پنجره های چوبی سنتی با ترکیب شیشه های رنگی، جایگاه ویژه ای در معماری ایرانی اسلامی دارند. استفاده از این پنجره ها در بناهای تاریخی و باستانی زیبایی و جلوه خاصی به نما می بخشد. با تابش نور به شیشه های رنگی این پنجره ها، ترکیب خارق العاده ای از نور و رنگ در فضا ایجاد شده و باعث دلنشین تر شدن فضا خواهد شد.
در تولید پنجره سنتی معمولا از چوب استفاده می کنند، اما هر چوبی مناسب برای ساخت در و پنجره نیست. چوب مورد استفاده باید ویژگی های یک چوب طبیعی و مقاوم را داشته باشد. بهترین نوع چوبی که در ساخت پنجره های چوبی سنتی می توان بکارگرفت چوب کاج است. چراکه در برابر تابش نور خورشید و رطوبت مقاوم تر است و خیلی زود تخریب نمی شود. همچنین در برابر حمله آفات و حشرات نیز مقاومت کافی دارد.
از جمله شرکت های معتبر تولیدکننده انواع درب و پنجره دوجداره و همچنین پنجره سنتی، شرکت آرازپنجره می باشد که در ساخت این پنجره ها پارامترهای مهمی از جمله: ابعاد و وزن پنجره ها، کیفیت و نوع چوب مصرفی و همچنین یراق آلات مورد استفاده را در نظر دارد. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا به بررسی مزایای خرید پنجره چوبی سنتی از شرکت آرازپنجره بپردازیم:
معرفی پنجره چوبی سنتی و موارد کاربرد آن
پنجره های چوبی سنتی دارای مدل ها و طرح های متنوعی می باشند که اکثر آن ها با شیشه های رنگی ساخته می شوند. معمولا طراحی این پنجره ها بصورت اختصاصی و بر اساس ابعاد محل نصب و نوع معماری بنا ساخته می شود. پرطرفدارترین مدل پنجره چوبی سنتی مدل نیم دایره می باشد. بیشترین رنگی که در شیشه های این پنجره ها کاربرد دارد، رنگ های زرد، قرمز، سبز و لاجوردی می باشد که نگاه هر بیننده ای را مجذوب خود می کند.
بکارگیری این پنجره ها در مکان هایی مانند اقامتگاه های بومگردی، هتل های سنتی و همچنین فضاهای هنری مثل نمایشگاه های صنایع دستی و یا آتلیه های عکاسی؛ زیبایی این فضاها را دوچندان خواهد کرد.
توجه به جزئیات در طراحی پنجره سنتی، اهمیت زیادی دارد. طرح های خاص این پنجره ها حاصل سالیان درازی فکر و اندیشه بوده تا بتوان نقش هایی ماندگار و زیبا را خلق کرد. این طرح ها شامل طرح های الهام گرفته از طبیعت مانند گل و شکوفه و یا پرندگان می باشند که این طراحی های خاص باعث شده است تا این پنجره ها جز آثار هنری نیز محسوب شوند؛ همچنین با تابش نور آفتاب به رنگ های شیشه ها، یک نقاشی رنگی زیبا خلق خواهد شد.
تاریخچه پنجره چوبی سنتی
تاریخچه پنجره چوبی سنتی به گذشته های دور بازمیگردد که باعث پیوند ارتباطات معماری و فرهنگی مختلف به یکدیگر در طول تاریخ شده است. در ادامه، تاریخچه پنجره چوبی سنتی را در چند دوره مهم بررسی خواهیم کرد:
۱- معماری باستانی:
در دوران باستان، از پنجرهها برای برقراری ارتباط بیرون و استفاده از نور طبیعی و هوای تازه در بناها استفاده می کردند. پنجرهها در معماری باستانی با استفاده از نیشابورها (شیشههای تکه تکه) و یا در بعضی موارد از موادی مانند چوب پنبهای ساخته میشدند.
۲- معماری اسلامی:
در معماری اسلامی، در مساجد و ساختمان های دینی و فرهنگی از پنجره ها بعنوان یک جزء اساسی استفاده می کردند. این پنجرهها تزییناتی مانند گچکاری و موزائیک کاری داشتند که زیبایی بیشتری به آنها می بخشید. همچنین، در طراحی پنجرههای اسلامی، معمولاً به اهمیت حفظ امینت و حریم خصوصی داخلی توجه ویژه ای میشد.
۳- معماری رنسانس و باروک:
در دوره رنسانس و باروک در اروپا، پنجرهها به عنوان یکی از ارکان زیبایی خارجی در ساختمان ها به کار می رفتند. این پنجرهها اشکالی مانند قوس های خمیده به همراه تزئینات هنری مانند ستون ها و مجسمه ها داشتند. همچنین از شیشه ای رنگی برای تکمیل فرآیند تزئین آنها استفاده می کردند.
