واردات و صادرات از بخشهایی گره خورده با تجارت بینالمللی است که تحت مقررات هر کشور، انجام میشود. در ایران، محدودیتهایی برای ورود برخی از کالاهای وارداتی وجود دارد؛ به همین دلیل در این صفحه قرار است ضمن معرفی انواع کالاهای وارداتی، لیست کالاهای ممنوعه وارداتی 1403 و لیست کالاهای مجاز را بررسی کنیم. همچنین اطلاعاتی درخصوص علل ممنوعیتها و قوانین مرتبط با آن در اختیار شما قرار دهیم پس در ادامه با ما همراه باشید تا این مطالب را با شما به اشتراک بگذاریم.
کالای ممنوعه وارداتی
واردات از بخشهای مهم تجارت هر کشور است که برای تامین نیازها و کمبودهای جامعه در بازار داخلی، انجام میگیرد. همانند دیگر کشورها، ایران نیز قوانین و مقررات خاصی برای ورود کالاها و محصولات به کشور دارد که گاهی بسیار سختگیرانه به نظر میآید. همچنین وجود تحریمها باعث اعمال محدودیتهای بسیار در واردات و صادرات شده است.
بهطور کلی هر کالا یا محصولی که اجازه ورود به کشور را نداشته باشد با عنوان کالای ممنوعه وارداتی شناخته میشود؛ بنابراین ورود هر محمولهای که خلاف مصالح ملی، شرع، مقررات و قوانین کشور باشد، ممنوع است. برای واردات و ترخیص کالا بهصورت قانونی، بازرگانان باید مجوزهای لازم و کارت بازرگانی داشته باشند. هرگونه تخلف در این حوزه یا واردات کالاهای ممنوعه با اینکه قاچاق محسوب نمیشود؛ اما میتواند عواقب سنگینی بهدنبال داشته باشد. برای کسب اطلاعات دقیقتر در این رابطه بهتر است با یک وکیل پایه یک مشورت نمایید تا از جزئیات دقیق قوانین مربوطه آگاه شوید.
انواع کالاهای وارداتی
کالاهای وارداتی، مجموعهای از اقلام و محصولات هستند که برای تامین نیازهای داخلی وارد میشوند. در مجموع میتوانیم انواع کالاهای وارداتی را به 3 گروه زیر، تقسیمبندی کنیم:
- کالاهای مجاز: مجموعه کالاهایی که هیچ منع گمرکی یا قانونی ندارند و برای رونق اقتصاد کشور و تامین نیازهای داخلی هستند در گروه کالاهای مجاز قرار میگیرند.
- کالاهای مشروط: برخی از کالاها قبل از ورود به دریافت مجوز و تاییدیه از یک یا چند سازمان، نیاز دارند که به آنها کالاهای مشروط میگویند. بهطور معمول این اقلام به مجوزهای بازرگانی یا صنایع وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت نیاز دارند و به عنوان کالاهای حمایتی هستند.
- کالاهای ممنوعه: اقلام و کالاهایی که مطابق با قوانین و طبق دستورالعمل دولت، منع ورود دارند، کالاهای ممنوعه هستند. ممنوعیت بسیاری از آنها به این دلیل است که خلاف قوانین شرعی، دینی و مذهبی شناخته میشوند.
چرا برخی کالاهای وارداتی، ممنوعه هستند؟
ممنوعیت کالاهای وارداتی دلایل مختلفی دارد؛ از اهداف مذهبی و امنیتی گرفته تا حمایت اقتصاد داخلی، هر کدام میتواند دلیلی بر منع ورود کالایی باشد. با این حال میتوانیم برخی از دلایل مهم ممنوعیت کالاهای وارداتی را به شرح زیر بدانیم:
- با وجود تفاوت فاحش کیفیت، برخی از کالاها با تولیدات داخلی مشابه هستند؛ به همین دلیل قانونگذار با هدف حمایت از تولیدات داخلی، ورود آنها را ممنوع کرده است.
- ممنوعیت برخی از کالاها، دلایل اخلاقی و شرعی دارد. اقلامی که خلاف شرع باشند، ممنوعه هستند.
- ممنوعیت برخی از اقلام بهدلیل عدم تطابق با استاندارد و کیفیتهای مورد نیاز است؛ از اینرو برای حفظ سلامت جامعه، منع ورود دارند.
- برخی از کالاها بهعلت مسائل امنیتی و خطرآفرین بودن آنها، ممنوعه هستند.
- برخی از کالاهای وارداتی بهدلیل نبود ارز کافی، ممنوع میشوند.
قوانین مرتبط با واردات کالاهای ممنوعه
قوانین مرتبط با واردات کالاها با اهداف مختلفی وضع میشوند که در مجموع، همگی برای حفظ مصالح ملی است. به عنوان مثال برخی از قوانین وضع شده به منظور پیشگیری از سوءاستفادههای جاسوسی از سمت وزارت اطلاعات است؛ یعنی اقلام و کالاهای الکترونی و مخابراتی خاص که حریم خصوصی و امنیت افراد را به خطر بیندازد، ممنوع شدهاند. همچنین تمامی کالاهای بهداشتی، قرنطینهای، زیست محیطی و ایمنی، همگی باید زیر نظر سازمان بهداشت بررسی شده، تایید شوند و برای وارد کردن آن مجوز بگیرند.
