رئیس سازمان چای کشور گفت: روند نزولی تولید چای در کشور باعث شد که دولت یازدهم تدابیر و اقدامات ویژه ای را برای رفع موانع و مشکلات حوزه چای انجام دهد، حتی در سفر اخیر رئیس جمهور به گیلان نیز سه مشکل از جمله چای مطرح و بر روی آن تبادل نظر شد.
اختصاصی «بامردم»، محمد ولی روزبهان رئیس سازمان چای کشور در نشست خبری با اصحاب رسانه که صبح امروز (شنبه 26 فروردین 1395) در سالن جلسات این سازمان برگزار شد گفت: چای یک محصول مهم و اساسی برای کشور است، ضمن اینکه در مباحث کلی اقتصادی نیز نقش حیاتی دارند و مقام معظم رهبری نیز بار ها در فرمایشات خود به آن اشاره داشته اند.
وی افزود: دولت تدبیر امید هم نگاه ویژه ای به این محصول دارد و تلاش های بسیار گسترده ای را برای ساماندهی آن انجام داده و این قابل تقدیر است.
*در سال 600 میلیون دلار چای در کشور مصرف می شود | درآمد ۱۰۰ هزار خانوار از چای به دست می آید
رئیس سازمان چای کشور با بیان اینکه سرانه مصرف چای هر فرد در کشور یک کیلو و 500 گرم است، تصریح کرد: شاید به ظاهر هزینه مصرف روزانه و یا حتی سالانه چای یک فرد آنقدر زیاد نباشد اما وقتی دقیق به این موضوع نگاه می کنیم می بینیم که در سال معادل 600 میلیون دلار چای در کشور مصرف می شود که در طول سال هایی فقط حدود 13% از این مقدار را بصورت خودکفا و مابقی آن را از طریق واردات تامین می کردیم.
روزبهان اظهار داشت: کل درآمد حدود ۱۰۰ هزار خانوار در کشور به خصوص گیلان و مازندران از حوزه چای به دست می آید، و این اهمیت محصول را چندین برابر می کند، علاوه بر بعد اقتصادی از لحاظ گردشگری و ایجاد چشم انداز های زیبا، تاثیر در محیط زیست، حفظ منابع خاک و … نیز دارای اهمیت می باشد.
وی با بیان اینکه در قدیم تا 70 درصد چای مورد نیاز در داخل کشور تولید می شد، خاطرنشان کرد: کم کم تولید چای شیب نزولی پیدا کرد و شرایط چای در سال های گذشته مطلوب نبود، بدترین سالهای وضعیت صنعت چای را در سالهای ۹۱، ۹۲ و ۹۳ شاهد بودیم و بخشی از این وضعیت صنعت چای به دلیل خشکسالی به ویژه در سال ۹۳ بود.
رئیس سازمان چای کشور اضافه کرد: این روند نزولی تولید چای در کشور باعث شد که دولت یازدهم تدابیر و اقدامات ویژه ای را برای رفع موانع و مشکلات حوزه چای انجام دهد، حتی در سفر اخیر رئیس جمهور به گیلان نیز سه مشکل از جمله چای مطرح و بر روی آن تبادل نظر شد.
*رکورد تولید چای به ۱۳۰ هزار تن رسیده است
روزبهان گفت: نه تنها روند نزولی تولید چای را گذراندیم با حمایتهای به وجود آمده اکنون رکورد تولید برگ سبز چای برای اولین بار در طول سال های اخیر در سال ۹۵ به ۱۳۰ هزار تن رسیده است، در سال ۹۳ مبلغ درآمد چای ۸۹ میلیارد تومان بود که سال گذشته این رقم به بالغ بر ۲۳۵ میلیارد تومان رسیده و به ۲۸ درصد خودکفایی در صنعت چای دست یافتیم.
وی افزود: علاوه بر این موفقیت هایی که به دست آمده، موفقیت اصلی خود را بازگشت روحیه امید و نشاط در صنعت چای و سرمایه گذاری گسترده در باغات چای و بازگشت اعتماد مصرف کننده داخلی به چای تولیدی کشور است که این برایمان بسیار ارزشمند می باشد و باعث افتخار است.
*افزایش 105 درصدی تولید چای در طول سال های 94 و 95 | چهار هزار هکتار باغهای چای در کشور احیا شده است
روزبهان عنوان کرد: در سال 94 نسبت به سال 93 مقدار تولید چای ۳۳ درصد افزایش یافت که این میزان در سال 95 نسبت به 94 به ۶۰ درصد افزایش یافت، یعنی تولید چای کشور در سال 95 نسبت به سال 94، 60 درصد افزایش یافته است و در طول 2 سال حدود 105 درصد افزایش تولید داشته ایم.
وی گفت: در سال ۹۳ تولید چای خشک ۱۴ هزار و ۳۰۰ تن بود که تمام این میزان چای به فروش نرفت و سه هزار تن باقی ماند اما سال گذشته ۳۱ هزار و ۴۰۰ تن چای خشک تولید کردیم که توانستیم ۹۰ درصد این محصول حدود 28 هزار تن را به فروش برسانیم و با حمایت های دولت تدبیر و امید با وجود این افزایش تولید قیمت آن نیز افت نداشته و حتی با افزایش قیمت همراه بوده است.
رئیس سازمان چای کشور با پیشبینی وضعیت رو به رشد صنعت چای افزود: چهار هزار هکتار باغهای چای در کشور احیا شده است، در صنعت چای به نقشهای رسیدیم که تصمیمهای لحظهای نگیریم و با حمایت مستمر مالی و کنترل قاچاق و ارتقای بهرهوری این صنعت را جلو ببریم و آینده چای روشن است.
