مالیات بر ارزش افزوده (VAT) یکی از مهمترین راههای کسب درآمد برای دولتهاست. هرچند اجرای این نوع مالیات به ظاهر مستقیم و ساده به نظر میرسد، اما در عمل برخورد با آن مستلزم دقت و توجه فراوانی است. اشتباهات در پرداخت و ارسال گزارشهای مالیاتی میتواند به جرایم مالیاتی، از دست رفتن اعتبار تجاری و حتی مسائل قانونی نیز منجر شود. به همین دلیل تصمیم گرفتهایم در ادامه به اشتباهات رایجی که اغلب در پرداخت مالیات بر ارزش افزوده اتفاق میافتد بپردازیم. در این مطلب با راههای جلوگیری از این اشتباهات نیز آشنا میشوید.
عواقب اشتباه در پرداخت مالیات بر ارزش افزوده
در دو دهه اخیر دولتها برای دریافت مالیات سختگیریهای بیشتری نسبت به گذشته کردهاند. فرار مالیاتی مهمترین مشکلی است که اغلب با آن روبرو میشوند. به همین دلیل دولتها برای جلوگیری از این اتفاق جریمه و حبس را در نظر گرفتهاند. به این معنا که اگر مودیان در پرداخت خود تاخیر داشته باشند یا کوتاهی کنند، مشمول مجازاتهای قانون مالیات میشوند که بین 6 ماه تا 2 است و یا باید جریمه نقدی بین 2 تا 8 میلیون تومان را (علاوه بر مالیات) بپردازند.
حتی اگر بدهی مالیاتی افراد حقیقی در حدود 500 میلیون تومان هم باشد، فرد ممنوع الخروج میشود. همچنین باید از عوامل اشتباه در پرداخت مالیات بر ارزش افزوده به ابطال اسناد انتقال صوری و مجازاتهای اداری نیز اشاره کنیم.
اشتباهات رایج در پرداخت مالیات بر ارزش افزوده
شاید اطلاع از قوانین مالیاتی برای همه افراد و به خصوص صاحبان کسب و کارهای کوچک و نوپا دشوار باشد. اگرچه هر کسب و کار با داشتن یک حسابرس میتواند اظهارنامههای مالیاتی را تنظیم کند تا از بروز خطا در این مواقع جلوگیری شود. با این حال باز هم احتمال هرگونه اشتباه وجود دارد.
از جمله متداولترین اشتباهات در پرداخت این نوع مالیات غیرمستقیم وجود دارد باید به موارد زیر اشاره کنیم:
غیر فعال کردن پرونده مالیاتی
در بسیاری از مواقع مؤدیان مالیاتی تصور میکنند اگر پرونده مالیاتی را غیرفعال کرده یا آن را ببندند، دیگر مشمول مالیات نخواهند بود. در حالی که دولت برای کسب و کارهایی که اظهارنامه مالیاتی را ارائه نمیدهند، مبلغ مالیات را مشخص میکند. همچنین این گروه از مؤدیان مشمول جریمه نیز میشوند و علاوه بر اصل مالیات بر ارزش افزوده، باید جریمه آن را نیز پرداخت کنند.
تهیه کارتخوان در صورت عدم نیاز
هر کارتخوانی که تهیه میکنید، به معنای داشتن حساب تجاری است و در نتیجه مشمول خدمات مالیات بر ارزش افزوده خواهید بود. حتی گفته میشود در مورد حداقل واریزیها هم مالیات تعلق میگیرد. اما یکی از اشتباهات رایج برخی از مشاغل و کسب و کارها تهیه کارتخوان اضافه است.
بهتر است در مواقعی که نیازی به کارتخوان ندارید، از تهیه آن خودداری کنید. همچنین تراکنشهای اصلی کسب و کار را با یک کارتخوان انجام دهید.
عدم تشکیل پرونده مالیاتی
طبق قوانین مالیات بر ارزش افزوده هر کسب و کار تولیدی و خدماتی ملزم به تشکیل پرونده مالیاتی است. در غیر این صورت اقدام او به منزله فرار مالیاتی تلقی میشود و مشمول جریمههای سنگین خواهد بود. آخر سالی مالی هر صاحب کسب و کار باید اظهارنامه را تهیه و به سازمان امور مالیاتی تحویل دهد. با تشکیل پرونده میزان مالیات بر ارزش افزوده هم مشخص میشود که در همان ابتدا میدانید قیمت محصولات یا خدمات را براین اساس مشخص کنید.
