بیماری پارکینسون به مجموعه ای از علائم و مشکلات اشاره دارد که به دنبال کاهش تولید دوپامین در مغز اتفاق می افتد و بر حرکت و سایر جنبه های زندگی بیمار تاثیر می گذارد. علائم و مشکلات افراد در این بیماری از فردی به فرد دیگر می تواند متفاوت باشد. با این حال، علائم بیماری در تمامی افراد با گذشت زمان و رفته رفته بدتر و حادتر می شود.
تا به حال، دلیل ایجاد بیماری پارکینسون کشف نشده است. با این حال گزینه های درمانی، داروها و جراحی های مختلفی برای مدیریت و کنترل این بیماری وجود دارد. در نتیجه با مراجعه به پزشکان و متخصصان بعد از تشخیص بیماری، تا حد زیادی می توان بروز علائم بیماری را تاخیر انداخت.
در ادامه مطلب برای آشنایی هر چه بیشتر شما با این بیماری، مطابق با سایت معتبر آر تی ام اس ایران به معرفی علائم و مشکلات بیماران مبتلا به این بیماری می پردازیم.
علائم بیماری پارکینسون
علائم این بیماری در ابتدا به صورت خفیف شروع می شوند و در طول سال ها و با گذشت زمان پیشرفت می کند. یک فرد مبتلا به این بیماری ممکن است همه علائم را نداشته باشد و به آن دچار نشود. اما به صورت معمول علائمی که در زیر گفته می شود از رایج ترین علائم مشاهده شده در بیماران مبتلا به بیماری پارکینسون است.
لرزش
لرزش در این بیماری که اغلب آن را به عنوان “ترمور” توصیف می کنند؛ نوعی لرزش با فرکانس پایین و دامنه متغیر است. این لرزش ها معمولاً در یک دست شروع شده و به تدریج به دیگر قسمت بدن نیز منتقل می شوند و غالباً نامتقارن باقی می مانند.
این لرزش ها بیشتر دست ها و بازوها را درگیر می کند؛ اما ممکن است در چانه یا پاها نیز مشاهده شود. به صورت معمول نیز، از نوع لرزش استراحت هستند. به این معنی که در حالت سکون رخ داده و با حرکت کردن کاهش می یابند. به عنوان مثال، زمانی که دست در یک موقعیت ثابت نگه داشته می شود؛ مانند نگه داشتن قاشق در هنگام غذا خوردن، لرزش تشدید می شود. این امر می تواند منجر به ریختن غذا و افتادن اشیاء به وسیله مبتلایان به بیماری پارکینسون شود.
سفتی یا خشکی عضلات
یکی از علائم شایع این بیماری، سفتی یا خشکی عضلات است که در تمام بدن، به خصوص در عضلات بازوها، پاها و تنه احساس می شود. این سفتی معمولاً از یک طرف بدن شروع شده و به تدریج به طرف دیگر سرایت می کند. حدود 60 درصد از مبتلایان به پارکینسون به دلیل سفتی عضلات، درد را تجربه می کنند. این درد در غیاب هرگونه آسیب آشکار به عضلات یا مفاصل ایجاد می شود.
مشکل در راه رفتن
اکثر افرادی که به بیماری پارکینسون مبتلا می شوند، آهسته تر از حد معمول حرکت می کنند. در این بیماران پاها در حین راه رفتن به جای اینکه به طور متناوب به جلو حرکت کنند، به هم میخورند. همچنین پاها به جای خم شدن در زانو، به طور صاف نگه داشته می شوند. قدم ها در حین راه رفتن کوتاه تر از حد معمول هستند. پاها به جای بلند شدن از زمین نیز بر روی زمین کشیده می شوند.
برادی کینزی یا کندی حرکت
برادی کینزی یکی از علائم شایع بیماری پارکینسون است. این علامت در اوایل دوره بیماری شروع می شود. اما مانند بسیاری از علائم دیگر، ممکن است تا زمانی که بیماری به طور کامل تشخیص داده نشود، به طور قابل توجهی آشکار نباشد. افراد مبتلا به برادی کینزی در انجام حرکات روزمره مانند راه رفتن، صحبت کردن، لباس پوشیدن و غذا خوردن آهسته تر از حد معمول عمل می کنند.
