در این بخش از هیدروپونیک قصد داریم درباره کشت هیدروپونیک توت فرنگی موارد و نکاتی را بیان کنیم. توت فرنگی یکی از میوه های ریز است که به دلیل داشتن عطر و طعم خاص، به عنوان منبع خوبی از ویتامین ث و عناصر معدنی از جمله پتاسیم طرفدارن زیادی دارد و روز بروز بر اهمیت و سطح کشت آن در جهان افزوده می شود برای افزایش فصل پرورش توت فرنگی و در عین حال محافظت گیاهان می توان از گلخانه ها برای کشت استفاده کرد. گلخانه از گیاهان در برابر باران شدید و باد شدید محافظت می کند. در عین حال گرمای کافی برای تولید میوه های خارج از فصل را فراهم می کند. یکی از گیاهان اصلی که در گلخانه هیدروپونیک رشد می کند، توت فرنگی می باشد.
سیستمهای کشت هیدروپونیک توتفرنگی انواع مختلفی دارند که هر کدام دارای مزایا و معایب خاصی هستند. با توجه به اینکه توتفرنگی گیاهی حساس به کمبودهای تغذیهای است، سیستمی مناسب است که بتواند به طور کامل عناصر غذایی را به گیاه برساند. در کشت هیدروپونیک می توان توت فرنگی را به دو روش نشاء یا بذر کاشت. همان طور که گفته شد از مزایای کاشت هیدروپونیک توت فرنگی چهار فصل بودن این میوه می باشد که م توان در تمام سال برداشت محصول انجام داد. از دیگر مزایای این روش شامل کاهش مصرف آب، عملکرد بهتر، بهینه سازی کار و کاهش نیاز به نیروی کار و غیره می باشد.
انواع روش های کشت هیدروپونیک توت فرنگی
کشت هیدروپونیک یک روش کشاورزی می باشد که درآن از خاک استفاده نمی شود که می توانید از آن به روش های متعددی استفاده کنید تا مواد مغذی را به گیاهان برسانید. انواع سیستم های کاشت هیدروپونیک توت فرنگی معمولا در چگونگی رساندن مواد مغذی به گیاه با یکدیگر تفاوت دارند. این سیستم ها عبارتنداز:
سیستم فیتیله ای
سیستم قطره ای
سیستم ایروپونیک
سیتم آب عمیق
سیستم جریان موادمغذی
عوامل موثر بر میزان برداشت توت فرنگی در گلخانه هیدروپونیک
روش کشت هیدروپونیک با افزایش کارایی مصرف آب و کاهش استفاده از کودهای شیمیایی، به عنوان یک راهکار پایدار و محیطی برای بسیاری از انواع میوه ها می باشد. عوامل موثری وجود دارند که بر میزان برداشت توت فرنگی در گلخانه های هیدروپونیک و اهمیت این روش کشت در بهبود عملکرد و کیفیت محصولات می باشند. این عوامل عبارتنداز:
1- گونه توت فرنگی
انتخاب گونه های با عملکرد بهتر می تواند به برداشت موفقیت آمیز منجر شود. برخی از گونه های توت فرنگی به طور طبیعی عملکرد بالاتری نسبت به برخی دیگر از انواع توت فرنگی دارند.
2- نوع سیستم هیدروپونیک
سیستم های هیدروپونیک مختلفی برای کشت توت فرنگی وجود دارد مانند فیتیله ای، سیستم آب عمیق یا ایروپونیک راندمان های مختلفی در برداشت توت فرنگی دارند. با انتخاب بهترین سیستم می توانید محصول بیشتری برداشت کنید.
3- مدیریت تغذیه
ازآنجایی که توت فرنگی گیاهی حساس می باشد برای رشد به مواد مغذی مناسبی نیاز دارد. ارائه مواد مغذی لازم با ترکیبات درست و صحیح به ریشه می تواند بر بازدهی آن تاثیر زیادی داشته باشد.
4- شرایط محیطی
برای بازدهی بیشتر گیاه باید عواملی مانند نور، رطوبت، دما و تهویه مناسب برای رشد ضروری می باشد. رعایت این عوامل محیطی می تواند به عملکرد بهتر و برداشت بیشتر کمک کند.
5- کنترل آفات و بیماری ها
یکی از عوامل مهمی که میتوانند برعملکرد و بازدهی توت فرنگی در کشت هیدروپونیک تاثیر داشته باشد آفات و بیماریها می باشد. استفاده از روش های بیولوژیکی یا شیمیایی برای کنترل آفات و بیماری ها می تواند به برداشت و بازدهی بیشتر کمک کند.