۴- معماری قرن ۱۹ و ۲۰:
در پایان دهه های قرن نوزدهم و در طول قرن بیستم، با توسعه و پیشرفت تکنولوژی و همچنین صنعتی تر شدن ساختمان ها، پنجره ها نیز شامل تغییراتی شدند. استفاده از شیشه های بزرگتر و فناوری های مدرنی مانند پنجره های دوجداره به منظور بهبود عایق بندی حرارتی و صوتی ساختمان؛ از جمله این تغییرات بودند.
۵- معماری معاصر:
در دوره معماری معاصر، پنجره ها بعنوان مهمترین اجزای طراحی شهری مورد استفاد قرار می گرفتند. طراحان معاصر به ترکیب پنجره های بزرگ با ظاهر مدرن و استفاده از مواد نوین توجه ویژه ای دارند.
به صورت کلی، تاریخچه پنجره چوبی سنتی جلوه ای از تحولات فرهنگ و سبک معماری در گذر زمان بوده و همچنان بعنوان یه انتخاب ویژه در طراحی ساختمان ها به کار می رود.
انواع جنس پنجره چوبی سنتی
در ساخت پنجره سنتی از چوب های مختلفی استفاده می شود که هر کدام ویژگی های مخصوص به خود را دارند. در ادامه به معرفی و بررسی خواص هرکدام خواهیم پراخت:
- چوب صنوبر: علاوه بر استفاده از چوب کاج، جوب صنوبر نیز به دلیل استحکام بالا، کاربرد زیادی در ساخت پنجره چوبی دارد. از جمله نقاط قوت این پنجره ها، قابلیت رنگ پذیری بالا و سیلرزنی آن می باشد. البته استفاده از چوب صنوبر علاوه بر مزایایی که دارد، ممکن است بعد از گذشت مدتی دچار تغییر رنگ شده و به رنگ قرمز متمایل شود. همچنین این چوب ها خیلی زود خراش برمیدارند و مقاومت پایینی دارند.
- چوب گردو: از جمله چوب های مقاوم و مستحکم که از بافت زیبایی برخوردار است و برای ساخت پنجره های چوبی سنتی می توان از آنها استفاده کرد، چوب گردو می باشد. پنجره های ساخته شده با این چوب به دلیل استحکام بالای آن از قیمت بیشتری برخوردارند.
- چوب گیلاس: چوب گیلاس از سطح صاف و یکنواختی برخوردار است که باعث زیبایی منحصر بفرد آن می شود.این چوب ها در برابر آتش مقاومت بالایی دارند که در نتیجه از ایمنی بالاتری برخوردارند. پنجره های ساخته شده از این چوب بسیار شکیل تر و لوکس تر می باشند. استفاده از سیلر برای این پنجره ها بسیار حیاتی مهم می باشد و نگهداری از آنها کمی دشوارتر است. همچنین به صورت دوره ای نیاز به بررسی و مراقبت دارند.
- چوب بامبو: پنجره چوبی سنتی ساخته شده با چوب بامبو از مقاومت بالایی برخوردار است و طول عمر بالایی دارد. اما به رطوبت حساس است و مقاومت چندانی ندارد. این چوب ها با گذشت زمان ممکن است دچار رنگ پریدگی یا خراشیدگی شوند.
- چوب ساج: استفاده از چوب ساج در ساخت پنجره سنتی مزایای ویژه ای دارد. از جمله این مزایا طول عمر بالای این چوب ها، طیف رنگی زیاد و مقاومت در برابر تغییرات دمایی و آب و هوایی است. این پنجره ها وزن زیادی دارند و در نتیجه باید در بناهایی استفاده شود که مصالح آن تحمل وزن بالایی داشته باشند، همچنین به دلیل سنگین وزن بودن حمل و نقل آنها کمی دشوار است.
- چوب ماهون: چوب ماهون از لحاظ ظاهری زیبایی خاصی دارد اما به مرور زمان و در اثر عدم رسیدگی ممکن است رنگ آن تیره شده و به سمت سیاه شدن برود. اما این چوب ها در برابر شرایط جوی نامساعد و تغییرات دمایی مقاومت بالایی داشته و عایق طبیعی خوبی برای ساختمان می باشد.
- چوب افرا: از دیگر انواع چوبی که در ساخت پنجره چوبی سنتی کاربرد دارد چوب افرا می باشد که مقاومت بالا و طول عمر زیاد از جمله مزایای آن است. این چوب در اصطلاحات نجاری چوبی خوش دست محسوب می شود. اگر سطح این چوب ها سیلر نخورد، به مرور زمان دچار لکه و سیاهی می شود.
- چوب بلوط: پنجره های ساخته شده با چوب بلوط، نمونه ای از پنجره های مقاوم و مستحکم هستند. به دلیل مقرون به صرفه تر بودن این چوب ها به نسبت چوب گردو یا سایر چوب ها، انتخاب مناسب تری برای ساخت پنجره می باشد. از این چوب ها همچنین برای ساخت مبلمان، کفپوش ها و کابینت های آشپزخانه نیز استفاده می شود و دارای دو رنگ قرمز و سفید می باشد. خاصیت ضدآب بودن این چوب ها، وجه تمایز آن نسبت به دیگر چوب های پنجره است.
