جمعه, 3 اسفند 1403 Friday, 21 February , 2025 ساعت تعداد کل نوشته ها : 45601 تعداد نوشته های امروز : 2 تعداد دیدگاهها : 2550×
به جای استیضاح وزیر اقتصاد، ارز بایدتک نرخی شود
2 اسفند 1403 ساعت: 22:15
شناسه : 301387
4
یادداشت استاندار گیلان؛

به نظر می‌رسد که استیضاح وزیر اقتصاد بیش از آنکه ناشی از یک بحث فنی یا ارزی یا برگرفته از سیاست‌های ارزی، پولی و مالی باشد، برگرفته از موضوعات غیراقتصادی است، گرچه نتیجه‌ای که به دست می‌آید در حوزه اقتصاد تاثیر دارد…

نویسنده : هادی حق شناس منبع : آرمان ملی
پ
پ

همان‌طور که بالاخره آقای رئیس‌جمهور به صراحت اعلام کردند، بخشی از سیاست‌های اقتصادی در نشست سران سه قوه تصویب شده و موضوع بازار ارز و تلاطم این بازار به‌طور مشخص به سیاست‌های پولی، ارزی و مالی برمی‌گردد.

مالی یعنی مصوبات مجلس در قالب قانون بودجه، پولی یعنی تصمیماتی که ارکان بانک مرکزی اتخاذ می‌کنند و ارزی عمدتا مصوبات دولت و مجلس. اینکه سالانه چقدر کالا وارد بشود، چقدر ارز تخصیص داده بشود یا اینکه درآمدهای ارزی برمی‌گردد به اینکه فضای کسب و کار و رونق مبادلات بین ایران و سایر کشورها چگونه است. در شرایط تحریم طبیعی است اگر اخلال در سمت عرضه ارز ایجاد شود. به عنوان مثال وقتی که محدودیت برای صادرات نفت وجود دارد یا محدودیت برای انتقال منابع ارزی ایجاد می‌شود، تلاطم در بازار ارز اجتناب ناپذیر خواهد بود. همان زمانی که ارز ۴۲۰۰ تومان حذف و قیمت ارز جهش سنگینی را تجربه کرد، همین تلاطم‌ها وجود داشته است. نهایت اینکه لازم است مجلس و دولت به تصمیم نهایی درخصوص این بازار مهم برسند. بازار ارز در اقتصاد ایران، بارها چنین نوسانات و تلاطم‌هایی را از سر گذرانده و تلاطم چند روز گذشته اولین نیست و آخرین هم نخواهد بود مگر اینکه سیاستگذار که ترکیبی است از مصوبات مجلس و مصوبات دولت، در جهت دستیابی به راهکار اساسی متمرکز شود. راهکار اساسی هم این است که یک نرخی شدن ارز در دستور کار قرار بگیرد وگرنه تا زمانی که بازار ارز چندنرخی و تورم دورقمی است، سیکل نوسانات ارزی باز هم اتفاق خواهد افتاد. چه وزیر اقتصاد آقای همتی باشد و یا هر کسی دیگر، در صورتی که تورم دو رقمی و ارز چندنرخی باشد، هر چند سال یکبار شاهد تلاطم‌های ارزی خواهیم بود. بنابراین به نظر می‌رسد که استیضاح وزیر اقتصاد بیش از آنکه ناشی از یک بحث فنی یا ارزی یا برگرفته از سیاست‌های ارزی، پولی و مالی باشد، برگرفته از موضوعات غیراقتصادی است، گرچه نتیجه‌ای که به دست می‌آید در حوزه اقتصاد تاثیر دارد. به عبارت دیگر آنچه که در افکار عمومی مطرح است این است که قیمت ارز افزایشی و غیرواقعی بوده و از کنترل خارج شده است. اینکه چرا چنین اتفاقی در اقتصاد ایران می‌افتد، ناشی از سیاست‌های یک وزیر و یک دولت نیست. وقتی که کاندیدای جایزه نوبل اقتصادی ایران محمدهاشم پسران، در یک اظهارنظری اعلام کرده است که چندنرخی بودن ارز منشأ شرایط فعلی است، طبیعی است که ما باید به این گزاره برسیم که منشأ استیضاح وزیر اقتصاد حلال مشکلات بازار ارز نخواهد بود.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.