به طور کلی سکته مغزی از دسته بیماری های بسیار حاد و مهم سیستم مغزی و اعصاب می باشد که به دو صورت کلی یعنی خونریزی دهنده (هموراژیک) و ایسکمیک رخ می دهد، معمولا عوارض ناشی از سکته مغزی هموراژیک از سکته مغزی ایسکمیک ناشی از نرسیدن خون به مغز بیشتر است، اما ما در این مقاله به صورت تخصصی در رابطه با عوارض بعد از سکته مغزی خفیف که با نام TIA (Transient ischemic attack) نیز شناخته می شود می خواهیم صحبت کنیم، دانستن اینکه اگر شخصی دچار سکته مغزی شده و آن هم از نوع خفیف بوده دارای چه عارضه های شایعی خواهد بود می تواند ما را در مسیر تعیین روند درمان کمک کند، در این مقاله با شما خواهیم بود تا در رابطه با مهم ترین عوارض بعد از سکته مغزی خفیف با شما بیشتر صحبت کنیم، با ما تا انتهای مطالب همراه باشید.
پیشنهاد ویژه برای افرادی که دارای علائم سکته مغزی هستند و نمی توانند به مراکز درمانی مراجعه کنند: ویزیت متخصص مغز و اعصاب در منزل
علت سکته مغزی چیست؟
به طور کلی علت سکته مغزی به یکسری از موارد بازمی گردد که تاثیرگذار بر عروق مغزی می باشند، این علل می توانند سبب پارگی شریان ها و ورید های مغزی گردند یا با ماهیت خود سبب متوقف سازی مسیر جریان خونی شوند، به نقل از mayoclinic.org:
There are two main causes of stroke. An ischemic stroke is caused by a blocked artery in the brain. A hemorrhagic stroke is caused by leaking or bursting of a blood vessel in the brain. Some people may have only a temporary disruption of blood flow to the brain, known as a transient ischemic attack (TIA).
دو دلیل اصلی برای سکته مغزی وجود دارد. سکته مغزی ایسکمیک در اثر انسداد شریان مغز ایجاد می شود. سکته هموراژیک در اثر نشت یا ترکیدن یک رگ خونی در مغز ایجاد می شود. برخی از افراد ممکن است تنها یک اختلال موقتی در جریان خون به مغز داشته باشند که به عنوان حمله ایسکمیک گذرا (TIA) شناخته می شود.
از این مطلب می توانیم متوجه شویم که علت سکته مغزی به موارد زیر تقسیم بندی می گردند:
- دیابت
- کلسترول بالا
- فشار خون بالا
- سیگار کشیدن
- چاقی
- سوء مصرف الکل
- فیبریلاسیون دهلیزی
- بیماری قلبی
- سابقه خانوادگی سکته مغزی
علائم سکته مغزی خفیف به چند دسته تقسیم بندی می گردند؟
به طور کلی علائم مربوط به سکته خفیف به صورت اختصاصی exclusive می باشد، از مهم ترین علائم سکته خفیف می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- ضعف یا بی حسی در یک طرف بدن
- کم نور شدن ناگهانی یا از دست دادن بینایی
- مشکل در صحبت کردن یا درک زبان یا گفتار نامفهوم
- بی حالی
- دوبینی یا دیپلوپیا
- افزایش فشارخون و کاهش ضربان قلب
- شروع علائم تشنج مانند سفت شدن فک و اندام ها
- سردرد بسیار شدید
- گیجی یا کانفیوزینگ
چرا باید عوارض بعد از سکته مغزی را جدی بگیریم؟
با توجه به اینکه عوارض ناشی از سکته مغزی می تواند متفاوت باشد از همین رو جدی گرفتن عوارض آن برای جلوگیری از عواقب ناشی از آن بسیار مهم است، از همین رو دلایلی برای جدی گرفتن سکته مغزی وجود دارد که به شرح زیر می باشد:
- جلوگیری یا پیشگیری از آسیب بیشتر
- کنترل علائم حاد
- توجه به کنترل علائم حیاتی جهت جلوگیری از عوارض
- افزایش طول عمر
- کاهش خطرات احتمالی
13 مورد از عوارض بعد از سکته مغزی خفیف که باید بشناسیم!
به صورت کلی عوارضی شاخص وجود دارد که نشان می دهد آیا علائمی که دچار آن شده ایم سکته مغزی شدید است یا خفیف؟ با توجه به اینکه سکته مغزی خفیف به صورت گذرا ایجاد می شود علائم ناشی از آن نیز می تواند موقت باشد، دانستن عوارض بعد از سکته مغزی خفیف می تواند در جلوگیری شروع علائم حاد سکته مغزی موثر باشد، از مهم ترین عوارض بعد از سکته مغزی خفیف می توان به موارد زیر اشاره نمود:
دیسفاژی
بلع سخت و عدم توانایی کافی در بلعیدن غذا یکی از عوارض مهم بعد از سکته مغزی خفیف می باشد، معمولا آسیب های وارد شده به مخچه می تواند سبب ایجاد علائم دیسفاژی گوارشی گردد.
