چگونه مقاله علمی بنویسیم؟
تحقیق علمی یک تلاش انفرادی نیست، بلکه علم یک تلاش جمعی است. دانشمندان از یافتهها و ایدههای دانشمندان دیگر به عنوان پایه مطالعات خود استفاده میکنند و در عوض آنها نیز یافتههای جدید خود را به جامعه علمی گزارش میدهند.
بنابراین، ارتباط یافتهها بخشی از فرآیند علمی است. در واقع، تنها با نوشتن مقالات، ارائه سمینارها یا گزارش یافتهها به روش دیگری، فرد به یک شرکتکننده کامل در جامعه علمی یا تحقیقاتی تبدیل میشود. به عبارت دیگر، یک دانشمند خوب همچنین یک ارتباطدهنده خوب است.
برای اینکه نتایج تحقیق در دسترس سایر متخصصان قرار گیرد و تأثیر بالقوهای بر جامعه علمی بزرگتر داشته باشد، نتایج تحقیقات باید در قالب یک مقاله علمی نوشته و منتشر شوند. نگارش یک مقاله علمی به منظور چاپ آن در یک مجله علمی، تلاش قابل توجهی را می طلبد.
نوشتن یک مقاله علمی و ارسال آن به یک مجله معتبر برای انتشار، یک کار زمانبر و اغلب دلهرهآور است. موانع نوشتن موثر مقاله شامل عدم تجربه، عادات نوشتن ضعیف، اضطراب نوشتن، آشنایی نداشتن با الزامات نوشتن علمی، عدم اعتماد به نفس در توانایی نوشتن، ترس از شکست و مقاومت در برابر بازخورد است.
با این حال، فرآیند نوشتن مقاله علمی میتواند یک ابزار مفید برای ترویج فرآیند تفکر علمی باشد و مهارتهای نوشتن مؤثر به متخصصان اجازه میدهد تا در گفتگوهای علمی گستردهتر شرکت کنند. داشتن درک از فرآیند و ساختاری که برای نگارش یک مقاله علمی که توسط همتایان مورد ارزیابی قرار می گیرد، قطعاً احتمال موفقیت مقاله ارسال شده به مجله را بهبود خواهد بخشید.
با پیروی از برخی دستورالعمل های پیشنهادی و اجتناب از اشتباهات رایج، این فرآیند را می توان ساده تر کرد و احتمال موفقیت حتی برای نویسندگان مبتدی را افزایش داد. یک مقاله تحقیقات علمی معمولاً از یک طرح کلی و قالب استاندارد پیروی میکند.
یک روش رایج در نگارش یک مقاله علمی، این است که نویسنده مطالب را در بخشهای مناسب سازماندهی نماید. بنابراین، در ادامه به عملکردهای بخشهای مختلف در نگارش مقاله می پردازیم.
عنوان
عنوان مقاله شما بسیار مهم است. عنوان مقاله باید یک توصیف واضح و مختصر از محتوای مقاله باشد. هنگام نوشتن و انتخاب عنوان، موضوع را بیان کنید اما سعی نکنید خواننده را با اصطلاحات فنی تحت تأثیر قرار دهید. گاهی اوقات یک عبارت هوشمندانه و آگاهانه میتواند خوانندگان را جذب کند. به یاد داشته باشید، یک عنوان ساده و مستقیم معمولاً بهترین عنوان است.
چکیده
چکیده، بسیار مهم است زیرا در بسیاری از موارد این بخش، اولین چیزی است که توسط خواننده، خوانده می شود تا تعیین کند که آیا بقیه مقاله ارزش خواندن را دارد یا خیر. لذا چکیده بهترین فرصت برای نویسندگان است تا خواننده را به مطالعه مقاله خود جذب کنند و آنها را ترغیب کنند تا بقیه مقاله را بخوانند.
چکیده، یک خلاصه از مقاله است که به زبان سوم شخص نوشته می شود و به خوانندگان اجازه میدهد تا یک نگاه سریع به محتوای مقاله داشته باشند. نوشتن چکیده چالشبرانگیز است زیرا مختصر، دقیق و موجز بودن آن ضروری است.