حرکات ظریف مانند نوشتن، تایپ کردن و کار با ابزارها نیز ممکن است برای آن ها کند و دشوار شود. حرکات عضلات صورت نیز ممکن است کند شود که باعث کاهش بیان چهره و حالت چهره می شود. همچنین پلک زدن در افراد مبتلا به برادی کینزی ممکن است آهسته تر شود.
مشکلات گفتاری
بیماری پارکینسون می تواند بر روی عضلات و اعصابی که برای صحبت کردن استفاده می شوند تاثیر بگذارد و منجر به مشکلات گفتاری مختلفی شود. این مشکلات می توانند شامل کاهش تن صدا، سرعت نامناسب یا ناهماهنگی در صحبت کردن، تکلم آهسته یا سریع و لکنت شود.
بی تفاوتی
بی تفاوتی، یا فقدان علاقه و انگیزه، یکی از علائم غیرحرکتی شایع در بیماری پارکینسون است. این مشکل می تواند بر جنبه های مختلف زندگی فرد مبتلا به این بیماری تاثیر بگذارد. می تواند باعث شود که افراد مبتلا به پارکینسون تمایل خود را به معاشرت با دیگران از دست بدهند و از فعالیت های اجتماعی کناره گیری کنند. باعث کاهش انگیزه برای انجام کارها و فعالیت های مورد علاقه می شود. یا انجام فعالیت های روزمره مانند لباس پوشیدن، غذا خوردن و حمام کردن را برای بیمار دشوار می کند.
مشکلات خواب
اختلالات خواب یکی دیگر از علائم شایع غیرحرکتی در بیماری پارکینسون است و برآورد می شود که تا 80 درصد از مبتلایان به بیماری پارکینسون با مشکلاتی در خواب رو به رو می شوند. این مشکلات می توانند شامل بی خوابی، احساس خستگی و خواب آلودگی در طول روز، چندین بار در طول شب از خواب بیدار شدن و به سختی به خواب رفتن دوباره باشد.
علاوه بر این، مبتلایان به این بیماری سندرم پای بی قرار را تجربه می کنند که وضیعتی است که تمایل غیرقابل کنترل به حرکت دادن پاها، به خصوص در شب دارند. در نتیجه به خواب رفتن یا در خواب ماندن فرد اختلال وارد می کند.
همچنین اختلال رفتار خواب REM نیز در مبتلایان به بیماری پارکینسون دیده می شود. در این اختلال، فرد هنگام خواب رویاهای خود را به تصویر می کشد و ممکن است با حرکات و صداهای بلند همراه باشد.
سوالات متداول در مورد پارکینسون
علائم پارکینسون در موردان و زنان چه تفاوتی با یکدیگر دارد؟
در حالی که علائم اصلی این بیماری در هر دو جنس مشابه است. با این حال، برخی از تفاوت ها در نحوه بروز و شدت این علائم در زنان و مردان مشاهده می شود. به صورت معمول، مردان بیشتر از زنان به مشکلات شناختی مانند زوال عقل و اختلال حافظه در بیماری پارکینسون مبتلا می شوند. همچنین بیشتر در معرض مشکلات راه رفتن و “یخ زدن” (ناتوانی در حرکت ناگهانی) هستند. خمیدگی ستون فقرات نیز در مردان بیتر اتفاق می افتد.
این در حالی است که زنان بیشتر از مردان به خستگی و افسردگی، سندرم پای بی قرار، درد، به خصوص در ناحیه کمر و لگن در پارکینسون مبتلا می شوند. علاوه بر این، زنان بیشتر از مردان به لرزش (ترمیلور) درگیر هستند. در حالی که مردان بیشتر به سفتی عضلانی دچار می شوند.
آیا از دست دادن حس بویایی نشانه بیماری پارکینسون است؟
بله از دست دادن حس بویایی، که به آن آنوسمی یا هیبوسمی می گویند؛ یکی از علائم شایع غیر حرکتی بیماری پارکینسون است. در واقع، مطالعات نشان دادهاند که افراد مبتلا به پارکینسون در مقایسه با افراد سالم، به طور قابل توجهی بیشتر در معرض خطر ابتلا به اختلالات بویایی هستند.
آیا همه افراد مبتلا به پارکینسون به طور غیرقابل کنترلی می لرزند؟
حدود 80 درصد افراد مبتلا به این بیماری لرزش را تجربه می کنند. این “لرزش های استراحتی” که با حرکات لرزان غیر ارادی مشخص می شود، زمانی رخ می دهد که بیمار حرکت نمی کند.
منبع : rtmsiran.com
ثبت دیدگاه