طلا از گذشته تا به حال گزینه سرمایه گذاری محبوبی بوده است. در گذشته اگر قصد سرمایه گذاری در طلا را داشتید، باید به طلا فروش یا زرگر مراجعه میکردید و طلای خود را از آنجا تهیه میکردید. این در حالی است که سرمایه گذاری در طلا به روشهای مختلفی امکانپذیر است. یکی از این روشها مراجعه به بازار و خرید فیزیکی طلا از طلافروشان یا خرید از فروشندگان دیگر است. این روش شامل خرید طلای زینتی یا انواع سکه میشود. علاوه بر این، روش غیرمستقیم سرمایه گذاری در طلا نیز وجود دارد که همان سرمایهگذاری در صندوق طلا و خرید طلا در بورس است. این دو شیوه، انواع روش های سرمایهگذاری در طلا به حساب میآیند.
اما این سوال مطرح است که بهترین روش سرمایه گذاری در طلا کدام است؟ با اشاره به مزایا و معایب و ریسک روش های سرمایه گذاری در طلا می توان بهترین روش برای سرمایه گذاری در این فلز گرانبها را بررسی کرد. در ادامه روش های خرید طلا از خرید فیزیکی طلا (گرمی) و سکه گرفته تا سرمایه گذاری و خرید صندوق طلا در بورس را توضیح خواهیم داد.
سرمایه گذاری در طلای فیزیکی
طلا به خاطر ارزش ذاتی و ویژگیهایی که دارد در میان افراد مختلف جامعه، دارای اعتبار است. افراد از گذشته تا به امروز، برای سرمایه گذاری در طلا از روش سرمایهگذاری مستقیم استفاده کردهاند.
روش مستقیم که از روشهای سرمایه گذاری در طلا به حساب میآید، همان خرید فیزیکی طلا است که دامنه متنوعی از انواع سکههای طلا گرفته تا قطعات فیزیکی تزئینی این فلز زرد را شامل میشود. بسیاری از سرمایه گذاران، خرید فیزیکی طلا را به عنوان بهترین روش سرمایه گذاری در طلا بلندمدت به حساب میآورند.
اما در حال حاضر، با به وجود آمدن دیگر روش های سرمایه گذاری در طلا میتوان بیش از پیش متوجه این موضوع شد که سرمایه گذاری مستقیم در طلا معایبی دارد که این معایب میتوانند ریسکهایی برای دارایی طلای افراد ایجاد کند.
معایب خرید فیزیکی طلا
خرید و نگهداری از طلای فیزیکی میتواند خطراتی را برای سرمایهگذار به همراه داشته باشد. این خطرات شامل مواردی مانند سرقت قطعه فیزیکی طلا، گم شدن آن یا امکان تقلبی بودن آن در زمان خرید هستند.
جدا از خطراتی که اشاره شد، این نکته را باید در نظر داشت که خرید انواع طلای فیزیکی مانند قطعات تزئینی طلا با اجرت ساخت و کارمزد و مالیات همراه است. مواردی مانند اجرت ساخت طلای تزئینی هزینه خرید طلا را گاهی بسیار بالا میبرند. بنابراین میتوان گفت علاوه بر خطراتی که اشاره کردیم، خرید طلای تزئینی با مشکل حباب بالای خرید هم روبرو است و در موارد زیادی برای سرمایهگذاری به صرفه نیست.
در مورد طلای آب شده هم که در زمان خرید آن، نیازی به پرداخت کارمزد و اجرت ساخت نیست، باید گفت که خرید طلای آب شده اقدام پرریسکی به حساب میآید. چرا که اطمینان حاصل کردن از عیار واقعی طلای آب شده در زمان خرید، برای خریدار راحت نیست.
خرید فیزیکی طلا بهتر است یا سکه طلا؟
پس از مواردی که به عنوان معایب خرید فیزیکی طلا و سکه طلا اشاره کردیم، حالا این سوال به وجود میآید که خرید طلای فیزیکی سوددهی بیشتری دارد یا سکه؟ در پاسخ به این سوال میتوان ویژگیهای انواع سکه طلا را برشمرد و همچنین به این موضوع پرداخت که خرید سکه طلای فیزیکی میتواند به عنوان بهترین روش سرمایه گذاری در طلا به حساب بیاید یا خرید سکه بورسی و صندوق طلا بهتر است؟
خرید سکه طلا فیزیکی یا صندوق طلا
علاوه بر معایبی که برای خرید فیزیکی قطعات تزئینی و فیزیکی طلا که اشاره شد، در مورد خرید سکه طلای فیزیکی هم باید به نکاتی اشاره کرد. خرید فیزیکی طلا، علاوه بر اینکه ممکن است خطراتی مانند سرقت و گم شدن و امکان تقلبی بودن را به همراه داشته باشد، حباب قیمتی بالاتری هم ممکن است داشته باشد. معمولا وقتی قیمت دلار بالا میرود تقاضا برای خرید سکه و طلا هم افزایش مییابد. در این شرایط حباب سکه نیز بالا میرود. این حباب گاهی ممکن است در سکههای کوچکتر مثل ربع سکه به 40 درصد قیمت هم برسد.
با این حساب، بهترین روش سرمایه گذاری در طلا که هم حباب قیمتی کمتری داشته باشد و هم خطراتی مانند سرقت، گم شدن و امکان تقلبی بودن در آن وجود نداشته باشد کدام روش است؟
پاسخ این سوال، همان خرید طلا با استفاده از سرمایهگذاری در صندوق طلا است. صندوق سرمایهگذاری طلا با سبدی متشکل از گواهی سپرده کالایی مبتنی بر سکه طلای بورسی و اوراق مشتقه شمش طلا، امکان سرمایه گذاری در طلا را به عنوان بهترین روش سرمایه گذاری در طلا به وجود میآورد.
خرید واحدهای صندوق طلا در شرایط رشد قیمت ارز بهتر از خرید سکه فیزیکی است چرا که میزان حباب کمتری نسبت به خرید فیزیکی سکه طلا دارد. از طرفی دیگر، سرمایهگذاری در صندوق طلا با پول بسیار کم یعنی با 500 هزار تومان نیز امکانپذیر است. در نهایت این که با توجه به شفافیت و امنیتی که صندوقهای سرمایهگذاری طلا دارند، امکان کلاهبرداری و سرقت و گم شدن طلا در این ابزار مالی نوین ممکن نیست.
ثبت دیدگاه