نحوه و ساختار چکیده مقاله، معمولاً توسط مجله در دستورالعملها نویسندگان ارائه میشود. در برخی موارد، چکیده ممکن است بسته به تغییرات محتوایی مورد نیاز در طول فرآیند داوری همتا کمی تغییر کند. بنابراین بهتر است که این بخش از مقاله را پس از پایان مقاله و به عنوان آخرین بخش تکمیل کنید. به یاد داشته باشید که چکیده باید بتواند به تنهایی معنی دار باشد و تا حد ممکن مختصر باشد.
مقدمه
مقدمه یکی از مشکلترین بخشهای مقاله برای نوشتن است. مطالعات گذشته برای تنظیم صحنه یا ارائه اطلاعات به خواننده در مورد ضرورت پروژه ارائه شده استفاده میشوند. زمانی می توان گفت که مقدمه به درستی نوشته شده است که، خواننده احساس کند که سوال تحقیق واضح، مختصر و شایسته مطالعه است.
یک مقدمه شایسته شامل حداقل چهار مفهوم کلیدی است:
اهمیت موضوع
شکاف اطلاعاتی در ادبیات موجود مرتبط با موضوع
مروری بر ادبیات در حمایت از سوالات کلیدی
اهداف و فرضیههای توسعهیافته
هنگام نوشتن مقدمه و مروری بر ادبیات، به به موضوع مورد نظر خود توجه داشته باشید و به آن «وفادار بمانید». اطلاعات اضافی در مورد عملکرد یا پیشگیری را وارد نکنید، به ویژه اگر تحقیق شما در واقع به این موارد رسیدگی نمیکند. مرور ادبیات یک مقاله علمی، مروری جامع بر تمام دانش موجود در یک زمینه خاص مطالعه نیست. این نوع بررسی کامل باید به مقالات مروری یا فصلهای کتاب واگذار شود.
مقدمه خود را به طور مناسب، با یک بیانیه محکم از هدف (ها) و فرضیه (های) خود، به پایان برسانید. اهداف و فرضیه های شما باید به وضوح با شکاف اطلاعاتی مرتبط با موضوع مقاله که قبل تر در بخش مقدمه مورد بحث قرار گرفته است، مرتبط باشند. ممکن است این کار تکراری به نظر برسد، اما در واقع برای اطمینان از اینکه خواننده به وضوح تکامل، اهمیت و جنبههای حیاتی مطالعه مورد نظر را میبیند مفید است.
روششناسی
بخش روشها باید به وضوح طراحی خاص مطالعه را توصیف کرده و شرح واضح و مختصری از روشهای انجام شده ارائه دهد. هدف جزئیات کافی در بخش روشها این است که یک فرد آموزش دیده بتواند آزمایشهای شما را تکرار کند. باید در توصیف مطالعه شفافیت کامل وجود داشته باشد.
یک بخش روشهای واضح باید حاوی اطلاعات زیر باشد:
جمعیت و تجهیزات مورد استفاده در مطالعه
نحوه آمادهسازی جمعیت و تجهیزات و آنچه در طول مطالعه انجام شد
پروتکل استفاده شده
نتایج و نحوه اندازهگیری آنها
روشهای استفاده شده برای تجزیه و تحلیل دادهها.
ابتدا باید در پاراگرافی کوتاه، روشهای کلی و طراحی مطالعه را توضیح دهید. در پاراگراف اول معمولاً توصیفی از معیارهای ورود و خروج وجود دارد که به خواننده کمک میکند جمعیت مورد استفاده را درک کند. پاراگرافهای بعدی باید روشهای دنبال شده برای مطالعه را با جزئیات بیشتری توصیف کنند. توصیف روشنی از نحوه جمعآوری دادهها نیز مفید است. به عنوان مثال، آیا دادهها به صورت آیندهنگر یا گذشتهنگر جمعآوری شدهاند؟ دادههای واقعی کجا و در چه زمانی جمعآوری شده اند؟
اگرچه این ایده خوبی است که نویسندگان توجیه و دلیل روشهای خود را توضیح دهند، اما بهتر است این موارد در بخش بحث گنجانده شوند، نه اینکه در بخش روشها مورد بحث قرار گیرند. با این حال، گاهی اوقات مطالعات پشتیبانی کننده از اجزای بخش روشها مانند قابلیت اطمینان آزمونها یا اعتبارسنجی معیارهای نتیجه میتوانند در بخش روشها گنجانده شوند.
