مردم از دستان خود زیاد استفاده میکنند و آنها را در معرض آفتاب، آب، محرکها و مواد حساسیتزا قرار میدهند. این روند ممکن است منجر به آسیبدیدگی و پوست پوست شدن دست شود. برای برخی افراد، دست احتمالا به دلیل خشک شدن پوست پوست شود. این مسئله همچنین امکان دارد در نتیجه برخی از بیماریهای پوستی مانند اگزما و پسوریازیس رخ دهد، که میتواند ناراحت کننده باشد و در زندگی روزمره فرد اختلال ایجاد کند.
درمان عارضه پوسته کردن دست
درمان پوست پوست شدن دست بسته به علت آن متفاوت است، اما اغلب شامل استفاده از کرمها یا پمادهای مرطوبکننده برای آبرسانی به پوست خشک است. برخی از موارد احتمالا نیاز به داروهایی داشته باشند که به درمان علل زمینهای کمک میکنند. همچنین در اینجا در باره پوست پوست شدن دست نکات ارزشمندی ذکر شده است.
علت پوست پوست شدن دستان
این بیماری علل مختلفی دارد که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم.
شستن دست
شستن دستها روشی عالی برای رعایت بهداشت است. اما اگر فردی دستهای خود را به دفعات زیاد بشوید، امکان دارد دستهایش پوسته پوسته شود. علاوه بر این، اگر شخصی از صابونهای خشک یا آب بیش از حد داغ استفاده کند و پس از شستن آن را مرطوب نکند، ممکن است دچار مشکلات پوستی در دستهای خود شود.
اگرچه شستن به طور موثری دستها را ضد عفونی میکند، اما باعث از بین رفتن روغنهای طبیعی بدن که پوست را سالم و مرطوب نگه میدارند، نیز میشود.
درمان
برای کمک به پیشگیری و درمان خشکی دستها به دلیل شستن بیش از حد، روشهای زیر پیشنهاد میشود:
- دستها را به مدت 20 ثانیه با آب ولرم و صابون بشویید.
- آنها را با یک حوله تمیز خشک کنید و مقداری آب روی آنها باقی بگذارید.
- در حالی که دست مرطوب است، کرم یا پماد مرطوب کننده را روی پوست بمالید و مطمئن شوید که به نوک انگشتان و ناخنها میرسد.
- متخصصان پوست استفاده از کرمهایی را توصیه میکنند که عطر و رنگ ندارند و حاوی روغن هستند.
- اگر فردی از ضدعفونی کننده دست استفاده میکند، باید به محض خشک شدن ضدعفونی کننده، به دستان خود کرم یا پماد بمالد.
آب و هوا و دما
آب و هوا میتواند روی پوست دستها تاثیر بگذارد. به عنوان مثال، در طول زمستان، رطوبت هوا کمتر است. این امر میتواند باعث خشک شدن، ترک خوردن و پوسته پوسته شدن پوست کف دست شود.
در برخی از افراد این احتمال وجود دارد که اگر دستهایشان در هوای گرم عرق کند، میتواند منجر به تحریک و پوست پوست شدن کف دست شود.
درمان
برای کمک به تسکین پوست خشک، میتوانید:
- بعد از هر بار استحمام بر روی دستان خود کرم مرطوب کننده بمالید
- از صابون های حاوی معطر یا الکل خودداری کنید
- بعد از هر بار شستشوی دست پماد یا کرم را روی دستان خود بمالید
- قبل از خواب روی دست ها ژل نفتی بمالید
آفتاب سوختگی
باقی ماندن به مدت زیاد در زیر نور آفتاب احتمالا موجب آفتاب سوختگی خواهد شد. این مسئله هر بخشی از بدن را که در معرض نور خورشید قرار میگیرد، از جمله دستها تحت تاثیر قرار میدهد. با بهبود آفتاب سوختگی، دست ممکن است پوسته پوسته شود. این روند زمانی اتفاق میافتد که بدن پوست آسیبدیده دست را میریزد و یک لایه جدید ایجاد میکند.