ماده 198 در این خصوص به ممنوعیتها و معافیتهای برخی از کالاها اشاره دارد. برای برخی از اقلام با دریافت موافقتنامه از وزارت امور خارجه و دیگر مجوزهای لازم، حکم معافیت صادر شده و منع ورود از بین میرود. علاوهبر این در لیست کالاهای ممنوعه وارداتی با برخی از اقلام و محصولات مواجه میشویم که ممنوعیت موقت دارند. قانونگذار برای ورود موقت و عبور داخلی این کالاها، اینگونه بیان کرده است:
- ورود و عبور داخلی موقت کالاهایی که به موجب قانون ممنوعه هستند، ممکن نیست.
- مطابق با بند پ ماده 122 ورود کالاهای ممنوعه موقت تنها با موافقت وزارتخانه و دریافت مجوزهای لازم و با وجود شرط الزام به ورود، انجام میشود.
لیست کالاهای ممنوعه وارداتی در سال 1403
دولت وقت هر ساله اقلام و محصولات ممنوعه وارداتی را بر اساس تصویبنامههای متکی به قانون، ارائه میدهد. لیست کالاهای ممنوعه وارداتی در سال 1403 به قرار زیر است:
- کالاهای مخالف با شرع مقدس اسلام و اقلام خلاف قانون
- هرگونه مواد مخدر و روانگردان
- کالاهای ممنوعالورود به موجب قوانین خاص
- بلیطهای بختآزمایی، لاتاری، اسکناس، تمر و انواع برچسب
- هرگونه دستگاه ماهوارهای یا تجهیزات مرتبط به آن
- دستگاهها و تجهیزات مخصوص استراق سمع، ظبطکنندهها، فرستندهها، بیسیمها، میکروفونها، دستگاههای مخصوص عکاسی و فیلمبرداری هوایی
- هرگونه کتاب، مجله، روزنامه، علامت نشانی یا نوشته خلاف نظام، عفت عمومی و مذهب رسمی کشور
- مواد منفجره، انواع اسلحه، باروت، دینامیت، فشنگ، گلوله، مواد محترقه، این کالاها تنها با داشتن مجوز از وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، وارد میشوند.
- کالاهایی که بر اساس جدول تعرفه گمرکی یا تصویبنامهها، ممنوع میشوند.
- اقلام و کالاهایی که با نشانی، نام یا علامت خاص، حاوی مشخصات گمراهکننده روی کالا باشند و باعث اغفال مصرفکننده و خریدار نسبت به سازنده شود.
لیست کالاهای مجاز وارداتی در سال 1403
هر کالای وارداتی که ممنوعه و مشروط نباشد در لیست کارهای مجاز قرار میگیرد. این اقلام بر اساس قوانین گمرکی و مجوزهای دولتی، منع ورود ندارند. در لیست کالاهای مجاز وارداتی سال 1403 میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- صنایع حملونقل و خودرو: شامل خودروهای سنگین و سبک، انواع موتور سیکلت، دوچرخه، صنایع هوایی، دریایی، ریلی، صنایع راهسازی و معدنی، خودروها با کاربردهای مختلف مثل آتشنشانی، تانکر
- صنایع برقی و الکترونیک: وسایل و تجهیزات الکترونیکی، تجهیزات مخابراتی، لوازم و تجهیزات پزشکی، برق
- کالاها و محصولات دارویی و بهداشتی: محصولات، داروها و تجهیزات پزشکی و لوازم بهداشتی که در ایران مشابه آنها وجود نداشته باشد.
- صنایع فلزی و لوازم خانگی: ملزومات خانگی، محصولاتی مانند آهن اسفنجی، مس، فولاد خام، آلومینیوم، سرب، روی، گندله
- تجهیزات فلزی، سرمایشی و گرمایشی: لوازم فلزی، تجهیزات گرمایشی و سرمایشی، انواع لوله، اتصالات فلزی
- محصولات صنایع نساجی: شامل انواع پارچه، انواع منسوجات پنبه، الیاف مصنوعی، پارچه پشمی، فاستونی، گونی، چادر مشکی، پرچم، نایلون، چرم، کفش، پتو، فرش ماشینی، موکت
- تجهیزات صنایع ماشینسازی: مانند مبدلهای حرارتی، تجهیزات نیروگاههای برق، ماشین انتقال مواد، سازههای فلزی، مخازن و برجها، تجهیزات گلخانهای، آبزیپروری، مرغداری، کشتارگاهها، مخازن و برجها، انواع کوره، ماشین ابزار، پکیج، آسانسور برقی، راکتور و دیگ بخار، پمپ و شیرآلات
سخن پایانی
آشنایی با قوانین و مقررات مرتبط با کالاهای ممنوعه وارداتی برای تاجران و سازمانهای گمرکی، بسیار اهمیت دارد. همچنین تفکیک بین کالاهای مجاز و ممنوع که ممکن است تغییر کند و با محدودیتهای موقت مواجه شود، کمک میکند افراد کمتر درگیر با چالشهای این مسیر شوند. در این مقاله سعی کردیم لیست کاملی از کالاهای ممنوعه وارداتی در سال 1403، کالاهای مجاز و قوانین مرتبط با آنها را بررسی کنیم. امیدواریم این مطالب به شما کمک کرده باشد.
ثبت دیدگاه