بخش نهایی بخش روشها، شامل روشهای آماری مورد استفاده برای تجزیه و تحلیل دادهها خواهد بود. این به معنای آن نیست که نتایج واقعی باید در بخش روشها مورد بحث قرار گیرند، زیرا آنها بخش کاملی برای خود دارند!
اکثر مجلات علمی از نیاز به داشتن مستندات بهروز و تأیید اخلاقی برای تمام پروژههای شامل انسانها یا حیوانات حمایت میکنند. بخش روشها باید شامل یک بیانیه واضح باشد که محققان تأیید لازم را از یک هیئت بررسی نهادی مناسب دریافت کردهاند.
نتایج
در اکثر مجلات، بخش نتایج از بخش بحث جدا است. بسیار مهم است که نتایج خود را به وضوح از بحث خود متمایز کنید. بخش نتایج فقط باید نتایج را توصیف کند. بخش بحث باید این نتایج را در زمینه گستردهتری قرار دهد. نتایج خود را به صورت بیطرفانه، همانطور که آنها را “پیدا کردید”، گزارش کنید.
دوباره، در مورد محتوا و ساختار فکر کنید. با دقت در مورد قرار دادن محتوا در ساختار کلی مقاله خود فکر کنید. به یاد داشته باشید، درست مانند مقدمه و مرور ادبیات، شواهد یا نتایج نمیتوانند نتیجهگیری کنند، همانطور که قبلاً گفته شد، فقط افراد، دانشمندان، محققان و نویسندگان میتوانند!
بحث
آوردن نتایج اضافی، که در بخش نتایج مورد بحث قرار نگرفتهاند، در بحث مناسب نیست. ابتدا باید تمام نتایج را توصیف/ارائه کرد و سپس مورد بحث قرار داد. بنابراین، بحث نباید صرفاً تکرار بخش نتایج باشد. با دقت در مورد اینکه اطلاعات شما چگونه با سایر شواهد منتشر شده مشابه یا متفاوت است و چرا ممکن است اینطور باشد، بحث کنید. چه چیزی در روشها یا تجزیه و تحلیل متفاوت بود، چه چیزی مشابه بود؟
همانطور که قبلاً گفته شد، به موضوع مورد نظر خود پایبند باشید و بحث خود را بیش از حد گسترش ندهید! یکی از اشتباهات عمده در نوشتن بخش بحث، اغراق در اهمیت یافتههای شما یا بیان عبارات بسیار قوی است. از کلماتی مانند “احتمالاً”، “به احتمال زیاد” یا “نشان میدهد” برای نرم کردن یافتهها استفاده کنید.
ایدهها، مفاهیم یا اطلاعات اضافی که توسط مقاله شما پوشش داده نشدهاند را مورد بحث قرار ندهید. حتماً تمام نتایج مرتبط را به دقت بررسی کنید، نه فقط نتایج دارای اهمیت آماری یا نتایجی که از فرضیههای شما حمایت میکنند. هنگامی که باید به گمانهزنی یا نظر متوسل شوید، حتماً با استفاده از عباراتی مانند “بنابراین گمان میکنیم” یا “به نظر نویسندگان” این موضوع را از ابتدا بیان کنید.
نتیجهگیری
با یک پاراگراف نتیجهگیری مختصر را با 3 تا 5 جمله به پایان برسانید. این صرفاً تکرار نتایج شما نیست، بلکه شامل چندین بیانیه نهایی خلاصه است که جریان و نتایج کل مقاله را منعکس میکند. بیانیههای گمانهزنی یا مطالب اضافی را وارد نکنید. با این حال، بر اساس یافتههای خود میتوانید بیانیهای در مورد تغییرات بالقوه در عمل بالینی یا فرصتهای تحقیقاتی آینده ارائه دهید.
تشکر
اکثر مقالات علمی شامل یک بخش کوتاه اما مهم هستند که در آن نویسندگان از افراد مختلف، سازمانهای اعطا کننده و موسساتی که به نوعی به کار کمک کردهاند تشکر میکنند. این کمکها میتوانند در کمک به شکلگیری فرضیههای اصلی، جمعآوری دادهها، کمک به تحلیل دادهها، ارائه منابع مالی یا جمعآوری مجوز یا بررسی پیشنویس قبلی باشد.
منابع
در اینجا، استنادی کامل از تمام منابعی که در مقاله ذکر شده است، ارائه میشود.
منبع:
سایت دانش پژوه (https://daneshpajooh.com)
ثبت دیدگاه