درمان
برای درمان آفتاب سوختگی، میتوانید:
- برای تسکین درد، حمام و دوش مکرر و خنک بگیرید
- مرطوب کنندههای حاوی سویا یا آلوئه ورا را روی پوست بمالید، به خصوص بعد از دوش گرفتن برای کاهش خشکی پوست
- آب اضافی بنوشید
- نواحی سوخته پوست را در حین بهبودی بپوشانید تا از آسیب بیشتر خورشید جلوگیری کنید
- از یک کرم کورتیزون موضعی ملایم برای کمک به آرام کردن التهاب روی پوست استفاده کنید
درماتیت دست
به درماتیت دست اگزمای دست نیز گفته میشود. اگزمای دست میتواند در نتیجه ژنتیک، محرکها و آلرژیها ایجاد شود. علائم اگزما عبارتند از:
- خارش
- پوست خشک و حساس
- پوست ملتهب و تغییر رنگ داده
- تکههای زبر پوست
- تراوش یا پوسته شدن
- مناطق تورم
درماتیت آتوپیک دست
این نوع اگزما زمانی رخ میدهد که عملکرد پوست به عنوان محافظ بدن مختل شود. این عارضه معمولا به دلیل تماس با مواد محرک ایجاد میشود و به صورت الگوهای تاولی یا دیسکوئیدی ظاهر میشود. اگزمای وزیکولار به صورت تکههای خارشدار از تاولهای همرنگ پوست خود را نشان میدهد، که اغلب ناشی از تعریق است. اگزمای دیسکوئید به صورت پلاکهای پراکنده و کاملاً مشخص ظاهر میشود. این روند میتواند ناشی از خشکی پوست، خراشیدگی و درماتیت تماسی باشد.
درماتیت تحریک کننده و تماسی
هنگامی که یک ماده محرک یا آلرژن با بدن تماس پیدا میکند، سیستم ایمنی فعال میشود و التهاب ایجاد میکند و باعث علائم اگزما میشود. درماتیت تماسی آلرژیک زمانی رخ میدهد که یک ماده حساسیتزا آلرژن پوست را لمس کند. برخی از علل شایع درماتیت تماسی آلرژیک عبارتند از پیچک سمی، نیکل، و دستکش لاستیکی.
علائم درماتیت تماسی آلرژیک شامل قرمزی، تورم و تاول است. اگر تاولها بترکند، ممکن است سفت شوند و سپس دست پوست پوست شود. برخی از افراد احتمالا به رایحههای موجود در محصولات بهداشت شخصی مانند صابونها، مرطوب کنندهها، شامپوها و نرم کنندهها حساسیت داشته باشند. قرار گرفتن در معرض این مواد شیمیایی می تواند باعث پوست پوست شدن دست آنها شود.
درمان
درمان اگزما شامل موارد زیر است:
- میزان تماس با مواد محرک از جمله آب را کاهش دهید
- هنگام شستن دستها از پاک کنندههای بدون صابون استفاده کنید
- استفاده از کرمهای نرم کننده و استفاده مجدد از آنها پس از شستن دست
داروهای درمان اگزما شامل استروئیدهای موضعی است.
پسوریازیس پالموپلانتار
پسوریازیس وضعیتی است که در نتیجه یک سیستم ایمنی بیش فعال رخ میدهد و منجر به التهاب پوست میشود. التهاب میتواند به صورت علامت یا پوستههای برجسته روی دست ظاهر شود.
هنگامی که پسوریازیس در کف دست ظاهر میشود، متخصصان مراقبتهای بهداشتی از آن به عنوان پسوریازیس کف پلانتار یاد میکنند. فرد مبتلا به پسوریازیس در دست ممکن است پوست خشک و ضخیم همراه با ترکهای دردناک را تجربه کند و یا ممکن است شبیه درماتیت دست ظاهر شود.
درمان
فرد میتواند موارد خفیف را با استفاده از درمانهای موضعی درمان کند، از جمله:
- نرم کنندهها
- قطران زغال سنگ
- استروئیدهای موضعی
سندرم لایه برداری پوست آکرال (APSS)
APSS ، یک اختلال پوستی بسیار نادر است که در آن لایه بالایی پوست بدون درد جدا میشود. در بیشتر موارد، این وضعیت برای دستها و پاها اتفاق میافتد، اما میتواند بازوها را نیز درگیر کند.
درمان خانگی
هیچ درمانی برای APSS وجود ندارد. با این حال، فرد میتواند از پمادهای نرم کننده پوست، مانند ژل نفتی، برای کمک به کنترل علائم استفاده کند. یک فرد میتواند بسیاری از علل پوسته شدن دست را در خانه با استفاده از مرطوب کنندهها درمان کند. اگر با وجود درمانهای مرطوبکننده منظم و سایر درمانهای خانگی مشکل حل نشد، فرد باید به پزشک مراجعه کند. همچنین اگر پوست عفونی شد، مراجعه به پزشک ضروری خواهد بود.
پوست پوست شدن دست در کودکان
پوست پوست شدن معمولا از بدو تولد در نوزادان شروع میشود. با این حال، این وضعیت میتواند در دوران کودکی یا بعدها در زندگی فرد آشکار شود. قرار دادن دست در برابر گرما و رطوبت باعث بدتر شدن این شرایط خواهد شد.
عارضه پوست پوست شدن برای برخی افراد مشکلات آزاردهندهای ایجاد خواهد کرد. بنابراین ضرورت دارد که در صورت تداوم این مشکل به فکر درمان خانگی با استفاده از پماد و کرمهای درمانکننده باشید یا به پزشک مراجعه کنید.
ثبت دیدگاه