دندان های کودکان، از دوران دندان شیری، پایه ای برای سلامت دهان و دندان در طول زندگیشان محسوب میشوند. اما گاهی عادت به مصرف غذاهای اشتباه و خوراکی های مضر می تواند آسیب جدی به دندان کودکان وارد کند.
انتخاب درست مواد غذایی از دوران کودکی، نه تنها به سلامت و تقویت دندان ها و جلوگیری از پوسیدگی کمک میکند، بلکه باعث عادت کودک به مصرف غذاهای سالم میشود. در ادامه این راهنما، به بررسی خوراکی های مضر برای دندان کودکان می پردازیم و نکاتی را برای جایگزینی این خوراکی های مضر برای دندان کودکان، به شما خواهیم گفت. با ما همراه باشید.
اگر شما هم به دنبال مراقبت ویژه و حرفه ای برای دندان های کودکتان هستید، برای تعیین زمان اولین ویزیت دندانپزشکی کودکان در بخش تخصصی کودکان کلینیک ما، همین حالا میتوانید اقدام کنید.
در بخش دندانپزشکی کودکان کلینیک سبز همواره سعی شده تا با استفاده از جدیدترین روش های درمانی و محیطی دوستانه و شاد، تجربه ای لذت بخش برای فرزندان شما فراهم گردد. از پیشگیری و آموزش های بهداشت دهان و دندان تا انجام کلیه درمان های تخصصی دندانپزشکی کودکان، همه چیز با دقت و حساسیت بالا در نظر گرفته شده است. جهت تعیین وقت ویزیت دندانپزشکی همین حالا اقدام کنید.
چرا سلامت دندان های کودکان اهمیت دارد؟
دندان کودکان از دوران دندان های شیری، نقش مهمی در جویدن صحیح، صحبت کردن واضح و حفظ فضای لازم برای رشد دندان های دائمی محسوب میشود. اگر این دندان ها به دلیل پوسیدگی یا آسیب از دست بروند، میتواند به مشکلاتی مثل ناهنجاری و بهم ریختگی دندان ها، تاخیر در رشد دندان های دائمی و یا حتی بروز مشکلات تغذیه ای منجر شود.
علاوه بر اینها، مراقبت از دندان های کودک، میتواند عادات بهداشتی مثبتی را در او تقویت کند که تا زمان بزرگسالی همراهش باشد. به همین دلیل توجه به بهداشت دهان و دندان و پیشگیری از مشکلاتی مثل پوسیدگی از اهمیت ویژه ای برخوردار است که باید از سنین پایین تر مورد توجه قرار گیرد.
خوراکی های شیرین، چرا باید مراقب باشید؟
خوراکی های شیرین جزو خوراکی های مضر برای دندان کودکان است و یکی از عوامل رایج آسیب رسان به دندان کودکان است. خوراکی های شیرین، مثل شکلات، بیسکوییت، آبنبات وکیک ها، حاوی قند هایی هستند که توسط باکتری های دهان، به اسید تبدیل میشوند و به مینای دندان حمله میکنند که این اتفاق منجر به بروز پوسیدگی دندان میشود.
خوراکی های چسبنده، مثل تافی یا کارامل ها خطر بیشتری برای دندان کودکان محسوب می شوند، زیرا به سطح دندان می چسبند و زمان بیشتری را برای تخریب مینای دندان فراهم میکنند. مصرف مداوم شیرینی جات، که در ردیف اول خوراکی های مضر برای دندان کودکان قرار دارند، به ویژه هنگام میان وعده های غذایی، خطر پوسیدگی را دو چندان می کنند، زیرا شرایطی را در دهان به وجود می آوردند که بزاق دهان فرصت کافی برای ترشح و خنثی کردن اسید باکتری نداشته باشد.
برای پیشگیری و جایگزینی برای این وضعیت میتوانید از میان وعده های سالم، مثل میوه های تازه، آجیل و خشکبار بدون قند استفاده کنید. همچنین مسواک زدن بلافاصله بعد از خوردن این خوراکی ها و نوشیدن آب از تاثیر مخرب خوراکی های شیرین روی دندان می کاهد.