تجهیزات گلخانه هیدروپونیک توت فرنگی
برای کشت هیدروپونیک توت فرنگی به ابزارهای مختلفی نیاز دارید که این ابزار برای رشد کارآمد و موثر گیاه ضروری می باشند. برخی از تجهیزات و ابزار هیدروپونیک عبارتند از:
1- پمپ آب
پمپ آب برای ایجاد جریان مداوم آب در سیستمهای هیدروپونیک ضروری است. پمپ وظیفه گردش آب و مواد مغذی مورد نیاز گیاهان برای رشد و نمو را بر عهده دارند. در اکثر سیستمهای هیدروپونیک، آب یا محلول غذایی از مخزن به بستر رشد که در آن گیاهان نگهداری میشوند، گردش یا پمپ میشود.
2- بسترکشت
بستر کشت دررو هیدروپونیک نقش حیاتی در حفظ رطوبت و پشتیبانی از گیاهان دارد. پیت ماس، و کوکوپیت از جمله بسترهای کشت می باشند . بسترها محیطی را فراهم می کنند که از آن مواد مغذی و آب می تواند توسط ریشه گیاه جذب شود.
3- آبگرمگن
دمای آب باید در فصل زمستان تظیم شود. هنگامی که دمای محلول هیدروپونیک به کمتر از محدوده ایده آل می رسداز آب گرمکن برای گرم کردن محلول استفاده می شود.
4- چیلر
چیلرها برای خنکسازی آب در شرایطی که دمای محیط بالا می رود استفاد می شود. کنترل دمای آب به ویژه در فصول گرم سال برای جلوگیری از گرمایی گیاهان و حفظ سلامت ریشهها مهم است. از چیلرهای آبی برای اضافه کردن آب سرد به محلول استفاده می شود.
5- پمپ هوا
پمپ های هوا کم و بیش مانند هواکش برای گیاهان در سیستم هیدروپونیک هستند. پمپ های هوا معمولاً هوادهی ریشه ها را افزایش می دهند و غلظت اکسیژن را در اطراف ریشه ها افزایش می دهند که می تواند به عملکرد بالا و سلامت گیاه کمک کند. میزان اکسیژن مورد نیاز بستگی به نوع گیاه دارد.
6- مواد مغذی
گیاهان هیدروپونیک مواد مغذی خود را از طریق مواد مغذی و کودهای گیاهی بدست می آورند . مواد غذایی یا کودها باید بر اساس نیازهای خاص هر گیاه انتخاب شوند. انواع مختلفی از مواد مغذی و کودهای گیاهی وجود دارد که عملکردهای متفاوتی را در رشد و بلوغ گیاهان انجام می دهند.
7- نور مصنوعی
در گلخانههای هیدروپونیک که محیطی بسته دارند. استفاده از لامپهای رشد گیاهی برای تأمین نور مورد نیاز توتفرنگیها ضروری است. طیف نوری ایدهآل برای توت فرنگی ها شامل محدودههای قرمز و آبی است که به ترتیب برای گل دهی و رشد برگ ها مفید هستند.
8- تایمر
تایمرها برای تنظیم دقیق زمانبندی فعالیتهای مختلف در سیستم کشت، مانند چرخش آب و تزریق محلول غذایی، استفاده میشوند. یکی از مزایای استفاده از تایمر این است که احتمال اشتباهات ناشی از عمل انسان را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
مزایای کشت هیدروپونیک توت فرنگی
کشت هیدروپونیک توت فرنگی نسبت به روشهای سنتی کشت در خاک، مزایای قابل توجهی دارد. برخی از مهم ترین مزایای این روش:
صرفه جویی در مصرف آب
محیط کنترل شده
کارایی درفضا
کیفیت بالاتر محصول
افزایش عملکرد و رشد سریع
کاهش مصرف آفتکشها
عدم رشد علفهای هرز
برای اینکه با مزایا و نکات کشت هیدروپونیک توت فرنگی بیشتر آشنا شوید می توانید به سایت های معتبری مثل sepehragri.com – hydrobuilder.com hydroponicsystems.eu و risehydroponics.in مراجعه کنید.
کلام آخر
توت فرنگی یکی ازمیوه های پرطرفداری می باشد که علاوه برخوشمزه بودن سرشاری از ویتامین های زیادی می باشد. دراین مقاله با روش کشت هیدروپونیک توت فرنگی آشنا شدیم. روش هیدروپونیک یک روش کشتی است که درآن از خاک استفاده نمی شود و با استفاده از این روش کشت می توانید در تمام فصول سال این میوه خوشمزه را مناطق مختلف کشور داشته باشیم.
ثبت دیدگاه