بناهای تاریخی و باستانی زیادی در شهر دامغان جا خوش کردهاند که بازدید از هرکدام حال و هوای متفاوتی دارد. بازدید از تمام این جاذبهها نیازمند زمان زیادی است و زمان چیزی است که در اکثر مواقع گردشگران به اندازه کافی ندارند. در این مقاله قصد داریم 4 مورد از مهمترین جاهای دیدنی دامغان را به نقل از رسانه گردشی تاپ خدمت شما معرفی کنیم. اگر زمان کافی برای ماندن در این شهر را ندارید، پیشنهاد میکنیم که بازدید از این موارد را در اولویت قرار دهید.
مسجد جامع دامغان
مسجد جامع دامغان با تاریخچه غنی خود، یکی از قدیمیترین و البته مهمترین جاهای دیدنی دامغان است. بنا به شواهد، ساخت این اثر به قرن چهارم و پنجم هجری برمیگردد و در طول سالها بازسازیهای متعددی را تجربه کرده است. این مسجد زیبا در تاریخ 15 دی سال 1310 به عنوان یک اثر ملی ثبت شده و دارای ارزش تاریخی بسیار زیادی است.
مناره این مسجد با ارتفاع ۳۱ متر و ۱۰۵ پله، یکی از ویژگیهای برجسته آن است. بر روی مناره دو کتیبه زیبا به خط کوفی وجود دارد. کتیبه اول که در ارتفاع ۱۰ متری نصب شده، شامل آیه ۳۵ سوره نور است و کتیبه دوم که در حدود ۲۹ متری قرار دارد، احتمالاً آیات ۱۸ و ۱۹ سوره آل عمران را در بر دارد. تزئینات آجرکاری و کاشیکاری در بالای مناره نیز زیبایی خاصی به آن میبخشد.
بزرگترین شبستان مسجد به سبک معماری سلجوقی در ضلع غربی قرار دارد و ایوانی مرتفع با ستونهای بزرگ و مکعبی شکل در این قسمت طراحی شده است. محراب مسجد نیز در جنوب غربی شبستان قرار دارد. قدمت تاریخی، معماری اصیل ایرانی و تزئینات زیبا و چشمنواز باعث شد تا این مسجد را به عنوان اولین مورد در لیست مهمترین جاهای دیدنی دامغان قرار دهیم.
برج مهماندوست
یکی از زیباترین برجهای تاریخی استان سمنان است که در نزدیکی روستایی به همین نام قرار دارد. قرارگیری برج مهماندوست در خارج از شهر باعث شده که افراد زیادی از وجود آن بیخبر باشند. این بنای تاریخی با قدمتی که به 1000 سال قبل برمیگردد، جزو مهمترین جاهای دیدنی دامغان محسوب میشود. وجود سه قبر قدیمی در داخل برج و معماری کمنظیر، این سازه را به یکی از متفاوتترین برجهای آرامگاهی ایران تبدیل کرده است.
برج مهماندوست، سازهای با پایهای مدور و بدنهای دوازده ضلعی است که ارتفاع آن به ۱۴.۵ متر میرسد. در بالای این برج، سه ردیف مقرنس طراحی شده و یک کتیبه با خط کوفی دور تا دور آن قرار دارد که به تاریخ ۴۹۰ هجری، مربوط به دوران سلطان سنجر سلجوقی اشاره میکند. با وجود اینکه برج بر پایهای مدور ساخته شده، تغییر شکل آن به صورت دوازده ضلعی و سپس به شکل استوانهای، ویژگی خاصی به آن بخشیده است.
شعاع داخلی برج ۸ متر است و شامل ۱۲ ترک به طول ۱.۲۲ متر میباشد که یکی از این ترکها به عنوان ورودی برج محسوب میشود .از نکات جالب این برج، کاهش ارتفاع آن در طول زمان است. در گذشته، برج دارای گنبد مخروطی شکلی بوده که با گذشت زمان و تخریب آن، ارتفاع برج نیز کاهش یافته است. شایان ذکر است که این برج شباهت زیادی به برج طغرل در شهر ری دارد و به همین دلیل به نام برج طغرل مهماندوست نیز معروف است.
برج چهل دختر
برج چهل دختر دامغان به عنوان یک نمونه بارز از هنر معماری دوران سلجوقیان، به شکلی ماهرانه طراحی و ساخته شده است که تا به امروز بدون هیچگونه آسیب قابل توجهی باقی مانده است. این اثر زیبا در محوطه امام زاده جعفر، واقع در شهر دامغان قرار دارد و به فرمان ابوشجاع اصفهانی ساخته شده است. در قرن چهارم و پنجم، این برج با دستور ابوشجاع به منظور بازسازی و احیای طرح اولیهاش، مورد ترمیم قرار گرفت.
برج چهل دختر شامل دو بخش اصلی است. بخش عمده آن که تقریباً دو سوم از سطح برج را تشکیل میدهد، به صورت ساده آجرکاری شده و بخش دیگر شامل کتیبهای با خط کوفی است که در بالای آن نوارهای تزئینی آجری قرار دارد. در بالای این ساختار، گنبدی مخروطی شکل وجود دارد که به سادگی طراحی شده است. آجرهای به کار رفته در این بنا به گونهای دقیق و ماهرانه روی هم قرار گرفتهاند که به نظر میرسد در ساخت آن از ملاتی استفاده نشده است. این ویژگیها نشاندهنده هنر و مهارت بالای معماران و هنرمندان زمان خود در ساخت برج چهل دختر است.
برج چهل دختر با قدمت 1000 ساله و معماری خاص جزو مهمترین جاهای دیدنی دامغان است. این بنای تاریخی در طول زمان اتفاقات تلخ و شیرین زیادی را پشت سر گذاشته و بازدید از آن ارزشمند است.
قلعه دولت آباد
قلعه دولت آباد، واقع در ۱۷ کیلومتری غرب دامغان، از بناهای تاریخی به شمار میرود که به اواخر دوره صفوی و اوایل دوره قاجار تعلق دارد. با اینکه این قلعه قدمت زیادی دارد، اما تاریخ دقیق ساخت آن هنوز مشخص نیست. برخی بر این باورند که قلعه به دستور شاه عباس صفوی ساخته شده تا از جاده ابریشم حفاظت کند و بر منطقه قومس (شامل گرمسار، سمنان، دامغان و شاهرود) نظارت داشته باشد.
این قلعه در طول تاریخ، کاربریهای مختلفی را تجربه کرده و به عنوان محل سکونت حاکمان محلی، مرکز نظامی و کاروانسرا مورد استفاده قرار گرفته است. متاسفانه، گذشت زمان و عوامل طبیعی باعث تخریب بخشهای زیادی از این بنا شده است. علیرغم این آسیبها، قلعه دولت آباد به دلیل ویژگیهای معماری خاص و اهمیت تاریخیاش، در تاریخ ۱۵ اردیبهشت ۱۳۸۶ به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت گردیده است.
کلام آخر
بناهای تاریخی و جاذبههای طبیعی زیادی در شهر دامغان قرار گرفتهاند که بازدید از هرکدام تجربه متفاوت و جذابی را برای شما به همراه دارد. در این مقاله ما سعی کردیم به نقل از سایت گردشی تاپ، 4 مورد از مهمترین جاهای دیدنی دامغان که ارزش تاریخی بالایی دارند و در بین گردشگران کمتر شناخته شدهاند را معرفی کنیم.
ثبت دیدگاه