تعیین سود و درآمد غیرواقعی
مالیات بر ارزش افزوده از اختلاف قیمت تولید و فروش کالا/خدمات بدست میآید. به همین دلیل تولیدکننده موظف است هزینه تولید محصولات یا خدمات خود را به سازمان امور مالیاتی اعلام کند. تعیین قیمتهای غیرواقعی در پرونده مالیاتی هم یکی دیگر از اشتباهاتی است که برخی از مؤدیان مرتکب میشوند.
به طور کلی هزینهها و قیمتهای غیرواقعی برای کالا یا خدمات هم مشمول جریمه است. به طوری که صاحب کسب و کار علاوه بر پرداخت مالیات بر ارزش افزوده باید جریمه را نیز بپردازید.
عدم ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده
عدم ارسال اظهارنامه مالیات عملکرد برای سازمان امور مالیاتی هم از دیگر اشتباهات مالیاتی است که برخی از مؤدیان مرتکب میشوند. این افراد باید به اندازه 30 درصد از کل مالیات بر ارزش افزوده، جریمه پرداخت کنند. البته جریمههای دیگری نیز سازمان امور مالیاتی برای متخلفان در نظر میگیرد که برحسب میزان تخلف آنها اجرا میشود.
به طور کلی همه صاحبان مشاغل و کسب و کارها موظفند اظهارنامه مالیاتی خود را حداکثر تا 15 روز بعد از پایان هر فصل به سازمان امور مالیاتی کشور ارائه دهند. همچنین در این اظهارنامه باید میزان مبلغ خرید و فروش را بدون احتساب ارزش افزوده ذکر کنید.
حذف حساب بانکی از سایت my.tax
حساب بانکی همه مؤدیان مالیاتی باید در سایت سازمان امور مالیاتی کشور (My.tax) ثبت شود. اما برخی از آنها به اشتباه تصور میکنند با حذف حساب بانکی خود دیگر مالیاتی به آنها تعلق نمیگیرد. در حالی که میزان مالیات بر ارزش افزوده پابرجاست و فقط سازمان امور مالیاتی قادر به دریافت آن نیست.
در این صورت دستگاه کارتخوان متصل به حسابی که در سایت ثبت شده است، غیرفعال میشود. همچنین این گروه از مؤدیان متخلف مشمول جریمه مالیات بر ارزش افزوده هم میشوند.
عدم اصلاح اینتا کد
سازمان امور مالیاتی برای اینکه بتواند امور اقتصادی را به بخشهای کوچکتر همراه با ذکر جزئیات تقسیمبندی کنند، کدهایی را مشخص کردهاند. به این کدها «اینتا کد» گفته میشود که هر کدام از آنها برای یک گروه شغلی کاربرد دارند.
اما یکی از اشتباهاتی که برخی از مشاغل مرتکب میشوند، نداشتن اطلاعات درست در مورد اینتا کد است. در نتیجه کد خود را به اشتباه انتخاب کرده که در نهایت باعث افزایش یا کاهش میزان مالیات بر ارزش افزوده میشود.
به عنوان مثل یک شرکت تولیدکننده باید بخشی از درآمد خود را صرف خرید مواد اولیه کند. در این صورت اینتا کد 100 درصد نمیتواند برای آنها مناسب باشد؛ زیرا مالیات بر درآمد آنها مشمول مالیات بیشتری میشود. در مورد مالیات بر ارزش افزوده هم باید به در انتخاب اینتا کد دقت کنید تا دچار اشتباه نشوید.
اگر میزان مالیات بر ارزش افزوده بالاتر برای یک محصول رقم بخورد، مجبورید آن را با قیمت کمتر بفروشید که در مقابل به ضرر کسب و کار شما خواهد بود.
عدم ارسال معاملات فصلی
تمامی کسب و کارهایی که مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده هستند، باید معاملات فصلی خود را نیز تنظیم کنند. اما در بسیاری از مواقع مؤدیان تصور میکنند که ارسال معاملات فصلی تعیینکننده میزان مالیات است. اما در واقعیت ارسال معاملات فصلی فقط برای شفافسازی صورت میگیرد. به همین دلیل باید معاملات فصلی را در مواقع ذکر شده (در بالاتر به آن اشاره کردیم) برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنید.
سخن پایانی
در این مطلب به 8 مورد از رایجترین اشتباهات در پرداخت مالیات بر ارزش افزوده به کمک خدمات مالیاتی پرداختیم. اگرچه این نوع مالیات برای مصرفکننده در نظر گرفته شده است و فروشندگان و تولیدکنندگان فقط آن را دریافت کرده و به سازمان امور مالیاتی میپردازند، اما باز هم تخلفات زیادی در این حوزه صورت میگیرد. البته برخی از این تخلف به دلیل نداشتن اطلاعات درست در زمینه مالیات بر ارزش افزوده و نحوه پرداخت آنست.
ثبت دیدگاه