نوشیدنی های مضر برای دندان های کودکان
نوشیدنی های حاوی قند از نوع دیگری از خوراکی های مضر برای دندان کودکان محسوب میشوند که برخی از این نوشیدنی ها به شدت آسیب زننده هستند. نوشیدنی های شیرین، مثل آبمیوه های مصنوعی و نوشابه های گازدار که دارای قند بالا هستند، میتوانند به سرعت باعث پوسیدگی دندان شوند.
قند موجود در این نوع نوشیدنی ها، به راحتی در دهان پخش شده و توسط باکتری ها به اسید تولید میشوند. این فرآیند به تدریج مینای دندان را فرسوده میکند. نوشیدنی های انرژی زا و گازدار در ردیف بعدی خوراکی های مضر برای دندان کودکان محسوب میشود که بهتر است محدود شوند و یا در صورت مصرف بلافاصله با آب فضای دهان را شست و شو دهید.
مواد خوراکی چسبنده و تاثیر آن بر دندان ها
مواد خوراکی چسبنده، مثل تافی ها، کارامل و مواد غذایی چسبنده، آدامس های قندی و خشکبارهایی که قند دارند، میتوانند به دندان ها آسیب وارد کنند. این خوراکی ها به دلیل خاصیت چسبندگی می توانند مدت زمان بیشتری روی دندان بمانند و همین علت موجب میشود تا فرصت بیشتری روی سطح دندان ها باقی بمانند و باکتری موجود در دهان اسید بیشتری برای تخریب به دندان تولید کند.
تجمع پلاک در شرایطی که ذرات مواد غذایی از بین نروند منجر به التهاب لثه و بروز بیماری دهان و دندان میشود. در صورت مصرف دقت داشته باشید که به دقت دندان ها را مسواک بزنید و یا در عوض، میوه های تازه و سبزیجات را جایگزین کنید.
میان وعده های فرآوری شده؛ خطری دیگر برای دندان ها
برخی از تنقلات مثل چیپس، پفک، کراکر و بیسکویت ها که به عنوان میان وعده از آنها استفاده می شوند، حاوی مقادیر زیادی نمک، قند و چربی های ناسالم هستند. این میان وعده های فرآوری شده برای سلامت عمومی بدن خطر ساز هستند و جزو خوراکی های مضر برای دندان کودکان محسوب میشوند.
میان وعده های فرآوری شده اغلب دارای مواد تصفیه شده ای هستند که در دهان به قند و بعد توسط باکتری به اسید تبدیل میشوند. این اسیدها به مرور به مینای دندان حمله کرده و باعث بروز پوسیدگی دندان میشود. همچنین ذرات این تنقلات به راحتی به دندان ها می چسبند و مدت زیادی روی دندان باقی میمانند.
این اتفاق باعث تجمع پلاک اطراف دندان ها میشود. برای کاهش تاثیرات منفی این میان وعده ها، میتوانید گزینه های سالم تری، مثل میوه های تازه، سبزیجات خام و مغزها را به جای این تنقلات برای کودکان مصرف کنید.
چگونه خوراکی های مضر برای دندان کودکان را با خوراکی های سالم جایگزین کنیم؟
یکی از بهترین روش ها برای حفاظت از دندان کودکان، جایگزین کردن مواد خوراکی سالم، به جای خوراکی های مضر برای دندان کودکان است. در اینجا چند پیشنهاد ساده و کاربردی برای شما آورده ایم:
- به جای شکلات و آبنبات: استفاده از میوه های سالم مثل سیب، توت، موز. هم مغذی بوده و هم مواد مورد نیاز بدن را تامین میکنند.
- به جای تافی های چسبنده: استفاده از خشکبار طبیعی مثل کشمش یا خرمای تازه
- به جای چیپس و پفک: استفاده از سبزیجات ترد مثل هویج و کرفس با خیار با ماست یونانی
- به جای میان وعده های فرآوری شده: استفاده از ترکیبات خانگی مثل پاپ کورن کم چرب و کم نمک و یا آجیل خام
- به جای نوشیدنی های شیرین غیر طبیعی: استفاده از آب میوه های طبیعی بدون شکر
این جایگزین ها نه تنها سلامت دندان های کودکان را تضمین میکنند، بلکه کودک را با عادات غذایی مفید آشنا میکند که در آینده برای سلامت بدنشان هم مفید خواهد بود.
