آن چه امروز از دانش بشری، در شاخه های مختلف و رشته های گوناگون، در دسترس ماست، حاصل تلاش انسان های گذشته و همین نیروی درونی خدادادی آنهاست. بی تردید نسل های كنجكاو آینده بسیاری از مطالبی را كه اكنون برای ما مجهول است، كشف خواهند كرد. بخشی از دانش امروز بشر كه حاصل مطالعه و جست و جوی او در جهت شناخت جهان مادی و نظام ها و قوانین آن است، «علوم تجربی» نام دارد.
فلسفه ی آموزش علوم تجربی
درس علوم تجربی درسی بسیار حیاتی و حائز اهمیت در مدارس می باشد. فراگيري علوم تجربي به كودكان كمك مي كند تا روش هاي شناخت دنياي اطراف خود را بهبود بخشند. براي اين منظور آن ها بايد مفاهيمي كسب كنند كه به آن ها كمك كند تا تجارب خود را با يكديگر مرتبط سازند مثلاً: « گياهي كه در نزديك پنجره بوده، خوب رشده كرده ولي گياهي كه در آن اتاق تاريك بوده پژمرده شده است، چون گياه به نور احتياج دارد تا رشد كند.» آن ها بايد روش هاي كسب اطلاعات، سازماندهي، كاربرد و آزمايش كرده را بياموزند.
دانش آموزی كه به مدرسه وارد می شود، دارای نیروی خدادادی كنجكاوی است؛ نیرویی كه هر لحظه او را به سوی دانشی تازه و پاسخی برای پرسش های بی شمار می كشاند. از سوی دیگر، او باید برای زندگی در دنیای فردا كه دنیای علم و فناوری است آماده شود. به این ترتیب، نظام آموزشی باید به گونه ای برنامه ریزی شود كه هم قوه ی جست و جوگری را در دانش آموزان شكوفا كند و دانستن و كشف مجهولات را برای آنها لذت بخش و نشاط آور سازد و هم آنچه را برای زندگی در دنیای امروز و فردا به آن نیازمندند، به آنها بیاموزد.
درس علوم تجربی كه یكی از درس های اصلی دوره های ابتدایی و راهنمایی تحصیلی است، به نوبهی خود باید بتواند به هر دو هدف یادشده دست یابد. در این درس، محتوا و روش باید به گونه ای طراحی شود كه از یك سو به نیازهای فطری دانش آموزان در زمینه ی شناخت محیط پاسخ گوید، به آنان در پی بردن به شگفتی های جهان كمك كند و معرفت آنان را نسبت به خالق جهان افزایش دهد و از سوی دیگر، آنها را با دانش و بینش مورد نیاز زندگی حال و آینده آشنا سازد.
اهداف درس علوم تجربی
- آشنايي با فلسفه ، هدف هاي آموزش علوم
- آشنايي با سير تحول آموزش علوم
- آشنايي با نقش معلم در برنامه آموزشي علوم (مهارتهاي حرفه اي/ نگرش هاي ضروري)
- كسب مهارت در برقراري ارتباط بين آموزش علوم و زندگي
- آشنايي با مهارت هاي پايه در آموزش علوم
بسیاری از دانش آموزان وقتی وارد دوره متوسطه اول میشوند با حجم مطالب زیادی از علوم مواجه میشوند و از طرف دیگر وار شدن به دوره جدید تحصیلی نیز باعث افت تحصیلی میشود. از این رو والدین از عملکرد آنها در درس علوم تجربی راضی نیستند و تصمیم میگیرند تعداد زیادی از کتابهای کمک درسی را خریداری کنند تا فرزند آنها مطالب را بهتر یاد بگیرد. اما توجه داشته باشید این کار کاملا اشتباه است و بیشتر باعث سردرگمی دانش آموزان میشود. برای دریافت نمونه سوال علوم هشتم به Hamkelasi.ir/oloom8 مراجعه کنید.
درس عربی و اهمیت یادگیری آن
پس از پایان دوره ابتدایی و شروع متوسطه اول، یکی از چالشهای اصلی دانشآموزان و خانوادههای آنها یادگیری زبانهای خارجی مخصوصا زبان عربی است. زیرا به خاطر شرایط موجود در جامعه، اکثر دانشآموزان و خانوادههای آنها به یادگیری زبان انگلیسی روی خوش و علاقهمندی نشان میدهند ولی در مورد درس عربی شرایط کاملا متفاوت است و تازه با اهمیت آموزش عربی رو به رو میشوند.
اصلیترین دلایلی که برای آموزش عربی و یادگیری آن میتوانیم ذکر کنیم، موارد زیر است:
- عربی یکی از ۶ زبان رسمی دنیا و زبان رسمی ۲۵ کشور با جمعیت ۴۷۰ میلیون نفر و جزء پرکاربردترین زبانهای دنیا است.
- عربی زبان دینی و آیینی مسلمانان ایران و جهان است.
- عربی به عنوان یک واحد درسی از پایه هفتم تا دوازدهم باید یاد گرفته شود.
- جزء مهمترین و تاثیرگذارترین درسهای کنکور سراسری است.
- با توجه به آمیختگی تاریخی و مذهبی ایران و اعراب، بخش زیادی از گفتار روزمره و ادبیات ما به درک مفاهیم و کلمات عربی وابسته است.
تاثیر درس عربی در امتحانات نهایی
درس عربی برای بچههای رشته انسانی خیلی درس مهمیه و نزدیک به ۱۰ درصد از تاثیر کل کنکور رو به خودش اختصاص میده. (امتحان نهایی + کنکور)
اما برای بچههای رشته ریاضی و تجربی این درس نزدیک به ۵ درصد از تاثیر کل رو به خودش اختصاص داده که صرفا برای امتحان نهایی این درسه. (با توجه به کنکور ۱۴۰۲ که عمومیها جزو دروس کنکور نیستند.)
اگر قصد دارید برای امتحانات درس عربی را بخوانید به شما پیشنهاد میدهیم برای دریافت نمونه سوال عربی هشتم به دانلود از اینجا مراجعه کنید.
باتوجه به اهمیت زبان عربی در مدارس ایران و اجباری بودن یادگیری آن، به جد میتوان گفت بیش از 90 درصد از دانش آموزان علاقهای به این درس ندارند و فقط آن را میخوانند تا بتوانند نمره خوبی از آن کسب کنند. درست است که زبان عربی جز زبان مادری ما به حساب نمیآید و زبان فارسی در اولویت قرار دارد اما باید توجه داشت درس عربی میتواند تاثیر بسزایی در رتبه کنکور شما داشته باشد.
ثبت دیدگاه