؛ زیرا، پتانسیل ایجاد تورم گسترده در واحد پول دلار را داشت. یکی از جالبترین فکت های بازار فارکس، محدودیتهایی است که برای مصلحت اقتصادی و بقای فارکس در این بازار بیمحدودیت وجود دارد.
13. چالش بازار فارکس در مقابل ارزهای دیجیتال
قیمتهای بازار ارزهای دیجیتال و حجم معاملات آن، بههیچوجه به بازار فارکس نزدیک نیست. بااینوجود، اگر بازاری وجود داشته باشد که بتواند فارکس را به چالش بکشد، آن بازار ارزهای دیجیتال خواهد بود. زمان زیادی به طول میانجامد تا بازار ارزهای دیجیتال به بازار فارکس نزدیک شود. با افزایش مداوم و رشد تصاعدی آن، مطمئنا این شانس وجود دارد که ارزهای دیجیتال در سالهای آینده بازارهای فارکس را با پیچیدگیهای جدید مواجه کند.
14. جاودانگی بازار فارکس
بازار فارکس، همیشه اینجا خواهد بود. جهان، بهدلیل عملکرد متفاوت کشورهای مختلف هرگز یک واحد پول یکسان نخواهد داشت. بنابراین، حتی اگر ارزهای سنتی وجود نداشته باشد، باز هم نیاز به مبادله ارزها، هر چه که باشد، احساس میشود. به همین دلیل، معاملات ارزی و فکت های بازار فارکس همیشه وجود خواهد داشت و فرصتی برای تجارت در اختیار معاملهگران بزرگ و خردهفروشها قرار میدهد.
15. تسلط چندین ساله پوند انگلستان
پوند استرلینگ، پتانسیل تسلط و کنترل بالایی نسبت به همتایان خود دارد. تقریبا نیمی از تجارت جهانی فارکس در سال ۱۹۱۳ به پوند استرلینگ نیاز داشت. امروزه، بزرگترین ارز معاملهشده، دلار آمریکا است؛ اما، همچنان پوند بریتانیا به جایگاه ماندگار و باثبات خود در این بازار افتخار میکند.
16. اهرم بالا معاملاتی
بسیاری از فکت های بازار فارکس، حول اهرمهای معاملاتی میگردد. کارگزاران فارکس، سطوح بینظیری از اهرمهای معاملاتی را در این بازار ارائه میدهند. این امر، میتواند تا ۴۰۰ برابر، سرمایه معاملهگر را افزایش دهد. اهرم، برای معاملهگر این پتانسیل را فراهم میکند که بهسرعت اندازه حساب خود را افزایش دهد و درعینحال، ریسک را به حداقل برساند. بهعنوانمثال، یک اهرم ۵۰۰:۱، سرمایهگذاری تا ۱۰۰۰ دلار آمریکا را اجازه میدهد.
17. دسترسی آنلاین
با پیشرفت تکنولوژی و اینترنت، یک فرد برای شروع تجارت در فارکس به دو چیز نیاز دارد: یک لپتاپ یا یک دستگاه تلفن همراه و اتصال به اینترنت. با دسترسی به اینترنت ارزان و فراگیر در سرتاسر جهان، تجارت بازار فارکس برای هر فردی که میخواهد سفر مالی پرباری را آغاز کند، سادهتر شده است.
18. حداقل حساب کم
افراد، میتوانند با حداقل ۲۰۰ دلار یک حساب معاملاتی پویا باز کنند. معاملهگران نوپا، این انتخاب را دارند که به شروع از ارقام کوچک بپردازند. آنها، میتوانند از طریق قدرت بهره مرکب، اندازه حساب خود را بهسرعت افزایش دهند. این موضوع، به معاملهگر اجازه میدهد تا درسهای واقعی و فکت های بازار فارکس را بدون ریسک سرمایه بالا بیاموزد.
19. مقررات محدود دولتی
طبق فکت های بازار فارکس، عملا هیچ وزن دولتی در این پلتفرم وجود ندارد؛ زیرا، یک بازار فرابورس (خارج از بورس) در نظر گرفته میشود. این امر، بدان معناست که هیچ صرافی مرکزی یا مکانی برای ملاقات معاملهگران وجود ندارد. فارکس، از همه فرهنگها و مرزهای ملی فراتر میرود؛ زیرا، اساسا در اینترنت معامله میشود.
20. دسترسی برابر به اطلاعات بازار
یکی از فکت های بازار فارکس، عدم رسیدن به فکتی قطعی در مورد برابری یا نابرابری در آن است. بسیاری از مردم، معتقدند که معاملهگران و تحلیلگران حرفهای در بازار سهام دارای مزیت رقابتی بزرگی در مقایسه با معاملهگران فردی هستند. هرچند در فارکس، شاید تنها مزیتی که بانکهای بزرگ دارند، اطلاعات در جریان باشد.
بهغیر از آن، فارکس بازاری دموکراتیک است که در آن تقریبا همه شرکتکنندگان به اطلاعات متحرک بازار، مشابه بقیه دسترسی دارند. این عرصه، اکنون به یک میدان بازی مساوی تبدیل شده است. زیرا، معاملهگران خردهفروش از ابزارها و اطلاعات مشابهی با معاملهگران نهادی برخوردار هستند.
جمعبندی
فارکس، یک بازار جهانی بزرگ و غیرمتمرکز است که به لطف نوآوریهای تکنولوژیک در طول این سالها بهسرعت رشد کرده است. این مسئله، بازار فارکس را با ویژگیهای خاص و منحصربهفردی روبهرو میسازد. میلیونها معاملهگر و سرمایهگذار از سراسر جهان، جذب فرصتها، چالشها و فکت های بازار فارکس میشوند. این امر، آن را بیش از هر زمان دیگری در نقاط مختلف جهان از نیویورک تا لندن، توکیو و سیدنی جنجالبرانگیز کرده است.
سوالات متداول
- چرا تجارت فارکس اینقدر محبوب است؟
برخی از دلایل محبوبیت بازار فارکس، عبارتاند از: موانع ورود کم، هزینههای پایین تراکنش فارکس، توانایی اهرم سرمایه تجاری، نقدینگی بالا و سهولت فروش کوتاه ارز.
- آیا ثروتمند شدن از معاملات فارکس سخت است؟
بله؛ ثروتمند شدن از معاملات فارکس برای یک معاملهگر متوسط خردهفروش تقریبا غیرممکن است. حتی در صورت مهارت و تجربه نیز ماهانه درآمد خوبی کسب میکنید؛ اما، با ثروتمند شدن فاصله دارید.
- چه چیزی فکت های بازار فارکس را جالب میکند؟
معاملات کسری، زمان باز و بستهشدن، نقدینگی، ماهیت غیرمتمرکز، رشد اقتصادی، توسعه سیاسی هر کشور و تعیین انتظارات بانک مرکزی برای افزایش یا کاهش نرخ بهره از جمله این عوامل هستند.
ثبت دیدگاه