- چوب کاج: از پرمصرف ترین انواع چوب در ساخت پنجره چوبی، چوب کاج می باشد که عایق مناسبی در برابر گرما و آلودگی صدا محسوب می شود. این چوب قابلیت رنگ پذیری بالایی دارد و به راحتی سیلرزنی روی آن انجام می شود. از معایب این چوب می توان به مقاومت کم در برابر ضربه و خراش اشاره کرد.
راه های مراقبت و نگهداری از پنجره چوبی سنتی
تمیزکاری و نگهداری اصولی از پنجره های چوبی سنتی بسیار مهم و حیاتی می باشد تا از طول عمر بالا و زیبایی این پنجرهها محافظت شود. در ادامه، نکات مهمی را برای تمیزکاری و نگهداری بهتر از اجزای این پنجرهها ارائه خواهیم داد:
برای تمیزکردن شیشههای پنجره
- استفاده از شوینده مناسب: برای تمیزکردن اصولی شیشههای پنجره، توصیه می شود از موادی مانند شیشهپاک کن یا مخلوط آب و سرکه استفاده کنید، چراکه این مواد در حفظ درخشندگی و تمیزی شیشهها تاثیر مستقیمی دارند.
- استفاده از ابزار پاک کنندگی مناسب: با استفاده از یک پارچه نرم و بدون پرز پنجره ها را تمیز کنید تا از خشک شدن لکهها بر روی شیشهها جلوگیری شود.
- تمیزکاری دوره ای و منظم: بهتر است شیشهها را هر چند روز تمیز کنید تا از ایجاد لکه و زنگ زدگی شیشهها جلوگیری شود.
برای تمیزکردن چوبها
- تمیز کردن گرد و غبار: ابتدا گرد و غبار را با استفاده از یک پارچه نرم از روی چوبها پاک کنید.
- تمیزکاری عمیق تر: برای تمیزکردن دقیقتر چوبها، از مایع شوینده مخصوص چوبها استفاده کنید. این شوینده ها علاوه ب پاکسازی لکه های مقاوم، از سلامت چوب نیز محافظت می کنند.
- ترمیم به موقع زنگزدگی: اگر چوبها زنگ زده یا لکه داشته باشند، باید آنها را به موقع ترمیم کنید تا از نیاز به تعمیرات بیشتر در آینده جلوگیری شود.
- ترمیم پوشش چوب: در صورت آسیب دیدگی پوشش چوبی پنجرهها مانند رنگ یا لعاب، باید آن را هرچه سریعتر تکمیل کنید تا از خرابی و پوسیدگی بیشتر چوب ها جلوگیری شود.
- نگهداری منظم: نگهداری اصولی و منظم از چوبها باعث افزایش دوام و زیبایی آن ها می شود، مخصوصا در شرایطی مانند بارندگی، تابش نور مستقیم آفتاب و وزش شدید باد، نیاز به توجه و نگهداری بیشتر دارند.
مراقبت و نگهداری صحیح از پنجره سنتی به زیبایی و افزایش طول عمر آنها کمک ویژه ای می کند و از صرف هزینههای بیشتر برای تعمیرات در آینده جلوگیری می نماید.
بررسی مزایا و معایب پنجره چوبی سنتی
در این قسمت به بررسی جامع مزایا و معایب این پنجره ها خواهیم پرداخت:
مزایا
- نارسانا بودن چوب
- عایق بندی طبیعی در برابر حرارت، برودت و صدا
- جلوگیری از اتلاف انرژی
- قابلیت رنگ پذیری بالا
- تبدیل پنجره چوبی سنتی به پنجره های دوجداره
معایب
- عدم مقامت بالا در برابر پوسیدگی و حمله حشرات
- احتمال رطوبت زدگی بالا و در نتیجه تغییر حالت پنجره چوبی
- مقاومت پایین در برابر ضربه
- عدم مقاومت در برابر آتش سوزی
و در پایان…
پنجره چوبی سنتی از لحاظ عملکردی قابلیت های ویژه ای دارد و به دلیل ظرافت و زیبایی به عنوان سمبل هنر و فرهنگ بومی شناخته می شود. استفاده از این پنجره ها در معماری مدرن می تواند باعث ایجاد محیطی زیبا و دلپذیر شود که بر بهبود کیفیت زندگی تاثیری دوچندان خواهد گذاشت.
توجه تیم آراز پنجره در این مقاله، به ارائه اطلاعاتی مفید درباره پنجره چوبی سنتی و مزایای استفاده از آن بود. تا شما همراهان گرامی بتوانید با اطلاعات بیشتر، خریدی بهتر را تجربه کنید. در صورت نیاز به مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر در زمینه خرید و سفارش این پنجره ها میتوانید با تیم پشتیبانی و متخصص این مجموعه از طریق شماره تلفن های 09151676709 و یا 05138081 در ارتباط باشید.
ثبت دیدگاه