نقش بهداشت دهان و دندان در کنار تغذیه سالم
ترکیب رعایت صحیح بهداشت دهان و دندان، در کنار تغذیه سالم، دو ستون اصلی برای حفظ سلامت دندان های کودکان هستند. تغذیه سالم با تامین مواد مغذی حاوی ویتامین های کلسیم، فسفر و ویتامین D به تقویت مینای دندان و جلوگیری از پوسیدگی کمک میکند. اما حتی با بهترین برنامه غذایی، اگر بهداشت دهان و دندان رعایت نشود، خطر تجمع پلاک و بروز پوسیدگی همچنان وجود دارد.
مسواک زدن صحیح در طول روز، همراه با کشیدن نخ دندان و همچنین مراجعه منظم به دندانپزشکی برای بررسی سلامت دندان ها، باعث ماندگاری عادات صحیح و پایدار در زمینه تغذیه و سبک زندگی سالم از کودکی تا بزرگسالی خواهد بود.
نکاتی برای کاهش مصرف خوراکی های مضر برای دندان کودکان
کاهش مصرف خوراکی های مضر برای دندان کودکان، نیازمند توجه و رعایت چند نکته کاربردی و ساده است :
ایجاد تعادل در برنامه غذایی : به کودکان یاد بدهید که خوراکی های شیرینی و یا چسبنده را فقط در جشن یا مناسبت ها به صورت محدود مصرف کنند و در میان وعده های غذایی از مصرف آنها خودداری کنند.
- جایگزین هوشمندانه: خوراکی های مضر را فقط با گزینه های سالم تر، مثل میوه های تازه، سبزیجات ترد و یا آجیل های بدون قند جایگزین کنید تا همچنان کودکان از میان وعده های لذت بخش بهره مند شوند.
- آموزش اهمیت انتخاب های سالم: به کودکان توضیح دهید که چرا خوراکی ها برای دندان هایشان مضر است و از این طریق آنها را تشویق کنید تا انتخاب های بهتری داشته باشند.
- کنترل دسترسی: خوراکی های مضر را کمتر در دسترس قرار دهید و در عوض خوراکی های سالم را در خانه نگه دارید تا کودکان به صورت ناخودآگاه به سراغ آنها بروند.
- تشویق به نوشیدن آب: بعد از مصرف خوراکی های شیرین، کودکان را به نوشیدن آب تشویق کنید تا مواد و قندهای باقی مانده در فضای دهان شست و شو شود.
- زمان بندی مصرف: اگر کودکان خوراکی های شیرین مصرف میکنند، آنها را به همراه وعده های غذایی اصلی به آنها بدهید، زیرا بزاق دهان در این مدت فعال تر است و میزان آسیب را کاهش میدهد.
سخن پایانی
یکی از موثرترین و بهترین راه ها برای مراقبت از دندان کودکان، مشورت با دندانپزشک کودکان است. دندانپزشک میتواند بر اساس نیازهای خاص هر کودک، برنامه غذایی مناسبی را برای حفظ سلامت دهان و دندان به کودک ارائه دهد.
این برنامه غذایی میتواند شامل نکاتی درباره وعده های غذایی، روش صحیح مسواک زدن، استفاده درست از نخ دندان برای کودکان و زمان بندی دقیق جهت مراجعات منظم دوره ای باشد.
تشویق کودکان به مراجعه منظم به دندانپزشکی، علاوه بر مراقبت از سلامت دندان ها، باعث میشود تا کودکان از سنین پایین تر به این کار عادت کنند تا نگرانی یا ترس از دندانپزشکی در آنها کاهش یابد. مشورت با دندانپزشک کودکان، همراه با برنامه تغذیه ای مناسب، بهترین تضمین برای دندان های سالم کودکان است.
ثبت دیدگاه