مشکلات بینایی
اختلال در بینایی به صورت دو بینی یا دیپلوپیا یکی دیگر از عوارض بعد از سکته مغزی خفیف می باشد، برای آن دسته از افرادی که دچار سکته مغزی خفیف شده اند معمولا دیپلوپیا بسیار شایع است و این عامل می تواند در از دست دادن حفظ تعادل فرد تاثیرگذار باشد.
مشکلات مثانه و روده
از دیگر عوارض بعد از سکته مغزی خفیف می توان به بی اختیاری ادرار اشاره نمود، علل اصلی بی اختیاری ادرار را می توان در آسیب به اعصاب مثانه و عضلات صاف مجرای ادراری دانست.
ترومبوز سیاهرگی عمقی
از عوارض بعد از سکته مغزی خفیف می توان به ترموبوز یا لخته شدگی عروق سیاهرگ مغزی اشاره نمود، معمولا پزشک در این حالت برای بیمار از ضد لخته هایی نظیر آپیکسابان، ریوراکسابان و یا حتی وارفارین نیز استفاده می کند.
افسردگی
از دیگر عوارض بعد از سکته مغزی خفیف می توان به افسردگی اشاره نمود، افسردگی می تواند به دلیل تغییر در بادی ایمیج BODY IMAGE و یا حتی آسیب به سلول های مغزی و ترشح نوروترنسمیترهایی نظیر دوپامین، نوراپی نفرین و اپی نفرین باشد.
اختلالات عاطفی
اختلالات عاطفی مانند دوری از اجتماع، ترس از مواجه با محیط شلوغ، ترس از مرگ و موارد به این صورت می تواند در ایجاد علائم حاد عاطفی موثر باشد، از همین رو یکی از عوارض بعد از سکته مغزی خفیف را می توان به اختلالات عاطفی نسبت داد.
ذات الریه
عفونت ریه به دلیل اختلال در سرفه های موثر Productive cough که ناشی از اختلال در اعصاب می باشد، از همین رو عفونت ریه می تواند در اثر سکته مغزی ایجاد گردد، برای جلوگیری آن می توان از واکسن پرونار استفاده نمود، برای درمان نیز می توان به آمپول ایمی پنم و آمپول مروپنم اکتفا نمود.
تشنج
با نرسیدن اکسیژن به دلیل انسداد یا پارگی عروق به سلول های مغزی ما شاهد تغییرات سطح الکتریکال سلول های مغزی خواهیم بود (تغییرات در امواج گاما و تتا)، از همین رو در سکته های مغزی احتمال ایجاد تشنج بسیار بالا خواهد بود.
مشکل شانه
از دیگر اختلالات سکته مغزی می توان به اختلال در عملکرد شانه ها اشاره نمود، این اختلال می تواند به دلیل آسیب های واده به مخچه و هیپوتالاموس ایجاد گردد، پس اگر پرش شانه و یا افتادگی شانه دارید می تواند این نشانه های ناشی از عوارض پس از سکته مغزی باشد.
برای کاهش عوارض بعد از سکته مغزی خفیف چه باید کرد؟
به طور کلی عوارض ناشی از سکته مغزی پس از هرنوع سکته مغزی قابل لمس خواهد بود، آن چیزی که اهمیت دارد این است که برای کاهش عوارض سکته مغزی می توان به آسانی پیشگیری های لازم را انجام داد، از همین رو قصد کرده ایم تا در رابطه با کاهش عوارض سکته مغزی برایتان نکات آموزنده ای را ارائه نماییم:
- فیزیوتراپی اندام ها
- بلع درمانی
- گفتاردرمانی
- تنفس درمانی و تمرینات تنفس عمیق
- درمان سلامت روان
- مشاوره یا گفتگو درمانی
- مدیتیشن
جمع بندی و گرفتن نتایج نهایی
سکته مغزی از هر نوع که باشد می تواند دارای عوارض شدید تا خفیف باشد، هدف ما در این مقاله توضیح در رابطه با عوارض پس از سکته مغزی خفیف بود و با توجه به اینکه عدم توجه کافی و پیشگیری از عوارض حاد تر سکته معزی خفیف می تواند سبب آسیب های بیشتر گردد از همین رو بهتر است به نکات درمانی و توانبخشی توجه ویژه نماییم.
ثبت دیدگاه