روزبهان با تصریح بر اینکه در صنعت چای سرمایهگذاری انجام میشود و این نشان از پویایی این صنعت است، خاطرنشان کرد: وامهای مناسب و جدید بدون بهره و یا کم بهره در اختیار کشاورزان و کارخانهداران قرار گرفت و وام احیا به چایکاران داده شده و وضعیت این صنعت بهبود یافته است و پرداخت این چنین وام های در طول تاریخ ثابقه نداشته است.
وی درباره چای سنواتی متذکر شد: پس از سال ۸۹ به هیچ وجه چای سنواتی نداشتیم و سه هزار تن چای سنواتی بود که چون سه سال از تولید گذشته بود قابلیت مصرف نداشت و باید صرف مصارف صنعتی میشد.
رئیس سازمان چای کشور، چای داخلی را سالم و ارگانیک دانست و یادآور شد: در باغهای چای کشور ما اصلا از سم استفاده نمیشود و این به جهت شرایط محیطی بسیار خوب منطقه می باشد.
رییس سازمان چای کشور در رابطه با موضوع تغییر کاربری اراضی چای گیلان خاطرنشان کرد: زمانی که محیط و بستر خوب برای کشت و تولید چای وجود داشته باشد تغییر کاربری کمتری را شاهد خواهیم بود، سازمان چای تنها ناظر و کاشف تغییر کاربری اراضی چای است و بلافاصله پس از مشاهده اقدام خواهد کرد اما مسولیت اصلی آن با مدیریت اراضی استان است.
*تاکنون با هیچ نوع تغییر کاربری در باغهای چای موافقت نکردم | دولت برنامه اصلی اش استمرار خرید تضمینی است
وی افزود: در زمان مدیریت اینجانب اختیار صدور مجوز تغییر کاربری اراضی چای از تمامی ادارات شهرستانها و حتی از معاونین بنده گرفته شد و تنها در اختیار سازمان چای کشور و شخص بنده قرار گرفت و تا این لحظه نیز هیچگونه مجوزی برای این کار از سازمان چای صادر نشده است، تاکنون با هیچ نوع تغییر کاربری در باغهای چای موافقت نکردم و هم اکنون مقدار باغ چای به ۲۰ هزار هکتار رسیده است.
روزبهان خرید تضمینی را از برنامههای حمایتی سازمان چای ذکر کرد و گفت: دولت برنامه اصلی اش استمرار خرید تضمینی است و تا زمانی که چای نیار به حمایت دولت داشته باشد خرید تضمینی انجام خواهد شد، هفته نخست اردیبهشت امسال برداشت برگ سبز چای آغاز میشود و دولت ۶۰ درصد سهم خود برای برگ سبز چای را یارانه پرداخت میکند و مانند سال گذشته بستههای حمایتی نظیر آبیاری تحت فشار را در برنامه دارد و قیمت تضمینی برگ سبز چای نیز هفت درصد افزایش یافته است.
*دولت 27 درصد بیشتر از تعهدات خود بهای خرید چای پرداخت کرد
وی در پاسخ به سوال خبرنگار «بامردم» مبنی بر اینکه «دولت تدبیر و امید برای اولین بار در طول تاریخ تمام تعهدات خود را در اواسط سال گذشته پرداخت کرده است اما دلیل تاخیر پرداخت مطالبات چای کاران توسط کارخانه ها و سازمان چای چه بوده»، تصریح کرد: دولت مثل یک پدر دوست دارد خانواده خود را زود تر راضی کند، علی الرغم همه مشکلات موجود با تلاش های دکتر نوبخت و استاندار محترم گیلان و دولت محترم تدبیر و امید در مرداد سال گذشته بیش از ۱۰۰ درصد اعتبار بهای خرید برگ سبز چای را از دولت اخذ کردیم و 151 میلیارد تومان برای خرید برگ سبز پول گرفتیم که این میزان حتی حدود 27 درصد از بودجه مصوب بیشتر بود، بسیاری از کارخانجات نیز در همان ماه ها پرداخت کردند اما برخی از کارخانجات نیز از توان مالی کمتری برخوردارند که می بایست ابتدا محصولات را به فروش برسانند و پس از آن مبالغ را پرداخت کنند، البته متاسفانه تعداد کمی از کارخانجات نیز تمایلی به پرداخت بدهی های خود ندارند که قطعا ما از شیوه های قانونی اقدام خواهیم کرد تا پرداخت طلب کشاورزان هرچه زودتر داده شود و قطعا امسال تلاش بیشتری خواهیم کرد که زودتر پول چای کاران را پرداخت کنیم.
رییس سازمان چای در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار «بامردم» مبنی بر اینکه «چه اقداماتی برای ترویج مصرف چای ایرانی انجام شده است؟»، گفت: همانطور که می دانید سالانه ۱۱۰ هزار تن نیاز مصرف چای کشور بوده و با توجه به اینکه به جز در گیلان و مازندران در دیگر نقاط کشور چای محصول نمیدهد، نیاز بود ۸۰ هزار تن چای وارد شود با این تفاسیر باید یادآور شوم که در سال 93 یازده هزار تن چای فروش رفت و فقط سه هزار تن باقی ماند و فروش نرفت و در سال 95، 28 هزار تن چای به فروش رسید که فقط بخش کمی از آن در کارخانجات باقی ماند که این نشان از اعتماد مصرف کنندگان به چای ایرانی است. با تلاش ها و اقدامات انجام شده توسط سازمان چای، استاندارد بهداشت و تلاش های رسانه ها مردم به این بینش رسیده اند که چای خالص یعنی چه، قبلا مردم انتظار غیر واقعی از چای داشتند و به چای های عطر و رنگ دار عادت کرده بودند.
ثبت دیدگاه