انتخاب رئیس جمهور جدید، جناب آقای دکتر مسعود پزشکیان، پس از درگذشت رئیس جمهور فقید در سانحه بالگرد شاید نویدبخش تحولات مثبت در کشور است. اما در این میان، شاهد اتفاقات عجیبی در حوزه واردات کالا هستیم. توقف ناگهانی این فرآیند، نه تنها به ضرر کسب و کارها تمام شده، بلکه حباب قیمتی قابل توجهی را در بازار ایجاد کرده است. مثلا توقف بار هل یکی از تجاربزرگ تاثیرات منفی شدیدی بر بازار ادویه و گیاهان دارویی، به خصوص قیمت هل زده است.
توقف ناگهانی واردات، بلای جان کسب و کارها
با روی کار آمدن جناب آقای دکتر پزشکیان، انتظار میرفت شاهد رونق و پویایی در بخشهای مختلف اقتصادی باشیم. اما متاسفانه، توقف ناگهانی واردات کالا، ترمز این رونق را کشیده و چالشهای جدیدی را برای فعالان اقتصادی به وجود آورده است.
پس از درگذشت رئیس جمهور فقید در سانحه بالگرد و انتخاب مسعود پزشکیان به عنوان رئیس جمهور منتخب مردم، حوادث عجیب و غریبی در حال رخ دادن است.
تمامی محصولاتی که از قبل در پروسه واردات بودند، در گمرک متوقف شده اند فقط به یک دلیل: رئیس جمهور جدید هنوز سر کار نیامده!
ظاهرا این مشکل بزرگ به خاطر نامه اخیر دکتر مسعود پزشکیان به دکتر محمد مخبر – معاون اول محترم رئیسجمهور و سرپرست مدیریت ریاستجمهوری در حال حاضر است- که دو نکته را از او خواسته بود:
- در هیچ یک از وزارتخانه ها و معاونت های ریاستجمهوری از جمله در شرکتهای تابعه یا وابسته به دستگاه های یادشده، جز انجام امور متعارف و پرداخت های جاری ، از عقد و یا عملیاتی کردن قراردادهای جدید و یا ایجاد هرگونه تعهد به هرشکل (از جمله صدور احکام اداری و تعهدآور) و همچنین عزل و نصب افراد و هر نوع استخدام یا به کارگیری نیروی جدید به هرشکل خودداری شود. در موارد اجتناب ناپذیر، انجام این امور با کسب مجوز کتبی از جنابعالی بلامانع خواهد بود.
- مصوبات هیأت وزیران سیزدهم که دارای بار و آثار مالی بوده و تا کنون ابلاغ نشده، پس از هماهنگی با اینجانب ابلاغ شود.
حباب قیمتی در بازار ادویه و گیاهان دارویی
توقف بدون علت واردات باعث گران شدن قیمت اجناس در داخل کشور نسبت به قیمت جهانی هر کدام شده است و این یعنی ایجاد حباب قیمتی که بایستی باعث رکود در بازار و افزایش نرخ تورم شود. پس یعنی یک فاجعه ی دیگر در اقتصاد ایران در حال رخ دادن است.
یکی از پیامدهای ناگوار توقف واردات، افزایش چشمگیر قیمت ادویه و گیاهان دارویی در بازار است. به عنوان مثال، قیمت هل، که یکی از پرکاربردترین ادویهها در آشپزی ایرانی است، به طور قابل توجهی افزایش یافته است. این افزایش قیمت، نه تنها به ضرر مصرف کنندگان تمام میشود، بلکه به طور مستقیم بر سودآوری کسب و کارهای فعال در این حوزه تاثیر منفی میگذارد.
بررسی دقیقتر حباب قیمتی هل
برای درک بهتر حباب قیمتی پیش آمده، به بررسی قیمت هل در ایران و امارات میپردازیم. دیروز، قیمت هر درهم امارات در ایران 15700 تومان بود. در حالی که قیمت هر درهم در امارات 130 درهم بود. با یک ضرب و تقسیم ساده، میتوان به این نتیجه رسید که قیمت هل در ایران حدود 20 درصد بیشتر از قیمت واقعی آن در بازار جهانی است.
علل حباب قیمتی هل
عوامل متعددی در ایجاد حباب قیمتی هل در ایران نقش دارند. یکی از این عوامل، توقف ناگهانی واردات این محصول است. این موضوع، باعث کمبود هل در بازار شده و به نوبه خود، به افزایش قیمت آن منجر شده است.
عامل دیگر، نرخ ارز است. نوسانات نرخ ارز، به طور مستقیم بر قیمت واردات کالا تاثیر میگذارد. افزایش نرخ ارز، باعث افزایش قیمت تمام شده کالاهای وارداتی، از جمله هل، میشود.
راهکارهای مقابله با حباب قیمتی هل
برای حل این مشکل، راهکارهای مختلفی وجود دارد. یکی از راهکارها، تفسیری دقیقتر از دستورات دکتر مسعود پزشکیان است. به نظر میرسد منظور ایشان از خودداری از عقد قراردادهای جدید، صرفاً قراردادهای جدید با تعهدات بلندمدت و یا قراردادهایی است که بار مالی قابل توجهی برای دولت به دنبال دارند.
راهکار دیگر، ارائه مجوزهای موقت برای واردات کالاهای ضروری و استراتژیک است. این مجوزها میتوانند با نظارت دقیق و با در نظر گرفتن ملاحظات اقتصادی و امنیتی صادر شوند.
همچنین، لازم است تا دولت جدید هر چه سریعتر نسبت به استقرار و آغاز به کار خود اقدام کند تا ابهامات موجود در زمینه واردات کالا رفع شده و ثبات و آرامش به بازار بازگردد.
ثبت دیدگاه